|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hitaiden unelmien kaupungilla on “nätti historia”

22.08.2008Elämää ja musiikkia Vanhassa Loviisassa –teos julkaistiin eilen Loviisan Sibeliustalossa. Kirja julkaistiin kolmikielisenä, suomen- ja ruotsin lisäksi myös englanniksi. Kirjan mukana tulee lisäksi cd-levy LoviisalaisSäveliä.


Julkistamistilaisuuden alkuun pianisti Marja Pohjola soitti tunnelmaan sopivasti Sibeliuksen Im alten Heim, eli “Vanhassa kodissa”. Sama teos on myös kirjaan liittyvässä levyssä. Iloinen kirjoittajajoukko Iris Haikonen, Kristiina Ikävalko-Alvas, Päivi Maijala ja Erkki Teräväinen esittelivät uunituoretta kirjaa yhdessä säveltäjien Markus Fageruddin ja Arno Kantolan sekä muusikoiden kanssa. “Maailmanpolitiikan arkipäivää” osuuden, eli Suomi suurvaltojen ja sotien pyörteissä –osuuden on kirjoittanut Erkki Teräväinen. Kristiina Ikävalko-Alvas on vastannut Musiikkia ja loviisalaissäveliä –osasta. Päivi Maijala on kirjoittanut osuuden Rannikkolaivuri Grönmanin talosta, eli nykyisestä Sibeliustalosta. Suurin kirjoitusurakka lankesi Iris Haikoselle. Työnjakoon Erkki Teräväisen kanssa hän heittää, että se, kumpi saa lyhyen tikun, saa pidemmän tekstin kirjoitettavakseen. Lyhyt tikku johdatti Haikosen perehtymään aiheeseen syvällisesti. Tuloksena ovat kirjan kappaleet Palkkasoturin palkkiomaat ja Elämänmenoa Vanhassa Loviisassa.

- Minun on ensin tiedettävä kaikki ja sitten valitsen, mitä kerron, erittelee Haikonen.

Käännekohtien kautta

Elämää ja musiikkia Vanhassa Loviisassa johdattaa lukijan kaupungin perustamisen aikoihin ja esittelee kaupungin kasvuun ja kehittymiseen liittyviä käännekohtia 1600-luvun läänitysajoista 1900-luvun teollistumisen alkuun asti.

- Loviisan 200-vuotinen historia esitellään käännekohtien kautta. Ei niinkään hallintoon tai muuten tavalliseen kaupungin historiaan vaan tavallisen asukkaan historiaan liittyen, kuvailee Haikonen.

Erkki Teräväinen kertoo selvitystyön kautta nousseen esiin, miten kulttuurisesti merkittävä koko maankin mittakaavassa Loviisa lähialueineen on.

- Seutua on tutkittu vähän esimerkiksi yliopistollisissa opinnäytetöissä. Tarvetta olisi arkeologisille kaupunkikaivauksille, arvioi Teräväinen. Haikonen lisää, että Loviisan seutu ansaitsisi laajan, osamaakunnallisen historiankirjoituksen.

- Tärkeää olisi järjestää “kulttuurikeräys”, josta saataisiin talteen ihmisten kirjeitä ja muuta aineistoa, hän pohtii. Kirjasta käy ilmi, että Loviisa on ollut uudisasukkaiden kaupunki. Haminalaiset muodostivat kaupunkilaisten ensimmäisen kerrostuman. Loviisaa on kehitetty eri vuosisatoina paljon yksityisten ihmisten voimin. Ratahanke 1870-luvulla sai sysäyksen kaupungin kauppiaiden keskuudesta. Kylpylätoimintaa edisti vesihoitoihin erikoistunut lääkäri, Georg Öhman. Kylpylävieraiden viihtyvyyden vuoksi kaupungin ilmettä kohennettiin, ja sen rahoittamiseksi perustettiin rahasto.

”Oivaltavan lukijan kirja”

Haikonen luonnehtii kirjaa oivaltavan lukijan kirjaksi. Lukija voi pohtia esimerkiksi, toistaako historia itseään lukiessaan esimerkiksi jo Augustin Ehrensvärdin aikana käydystä tonttipolitiikkakeskustelusta. Toisaalta esiin nousi myös kuva Loviisasta hitaiden unelmien kaupunkina. Ratahanketta puuhattiin 30 vuotta ja saman ajan vei katuvalojen tulo kaupunkiin.

- Muutosten hitaudesta johtuen Loviisassa on jäljellä paljon historiallisesti merkityksellistä ja nätti historia, toteaa Haikonen. Teräväinen kuvailee kirjan syntyneen sattumalta. Alku on lehtori Päivi Majalan taidehistorian opintoihin liittyvässä proseminaarityössä, jossa hän tutki Sibeliustaloa. Työ tuntui vaativan jatkoa ja Maijala pohti jonkinlaisen opaskirjan laatimista. Hän kertoi ajatuksistaan Haikoselle ja Teräväiselle.

- En ymmärtänyt, että he innostuvat niin paljon, että tuloksena on näin hieno kirja ja vielä levy. Olen ylpeä ja iloinen kirjasta, jonka tekeminen syntyi hyvässä yhteistyössä, kiittelee Maijala. Kirja syntyi nopealla aikataululla. Vaikka ensimmäisiä kontakteja otettiin jo ennen joulua, alkoi varsinainen työ maaliskuussa.

Sävellyksiä musiikkioppilaiden tarpeisiin

Kirjan yhteyteen liitetty musiikki-CD, LoviisalaisSäveliä, sisältää kuusi sävellystä: Jean Sibeliuksen Im alten Heim Op. 74 nr 4, Lovisa-trio ja Andantino sekä kanttori Arno Kantolan Omenanmuotoinen valssi ja Surumielinen valssi ja säveltäjä Markus Fageruddin Lilla Lovisa Trio. Kantola kuvailee sävellyksiään hetken inspiraatioiksi, jotka syntyivät musiikkiopistoa ajatellen.

- Näissä molemmat soittimet ovat samalla tasolla, toteaa Kantola.
Myös Markus Fagerudd kuvailee sävellystään pedagogiseksi musiikiksi, oppilaiden tarpeisiin sävelletyksi. Lilla Lovisa Triossa hän kertoo halunneensa pohtia niin ranskalaista impressionismia kuin Venäjän rajan läheisyyden vaikutusta.

- Ja Lilla Lovisa Trio siksi, että sen kesto on yksi kolmasosa Sibeliuksen Lovisa Triosta, nauraa Fagerudd.
Musiikki-CD:llä esiintyvät Elina Mieskolainen, Marja Pohjola, Laura Saari ja Arno Kantola sekä Loviisan kaupungin soittokunnan senioripuhaltajat.

Elämää ja musiikkia Vanhassa Loviisassa –kirja ja musiikki-CD on tehty yhteistyössä Musiikkiopiston kannatusyhdistyksen kanssa. Kirjan myyntituloilla tuetaan loviisalaisnuorten musiikinopiskelua.

Sibelius ja loviisalaisuus kohtaavat levyllä

Sibelius-kirjaan liittyy levy, josta löytyy sekä Sibeliuksen että nykyisten loviisalaissäveltäjien Arno Kantolan ja Markus Fageruddin kamarimusiikkisävellyksiä. Niitä tulkitsevat Elina Mieskolainen, viulu, Laura Saari, sello, Marja Pohjola, piano ja Arno Kantola, klarinetti sekä viimeisessä kappaleessa Senior Brass Lovisan soittajat. Levy alkaa kahdella Sibeliuksen teoksella. Näistä ensimmäinen on jylhän tunnelmallinen pianosävellys Im alten Heim Op. 74 nr 4, jonka Marja Pohjola mainiosti tulkitsee. Seuraavaksi kuullaan muutama vuosi sitten Sibeliuspäivilläkin esitetty Sibeliuksen Lovisatrio viululle, sellolle ja pianolle, joka on sävelletty Sibeliusten perhetriolle 1888 Loviisassa.
Kolmiosaisen teoksen ensimmäisessä osassa kuullaan nuoren säveltäjän sointu- ja melodiakokeiluihin perustuvaa tematiikkaa. Toinen osa on haikeampi ja hitaampi. Haikeita sävyjä löytyy myös nopeammasta kolmannesta osasta Allegro co Brio.

  Kantola ja Fagerudd tunnelmoivat

Sibeliusten jälkeen kuullaan kaksi Arno Kantolan säveltämää valssia, joista ensimmäinen, Omenamuotoinen valssi on pianokappale, kun taas jälkimmäinen, Surumielinen valssi on sävelletty pianolle ja klarinetille. Säveltäjä on näissä laajentanut romanttista valssiperinnettä käyttämällä monenlaisia asteikkoja kuten kokosävelasteikkoa ja melodisen sekä harmonisen mollin moodeja. Myös Markus Fagerudd on käyttänyt kokosävelasteikkoa ja muita asteikoita kolmiosaisessa teoksessaan Lilla Lovisa Trio viululle, pianolle ja sellolle. Tämän teoksen harmoniasta on kuultavissa myös jazz-vaikutteita. Fageruddin sävellys on tunnelmaltaan valoisa ja positiivinen, jopa satumainen.

Ammattilaiset ja harrastajat samassa

Levyn päätteeksi kuullaan vielä Sibeliuksen Andantino torviseitsikolle, jonka esittävä Senior Brass Lovisan soittajat. Tämä esitys ei tunnu kuuluvan muiden kappaleiden kanssa samalle levylle, vaikka kyseessä onkin Sibeliuksen loviisalaisille säveltämä teos. Epäsuhta johtuu siitä, ettei tässä päästä soitannollisesti samalle tasolle kuin ammattimuusikoiden esittämissä aiemmissa kappaleissa.

Ammatti- ja harrastajamusisoinnin yhdistämistä samalle levylle olisikin voinut harkita uudemman kerran. Joka tapauksessa levy tarjoaa kuulijoilleen kiintoisia maistiaisia loviisalaisten klassisen musiikin säveltäjien maailmaan olematta silti musiikillisesti liian raskas annos tavallisen kuulijan purtavaksi.

Liisa Lipas 

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI