|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinkielisessä lehdistössä ei ole tarvetta fuusioihin
16.09.2008Viimeksi Yleisradion hallituksen puheenjohtajana toiminut Hannu Olkinuora aloitti virallisesti maanantaina suomenruotsalaisen sanomalehdistön lippulaivan Hufvudstadsbladetin päätoimittajana ja toimitusjohtajana.


Lehden hallitus päätti kesäkuussa vaihtaa lehden johdon ja parantaa kannattavuutta. Lehti teki viime vuonna kolmen miljoonan euron tappion. Vaihdos tehtiin vastoin päätoimittaja Max Arhippaisen tahtoa, joka ei jatkanut lehden palveluksessa tarjotuissa uusissa tehtävissä.
Olkinuora kutsuttiin vuonna 2000 tukholmalaisen Svenska Dagbladetin päätoimittajaksi nimenomaan tekemään lehden raju saneeraus. Hufvudstadsbladetin kohdalla tästä ei ole kysymys.

-Tapa toimia ja organisaatio on niin hyvässä kunnossa, että en näe aihetta säästöihin. Ei lehdessä ole sellaista löysyyttä, hän toteaa.
Kun lehti on hyvä tuote ja lukijakunta on vahvasti sitoutunut suomenruotsalaiseen yhteisöön on Olkinuoran mukaan kehitettävä lehden ympärille lisää tuotteita. Verkko ja siellä tapahtuva toiminta on entistä enemmän osa lehteä tulevaisuudessa.
Mitenkään mahdotonta onnistuminen ei ole, mutta Olkinuora painottaa, että aika paljon töitä ja asioiden uudelleen ajattelua lehtitalossa nyt tarvitaan.

Suomenruotsalaisten sanomalehtien päätoimittajien tapaamisessa Loviisassa perjantaina alustanut Olkinuora sanoo, että kaikilla sanomalehdillä on sielu ja sielunelämää. Se miksi lukijat tilaavat lehtensä johtuu sen sielusta.
Hbl:n sielun olennaisin sisältyy suomenruotsalaisille arvoille. -Näen niissä dynamiikkaa, Olkinuora toteaa.

Hbl saanut uusia lukijoita

Hbl teki radikaalin muutoksen pari vuotta sitten muuttamalla lehden perinteisen sivukoon pienemmäksi.
Olkinuora muistuttaa, että näin toimittaessa kysymys ei koskaan ole pelkästään formaatin muuttamisesta. Tapa kirjoittaa ja esitellä asioita muuttuu, samoin visuaalinen ilme.
Hbl halusi muutoksella herättää kiinnostusta nuoremman suomenruotsalaisen väestön keskuudessa, mikä näyttää onnistuneen. Lehden levikki on noussut tasaisesti. Pääkaupunkiseudulla Hbl:n lukijoista 30 prosenttia on suomenkielisiä. Volt-liite, joka ilmestyy lauantain lehden liitteenä, on saanut kiitosta ja palkintoja.

-Äidinkieleltään suomenkielisten osuus on kasvanut enemmän kuin aikaisemmin ja sitä myös tavoiteltiin. Kehitys on niin hyvää, että miksi tehtäisiin suurta vallankumousta. Se olisi tyhmää, Olkinuora sanoo.

Lukijaystävällisyys tarkoittaa myös korkealaatuista journalismia. Olkinuoran mukaan korkealaatuisen journalismin kysyntä kasvaa. Se tarkoittaa, että Hbl:n peruskonsepti on laadukkaan sanomalehden tekeminen nykyihmiselle ruotsiksi.

Sanomalehdiltä odotetaan vastauksia

Olkinuoran mukaan maailmanselitysbisnes kasvaa. Ihmiset ovat hämmentyneitä esimerkiksi metsäteollisuuden yhdessä rysäyksessä tulleista saneerausuutisista. Journalismin on kyettävä antamaan vastauksia yleisön miksi-kysymyksiin.

-Jos paperilehteä ei olisi, se keksittäisiin nyt, koska ihmisellä on tarve hahmottaa kokonaisuuksia, Olkinuora toteaa ja viittaa sirpaletiedon vyöryyn.
Yhtenä haasteena toimittajille hän näkee sen, että ihmisten kriittisyys mediaa kohtaan on kasvanut. Verkosta saa vaivattomasti tietoa siitä, miten eri mediat asioita käsittelevät. Vertailu on vaivatonta ja nopeaa.
Kansalaiset ovat verkon avulla ottaneet osan ennen vain toimittajille kuuluneesta tiedonvälityksestä. Olkinuoran mukaan toimittajien on nyt kyettävä käyttämään verkossa syntyvä kansalaisten tuottama informaatio hyödyksi omassa työssään. Toimittajien on mietittävä, missä tilanteessa ihmiset haluavat lehtensä. Olkinuora vertaa sanomalehteä instrumenttiin, jota journalistien on pystyttävä soittamaan oikealla tavalla. Ja on muistettava, että verkkomedia soi eri tavalla kuin sanomalehti.

Paikallislehdillä kysyntää

Suomenruotsalaisessa lehtiperheessä on sen pienuudesta huolimatta monipuolinen kirjo erikokoisia ja erilaisia sanomalehtiä. Hannu Olkinuora ei näe, että ruotsinkielisessä lehtikentässä tapahtuisi suuria muutoksia.

Kun mediakenttä sirpaloituu paikallisen journalismin kysyntä vahvistuu. KSF-Media-konsernissa, johon Hufvudstadsbladetkin kuuluu, on johtavana periaatteena, että lehdet pysyvät itsenäisinä paikallisen väestön äänenkannattajina. Olkinuoran mukaan ei ole näkyvissä tilannetta, että ruotsinkielisiä paikallislehtiä fuusioitaisiin.

-Jos sanomalehdet kuolevat, mitä en kyllä usko, paikallislehdet sammuttavat valot, Olkinuora sanoo.

”Etuoikeutettu ammatti”

Hän on iloinen siitä, että vielä 58-vuotiaana sai mahdollisuuden uuteen tehtävään.
-Olen kasvanut kiinni journalismiin. Tämä on etuoikeutettu ammatti. On hirveän hauskaa olla täällä sisällä. Tässä on oppinut erottamaan pienet ongelmat isoista ja se on aika iso etu, hän toteaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI