|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kansojen välinen luottamus hupenee joskus päivissä”
02.09.2008Viikonlopun WWP-päivien yllätyksestä vastasi ärhäkkäästi seminaarissa puhunut duuman Suomi-ryhmän koordinaattori ja Venäjä-Suomi –seuran varapuheenjohtaja, Eurofacts Oy:n Moskovan edustaja Aleksander Belov. Eräs Belovia kuunnellut luonnehti puhetta erittäin provokatiiviseksi ja nykypoliittiseksi katsaukseksi. Kuulija luonnehti itseltään nousseen karvat pystyyn.

LS-VIDEO Belovin puheesta.

- Oliko kyseessä väärä briiffaus vai oliko puhe järjestäjillekin yllätys, hän pohtii.

Belov totesi puheensa aluksi haluavansa puhua tästä päivästä, koska menneet vuodet on esitelty esimerkiksi Matti Klingen klassisessa teoksessa Keisarillinen Suomi.

- Venäjälle Suomen merkitys ei ole juuri muuttunut keisarillisista ajoista. Turvallisuuskysymys, niin Venäjän luoteisrajan kuin ennen kaikkea Pietarin, on edelleen tärkeä.

Korjausrakentamisen päivät sopivat hänen mielestään hyvin siihen pohdintaan, millaisia perinteitä Venäjän ja Suomen välillä tulee vaalia ja millaisia olisi ”korjausrakennettava”.

-Kansojen välinen tärkein perinne, jota pitäisi vaalia, on luottamus. Sen hankkimiseen tarvitaan vuosikymmeniä, ellei vuosisatoja. Ja vastaavasti se hupenee joskus päivien ja viikkojen aikana.


Luottamus kiinni oikeasta tiedotuksesta

Belov korosti luottamuksen rakentumisen olevan paljolti kiinni kommunikaatiosta ja oikeasta tiedotuksesta, suomien samalla suomalaista mediaa ja sen luomaa kuvaa Venäjästä. Hän kertoi lukeneensa Iltalehdestä jutun vuodelta 2006, joka otsikoitiin, että puolet venäläisrekkakuskeista harjoittaa hurjaa seksiä ajaessaan. Hän tulkitsi jutussa käytetyn lähteenä kahta kuskia, joista toinen ei harrastanut seksiä ja toinen piti toimittajaa pilkkanaan. Tästä Belov veti johtopäätöksen, että myös viime aikojen Georgia-uutisointi Suomessa on synnyttänyt väärää kuvaa Venäjästä. Belov piti tätä tragediana Venäjälle, koska hänen mielestään Venäjällä on lämmin suhtautuminen gruusialaisiin. Belov totesi myös käyttävänsä sanaa Gruusia, ei Georgia, koska ei pidä ”virtuaaligeorgia” –sanasta. Belov totesi Georgian presidentti Saakasvilin vertausta talvisotaan isona virheenä.

- Talvi- ja jatkosota kestivät yhteensä 1284 päivää, talvisota 105 päivää. Näissä verisissä sodissa kaatui 91 000 suomalaista, eli joka 40. suomalainen, kun väestöä oli silloin 3,7 miljoonaa. Georgian hyökkäyssota kesti vain kolme päivää, eli lähes 400 kertaa lyhyemmän ajan, jossa ehti menehtyä 2 100 etelä-ossetialaista siviiliä, eli joka 30. Näitä lukuja ei ole valitettavasti näkynyt lehdissä eikä poliitikkojen puheissa. Kukaan ei puhu pienen kansan tragediasta. Mitä pelätään, omantunnon tuskia vai jotakin muuta? Pitikö Venäjän estää murhenäytelmä vai odottaa olympialaisten päättymistä ja pyytää Haagin ihmisoikeustribuunilta syyllisten rankaisemista ja vainajien muiston ikuistamista, se on vaikea kysymys.


Puutullit ja rekkaralli hiertävät välejä

Belov totesi, että tässä seminaarissa ja laajemminkin, on mahdollisuus tutkia, onko kaikki kunnossa Venäjän ja Suomen suhteissa.

- Periaatteessa Venäjän ja Suomen suhteet ovat kunnossa, mutta samaan aikaan on asioita, jotka hiertävät, kuten puutullit. On tapana käyttää talvisodan kieltä ja panna kova kovaa vastaan. Sama rekkarallien kanssa. Näyttää siltä, että virkamiehet eivät joko halua tai pysty asioita hoitamaan, arvioi Belov.

Hän muistutti Venäjän jatkavan bysanttilaista hallintomallia, jossa henkilökohtaisilla suhteilla on suuri merkitys ja kehotti hyödyntämään esimerkiksi eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmää ja duuman Suomi-kontaktiryhmää. Epävirallinen, mutta tehokas tapa hoitaa asioita olisi hänen mukaansa myös Pietarin hallituksen suomalainen neuvonantajaryhmä. Tämän Venäjällä toimivien yritysten johtajien muodostaman ryhmän puheenjohtaja on Fortumin Mikael Lilius.

Suomalaisen selluteollisuuden syntyyn hän katsoi vahvasti vaikuttaneen venäläisen rahan ja venäläisen tullipolitiikan edesauttaneen Suomen pääsyä hallitsemaan paperi- ja tapettimarkkinoita Venäjällä.

- Venäjä ei halua olla pelkkä raaka-aineen tuottaja. Tästä on viestitetty useamman kerran, mutta suomalaisen metsäteollisuuden vastaus on ollut vaisu.


Ikkuna Itämerelle sulkeutumassa?

Tarkkaan suomalaiset lehdet lukenut Belov oli harmissaan Suomessa käydystä keskustelusta, jossa on arvosteltu täältä Venäjälle annettavia avustusrahoja eri ohjelmiin. Loviisan Sanomien piruparkakin oli sydämistyttänyt Belovin.

- Piruparka kehuu Venäjää, että ei ole tyhmä se, joka osaa lypsää puhdasta rahaa luoteiselta naapuriltaan, vaan se joka maksaa. Kun luin tämän, olin ymmälläni. Soitin Ilkka Herlinille, joka on Elävä Itämeri –säätiön perustajia. Hän lohdutti, että ette ole viisaita, vaan edelleen tyhmiä. Luoteinen puhdistamo maksoi 200 miljoonaa euroa ja Suomi ja Ruotsi maksoivat 20 miljoonaa. Loppu on Euroopan Kehityspankin myöntämää lainaa, jota Venäjän valtio ja Pietarin kaupunki lyhentävät. Tietenkin Venäjä voisi satsata näihin asioihin enemmän, mutta ihmetyttää, että aina kun suomalainen virkamies puhuu Itämerestä, hän puhuu siitä EU:n sisäisenä merenä, sellaisena johon Venäjällä ei ole osaa eikä arpaa.

- Itämeri oli yhteinen meri, joka yhdisti kautta aikojen. Oli parin vuosisadan vaihe, jolloin se oli suljettu Venäjältä, mutta Pietari Suuri avasi ikkunan Eurooppaan. Näyttää, että tämä ikkuna on vähitellen sulkeutumassa.

Suomessa entisen pääministeri Paavo Lipposen konsultiksi siirtyminen maakaasuputkihankkeeseen on herättänyt vilkasta keskustelua. Belov katsoo, että tämä Nordstream-putki Venäjältä Saksaan on tärkeä osa koko Euroopan energiahuoltoa.

- Samalla se antaisi erinomaisen mahdollisuuden kartoittaa, mikä on todellinen tilanne Itämeressä sinne toisen maailmansodan jälkeen sijoitettujen myrkkyjen osalta ja purkaa tätä tikittävää aikapommia. Hankkeessa mukana olevia kutsutaan mediassa jopa viidennen kolonnan miehiksi, ja se on hämmästyttävää.

Lopuksi Belov listasi eri yhteistyömalleja, joita Suomen ja Venäjän välillä voisi olla. Ensimmäinen, ns. kova kovaa vastaan –malli ei tuota tulosta. Toisen mallin hän nimesi ”Gasum-malliksi”, noin 20 vuotta sitten Fortumin, Gaspromin ja Eonin perustaman yhteisyrityksen mukaan.

- Gum on venäjäksi järki. Kun kysyttiin, mikä on yhtiön toimintamalli, oli Nesteen silloinen toimitusjohtaja Jaakko Ihamuotila kuulemma todennut, että ”kaasu teiltä, järki meiltä”. Tämä kaksisuuntainen liikenne oli hyvä, mutta nyt jo vähitellen aikansa elänyt.

Kolmas malli Belovin listassa on ns. Fazerin malli. Venäjän suurimmaksi leipuriksi kasvanut Fazer yhdistää venäläisen ja suomalaisen osaamisen.

- Tulevaisuuden malli on esimerkiksi Nordstream, jossa useampi maa yhdistää voimavarat, raharesurssit, osaamisen ja luonnonvarat.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI