|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rautatieväylä kaavoihin, jottei pullonkauloja rakenneta umpeen
16.09.2008Mistä kiskot kulkevat? Sitä pohdittiin eilen Loviisassa Rantaratatoimikunnan järjestämässä seminaarissa. Osallistujat näkivät pääkaupunkiseudulta itään suuntautuvan Helsinki-Pietari -radan erittäin tarpeelliseksi ja tahtotila hankkeen edistämiseksi on vankka. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva ennätti jo toteamaan, että useiden vuosien uinahduksen jälkeen juna on nytkähtänyt liikkeelle.


–Nyt tarvitaan tulta ja tappuraa, etteivät suunnitelmat jää hyllylle haaveiksi.
Rantaradan puolesta on puhuttu Rantaratatoimikunnan perustamisesta eli vuodesta 1992 lähtien ja saadaan puhua vielä pitkään, sillä tämänhetkisen tilanteen perusteella rata toteutuisi aikaisintaan vuoden 2020 tietämillä. Vaikka aikaa on, olisi radan mahdolliseen tuloon syytä kuitenkin varautua kuntien ja maakuntien kaavoissa.

–Se, missä väylä kulkisi, kannattaa ottaa huomioon, jottei viimeisiä pullonkauloja rakennettaisi umpeen. Esimerkiksi Pyhtään ja Kotkan väli on ahdas. Siellä on useita Natura-alueita ja taajamia, huomautti ympäristösuunnittelija Frank Hering Kymenlaakson liitosta.
Kymenlaakson maakuntakaavaan on piirretty radan ohjeellinen sijainti Haminaan asti. Haminasta itään menevää vaihtoehtoa ei ole voitu vielä ratkaista.
Itä-Uudenmaan maakuntajohtaja Jaakko Mikkola puolestaan totesi, että Itä-Uudenmaan liitto on todennut lausunnossaan Luumäki-vaihtoehdon parhaaksi. Jos koko rataa ei voida rakentaa kerralla valmiiksi, pitäisi se liiton mielestä toteuttaa vaiheittain niin, että Porvoo-Etelä-Sipoo-Helsinki -väli tehdään ensin. Siellä kasvu on nopeinta ja radasta saatava hyöty suurin.
–Jostainhan radan teko on aloitettava, mainitsi Mikkola ja korosti, ettei halua lainkaan väheksyä Loviisaa, Kotkaa ja Haminaa.

Monta rataosuutta ennen HePiä

Ratahallintokeskus on tehnyt selvityksen Helsingistä itään kulkevan ratalinjauksen tarpeellisuudesta. Ratahallintokeskuksen ylijohtajan Ossi Niemimuukon mukaan loppuraportti on painossa ja valmistuttuaan se luovutetaan liikenne- ja viestintäministeriölle.

–Sen jälkeen mietitään, mitä jatkoselvityksiä tarvitaan ja miten asiassa edetään.
Niemimuukon mukaan ennen rantaradan toteuttamista on tehtävä useita muita osuuksia valmiiksi. Lahti-Luumäki on työn alla, Luumäki-Vainikkala tarvitsee toisen raiteen ja Savon ja Karjalan radalla kaivataan nopeutta parantavia töitä. Lisäksi pääradan Helsinki-Riihimäki kapasiteettia on parannettava. Hän mainitsi myös niin sanotusta Pisara-radasta. Helsingin ratapihalle ei mahdu lisää henkilöjunia ja Pasilakin on tukossa. Helsingin alitse tarvitaankin uusi rata.

–Nämä kaikki ovat isoja hankkeita, jotka on tehtävä ennen kuin itäratayhteyttä aletaan aktiivisesti ajaa.
Niemimuukko muistutti, että mikään HePi -radan linjausvaihtoehto ei ole kannattava, mutta Luumäen vaihtoehdolla on eniten potentiaalia. Parasta olisi, jos rata kulkisi Helsinki-Vantaan lentokentän kautta.
–Suurnopea eli yli 250 kilometrin tuntinopeudella ajettava rata ei tule kysymykseen 2050 ulottuvalla jaksolla, sillä matkustajapotentiaalia suurten nopeuksien junille ei ole.
Niemimuukko arvelee, että liikenne- ja viestintäministeriö ottaa kantaa selvitykseen vielä tänä syksynä.

Rataa ”voidaan” miettiä jatkossa

Liikenneneuvos Petri Jalasto liikenne- ja viestintäministeriöstä totesi, että raideliikenne on perusteltua etenkin ilmastonmuutoksesta johtuvista syistä. Ministeriön pitkän tähtäimen suunnitelmissa, jotka koskevat vuoden 2011 jälkeistä aikaa, todetaankin, että HePi-rataa voidaan ruveta miettimään. Seminaariväen mielestä sanamuoto oli kuitenkin väärä.

–Sitä pitää ruveta miettimään, kommentoitiin salissa.
Jalasto huomautti myös, että radan varren asemia ei pidä rakentaa tyhjille paikoille. Asemanseudut suunnitellaan niin, että 2,5 kilometrin säteellä asemasta on 10.000 asukasta tai työpaikkaa.
Hän arveli, että realistisesti ajatellen HePi-radan aika tulee vasta vuoden 2020 tietämillä, sillä liikennehankkeita on jonossa runsaasti.
–Toki listoja voidaan myös muuttaa, hän mainitsi.

Autot ja kontit kiskoille

VR-yhtymän pääjohtaja Henri Kuitunen sanoi omassa puheenvuorossaan, että uudetkin radat ovat tärkeitä, mutta tässä vaiheessa päällimmäisenä on pitää huolta perusradasta. Hän kertoi etenkin junien henkilömatkustajien määrän kasvaneen suotuisesti ja jopa kolminkertaistuneen viime vuosina. Kuitunen sanoi seminaarissa, että näkisi mielellään kasvua myös muualla.
–Autonkuljetus olisi saatava maanteiltä kiskoille. Samoin konttiliikenne.

Porvoossa aseman paikka katsottuna

Seminaarin oli kutsuttu asiantuntija-alustajien lisäksi myös kuntien päättäjiä Porvoon ja Virolahden väliltä. Porvoon tekninen ja ympäristöjohtaja Matti Arvinen tarttui kommentissaan asemapaikkojen edellytyksiin. 10.000 asukkaan tai työpaikan raja ylittyy hänen mukaansa Porvoossa Kuninkaanportissa piakkoin.

–Meillä on jo aseman paikkakin valmiina.
Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva katsoi, että rata toisi tullessaan lisää kasvua ja kansainvälistä kilpailukykyä seudulle. Se olisi elintärkeä myös Loviisan satamalle. Hän toivoikin hankkeen eteenpäin viemistä yksissä tuumin niin, että radan ympärille rakennettaisiin tiukasti hankkeen puolesta puhuva mahdollisimman laaja organisaatio.

Seminaariin oli tulossa myös ministerineuvos Sergey Belyaev Pentti Tiusanen (vas.).

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI