|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Poliisien liitto lataa ikäviä totuuksia ? ?Kansalaisten palaute on pysäyttävää? (15.11.2018 10:32)
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pro Saaristossa yhdistyvät lobbausjärjestön suunnitelmallisuus kodinturvajoukkojen sinnikkyys ja kansanliikkeen monipuolisuus
12.09.2008Fennovoiman suunnitelmat rakentaa ydinvoimalaitos Ruotsinpyhtään saaristoon on yhdistänyt ainutlaatuisen ja kirjavan joukon saaristolaisia sekä kesämökkiläisiä kamppailuun suurvoimalahanketta vastaan. Joukon asiantuntemus näyttää vakuuttavalta. Mukana kalastajien ja mökkiläisten joukossa on kokeneita ydinfyysikoita, energia-alan sekä viestinnän asiantuntijoita professoreihin ja toimitusjohtajiin saakka. Osa tunnustautuu ydinvoiman kannattajiksi, jotka eivät silti halua ydinmiilua takapihalleen.


-Meitä yhdistää yhteinen vihollinen, joka yrittää tulla ainutlaatuiseen saaristoomme, kiteyttää Pro Saariston projekti- ja tiedotusvastaava Paavo Laurikainen.

-Äl yli päästä perhanaa, lohkaisee evp-yliluutnantti Laurikainen maastopuvussaan pienoistykkinsä äärellä saunamökkinsä verannalla.

Laurikaisen värikkäästä rekvisiitasta sekä räväkästä tyylistä huolimatta Pro Saariston toimintatapa on hillittyä, analyyttistä, suunnitelmallista sekä hyvin järjestäytynyttä. Ruotsinpyhtääläisen Skärgårdens Vänner i Strömfors rf:n puitteissa toimivan Pro Saaristo-komitean organisaatiokaaviossa vastuut on jaettu järjestelmällisesti. Kurt Rönnqvistin johtamassa suuressa toimikunnassa on 28 asiantuntijaa; on ydinfyysikkoa, kemistiä, biologia, ornitologia ja voimalinja-asiantuntijaa. Projektiavustajat tiimissä yksi vastaa kuvapalveluista ja videoista, toinen ruokahuollosta, kolmas merikuljetuksista, neljäs maakuljetuksista, viides toimittajista ja niin edelleen. Myös Pro Saariston saunapalvelut ovat mukana organisaatiokaaviossa.

Pro Saaristo –toimikunta muistuttaakin enemmän hyvin organisoitua ja johdetua lobbauskoneistoa kuin perinteistä banderollien kanssa barrikadeilla meluavaa kansanliikettä. Pro Saariston toimintatapa on herättänyt kiinnostusta myös muilla ydinvoimalapaikkakunnilla.Pro Saariston organisaatiossa tehtävät on jaettu järjestelmällisesti.

Banderollien sijaan täsmävaikuttamista

-Skärgårdens Vännerin hallitus hyväksyi 27.11.2007 Pro Saariston toimintastrategian, joka pohjautuu (Fennovoiman ydinvoimalahankkeen) toteutusprosessin analysointiin. Perehdymme huolella asiaan ja pyrimme vaikuttamaan prosessiin sellaisissa kohdissa, jotka ovat hankkeen etenemisen kannalta ratkaisevia.

-Maakuntahallituksen kielteinen kaavapäätös oli yksi sellainen kohta, jossa onnistuimme. Seuraava on Fennovoiman YVA-selostuksen valmistuminen ja siitä annettavat lausunnot, kertoo Pro Saariston strategi Kurt Rönnqvist.

-Pro Saariston periaatteena on alusta pitäen ollut, ettei me lähdetä huutelemaan kaduille ja marssimaan banderollien kanssa. Muut saavat halutessaan hoitaa sen puolen. Me pyrimme asialliseen keskusteluyhteyteen sekä Fennovoiman että päättäjien kanssa, Rönnqvist toteaa.

-Kylähulluiksi ei ruveta, vaikka niillekin on oma paikkansa tässä hankkeessa, Rönnqvist linjaa.
-Hanke etenee niin nopeasti, ettei meillä olisi edes aikaa eikä resursseja yrittää vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Siksi lähestymme suoraan päättäjiä, toteaa Rönnqvist. Rönnqvistin ja kumppaneiden laatima Pro Saariston vaihtoehtoinen energiastrategia on vakuuttavaa luettavaa, jossa ei ole sorruttu populistiseen kauhukuvien maalailuun, vaan pitäydytään tiukasti asiassa. Sekä ministeriössä että voimayhtiöissä on luettu huolella Pro Saariston näkemyksiä. Aikanaan ydinvoimayhtiö Asean teknillisenä johtajana työskennellyt Rönnqvist, jos kuka tietää miten ydinvoimalahanke etenee ja mitkä ovat sen heikot kohdat.

-Olin Aseassa mukana tarjoamassa Suomen viidettä ydinvoimalaa Olkiluotoon. Olimme 26.4.1986 varanneet jo Finlandia-talon seuraavaksi syksyksi, jolloin uutta ydinvoimalahanketta oli tarkoitus esitellä julkisesti. Sitten tuli Tshernobylin onnettomuus ja tapahtuma päätettiin järjestää pienimuotoisempana Rakennusmestareiden talolla. Lopulta koko tilaisuus peruutettiin ja ydinvoimalahanke pantiin jäihin, muistelee Rönnqvist aikoja, jolloin hän oli ajamassa Suomeen viidettä reaktoria.

”Ydinvoimala pilaisi merimaiseman”

Sittemmin eläkkeelle siirtynyt Kurt Rönnqvist istuu Talbackassa talviasuttavan kesämökkinsä toisessa kerroksessa, jonka suurista ikkunoista avautuu huikaiseva saaristomaisema ja pilkahdus avomerta. Vastapäätä avautuu Kampuslandet, joka on Gäddbergsön ohella toinen mahdollinen Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspaikka Ruotsinpyhtäällä. Noin 30 metriä metsänrajan yläpuolelle nouseva reaktorirakennus varjostaisi syksyisin ja keväisin auringonlaskua. Vastapäätä Kampuslandetissa sijaitsevat Paavo Laurikaisen perheen seitsemän kesämökkiä ja saunaa jäisivät juuri ja juuri kilometrinsuuruisen voimalaitosalueen ulkopuolelle. Luonnonrauha sekä huikaiseva merimaisema olisivat kuitenkin mennyttä.

-Tuohon tulisi 100 metriä pitkä betonilaituri, ja tästä kalavesien halki kulkisi laivaväylä. Voimajohto kulkisi tuosta puiden latvojen yläpuolella, Laurikainen viittilöi. Kampuslandetin korkeimmalta kalliolta avautuu suora näkymä Fortumin Hästholmenin voimalaitoksille. Maastosta näkyy, että paikalla on viimeaikoina ollut runsaasti kulkijoita. Kirkkaalla säällä Kampuksesta näkee Suursaareen saakka.

Rönnqvistin ja Laurikaisen sekä muiden saaristolaisten upeita rantamaisemia ja merinäkymiä ihastellessa ymmärtää hyvin miksi miehet ovat valmiit tekemään kaikkensa estääkseen ydinvoimalatyömaan tulon Ruotsinpyhtään saaristoon.

Fennovoimalaisten kanssa syöty ja saunottu

-Mitään kiveä ei jätetä kääntämättä, Laurikainen vahvistaa Rönnqvistin lauteilla. Käy ilmi, että Rönnqvistin ja Laurikaisen lauteilla on lobattu ydinvoimahanketta nurin ennenkin. Miehet ovat saunottaneet sulassa sovussa muun muassa Fennovoiman ylintä johtoa, ydintekniikkajohtaja Juhani Hyväristä ja rakentamisjohtaja Timo Kalliota myöten.

-Kyllä meillä on hyvät välit ja toimivat keskusteluyhteydet Fennovoimankin suuntaan, vaikka olemme täysin eri mieltä itse hankkeesta. Vedämme tiukasti yhtä köyttä, mutta eri suuntiin, Laurikainen naureskelee.

-Ainoastaan (Fennovoiman tiedostuspäällikkö Pasi) Natrilla on tänne porttikielto, Laurikainen täsmentää. Miehet ottivat kiivaasti yhteen parissa yleisötilaisuudessa.

-Minusta Natrilla oli hyvä tyyli. Kyllä minä hänetkin mielelläni tapaisin ja saunottaisin, Kurt Rönnqvist lieventää.
-Veis varmaan saunan taakse, Laurikainen lisää.
Laurikainen ja Rönnqvist ovat tehneet vastavierailun ja syöneet lounasta yhdessä Fennovoiman edustajien kanssa. Hyvän keskusteluyhteyden ansiosta Pro Saaristo on pysynyt hyvin perillä Fennovoiman ja sen konsultin Jaakko Pöyry Oy:n edustajien liikkeistä saaristossa. Miesten mukaan Fennovoiman tutkijat käyttävät usein jopa Pro Saariston merikuljetuspalveluita.

Kurt Rönnqvist kertoo, ettei hän eikä Pro Saaristo-komitea sinänsä vastusta ydinvoimaa, mutta uuden sijoituspaikan perustaminen koskemattomaan saaristoon on hänen mukaansa järjetöntä.

-Olen menossa keskiviikkona puhumaan Loviisan kaupunginvaltuustolle tästä Ruotsinpyhtään ydinvoimahankkeen järjettömyydestä, mutta ensimmäisenä aion sanoa, että Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa, mutta järkevintä olisi rakentaa sitä nykyisille laitospaikoille, Kurt Rönnqvist sanoo. Pro Saariston tarkoituksena on tavata kaikkien viiden Loviisan seudun kuntien valtuustot.

Rönnqvistin mukaan Fennovoiman ja ministeriön yleisötilaisuuksissa sekä lausunnoissa voidaan ottaa tiukastikin yhteen Fennovoiman edustajien kanssa, mutta lähtökohtana on ollut, että asiat sekä mielipiteet tässä riitelevät eivätkä ihmiset. Sekä Rönnqvist että Laurikainen kritisoivat vuolaasti Fennovoiman YVA-selostuksen heikkouksia sekä sen pohjana olevia sähkönkulutuksen ja – tuotannon ennustuksia. He eivät myöskään allekirjoita kaikkia voimayhtiöiden perusteita lisäydinvoiman rakentamiselle.
-Lisäydinvoiman tarvetta on perusteltu esimerkiksi sillä, että Suomi ei ole omavarainen, vaan tuo runsaasti sähköä Venäjältä. Venäjän sähkön tuonti ei kuitenkaan lopu vaikka uutta ydinvoimaa rakennettaisiin. Teollisuus ostaa jatkossakin sähköä sieltä mistä halvimmalla saa, ja Venäjältä saa todennäköisesti halvemmalla kuin monista suomalaisista voimaloista, Rönnqvist järkeilee. Fennovoiman YVA-selostuksessa ydinvoiman lisätarve perustuu Rönnqvistin mukaan osaksi tähän virheelliseen sähkömarkkinaolettamaan.

Pro Saaristo sai luonnoksen YVA-selostuksesta

Hetkinen, miten on mahdollista, että Laurikainen ja Rönnqvist kommentoivat Fennovoiman YVA-selostusta, joka ei ole vielä edes valmistunut, vaan on määrä julkistaa vasta lokakuun alussa. Miehet kertovat Fennovoiman antaneen lounastapaamisen yhteydessä YVA-selostuksen keskeneräisen luonnoksen heille jo etukäteen kommentoitaviksi.

-Tässä vaiheessa, kun YVA-selostusta vielä kirjoitetaan, on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa sen sisältöön ja johtopäätöksiin, kuin selostuksen valmistumisen jälkeen annettavissa lausunnoissa, toteaa Rönnqvist. Sekä hänen, että Laurikaisen YVA-luonnokseen on merkitty useita huomautuksia ja vastaväitteitä lähes jokaiselle sivulle.

Fennovoiman voimalahankkeen vastustaminen on pitänyt sekä Laurikaisen että Rönnqvistin kiireisenä pian vuoden päivät. Mukana on kymmeniä muitakin vapaaehtoisia. Toimintaa on rahoitettu saaristolaisten ja kesämökkiläisten tekemin lahjoituksin ja myyjäisten tuotoilla. Kulturfondetin 2.000 euron avustusta lukuun ottamatta Pro Saaristo ei ole saanut rahoitusta kamppailulleen ministeriöltä eikä muualtakaan.
-Pieniä ovat saaristolaisten silakat E.ON:n viivan alle jäävään 6 miljardiin euroon verrattuna, Laurikainen vertaa.
-Olemme kulkeneet tilaisuuksissa omalla kustannuksella ja eläkeläisten ajalla. Apua on saatu Pro Saariston jäseniltä aina kun on tarvinnut, Rönnqvist kiittelee ja tarjoaa kalastaja Mikael Lindholmin tuomasta lohesta tehtyä kalakeittoa.
Rönnqvist ja Laurikainen varautuvat keittämään vielä monet lohisopat ja saunottamaan useita vaikuttajia ennen kuin kamppailu saariston koskemattomuudesta on voitettu.
Maakuntahallituksen päätös hylätä Fennovoiman voimalavaraus vaihemaakuntakaavasta oli Laurikaisen mukaan vain yksi voitto taistelussa, joka ei suinkaan ole vielä ohi. Ensi viikolla Pro Saariston vieraaksi on tulossa joukko Ruotsinpyhtään valtuutettuja.Kampuslandetin kalioiden korkeimmalla kohdalla Paavo Laurikainen osoittaa paikkaa, jonne Fennovoiman ydinreaktori on tarkoitus sijoittaa. Taustalla noin neljän kilometrin päässä häämöttää Fortumin ydinvoimalaitos Loviisan Hästholmenissa.

-Suurin osa valtuutetuista ei ole koskaan käynyt alueella, jonne ovat ydinvoimalaa sallimassa. Lopetamme kampanjan vasta, kun on varmistunut täysin, ettei ydinvoimalaa olla nyt eikä myöhemminkään tuomassa tänne saaristoon. Sen jälkeen pakkaamme aineiston tähän puiseen arkkuun ja viemme sen Ringborgin seuraintalolle, jotta jälkipolville säilyy tieto näistä tämän päivän tapahtumista ja siitä mikä uhkasi saaristoa 2000-luvun alussa, kertoo Laurikainen ja näyttää mökissään vanhaa puukirstua.

Kaikesta näkee, että sekä Laurikainen että Rönnqvist joukkoineen ovat tosissaan ja täynnä taistelutahtoa. Saaristoon ei tulla ainakaan heittämällä helposti. Kysymykseen; hyväksyisikö Pro Saaristo tuulivoimapuiston rakentamisen Kampuslandetiin Laurikainen vastaa diplomaattisesti.
-Ammutaan nyt alas ensin tämä yksi hanke, ja katsotaan sitten erikseen, jos jotain muuta on tulossa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI