|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ystävyyskuntasopimukset syyniin uudessa Loviisassa

15.08.2008Loviisan seudun eri kuntien viralliset ystävyyskuntasopimukset joutuvat puntariin Loviisan seudun kuntafuusion seurauksena. Yhdistyvien kuntien ystävyyskaupunkisopimukset siirtyvät uuden Loviisan hoidettaviksi, jolla on silloin esimerkiksi Ruotsissa kolme erillistä ystävyyskaupunkia. Esimerkiksi meneillään olevan Kouvolan seudun yhdistymisen seurauksena kaupunki pyrkii karsimaan fuusion seurauksena kerääntyvät 18 virallista ystävyyskaupunkisuhdetta enintään puoleen karsimalla päällekkäisiä maita. Loviisan seudun kuntajohtajien mukaan kaikkia ystävyyskuntasopimuksia joudutaan tarkastelemaan myös Loviisassa uudelleen fuusion myötä.


Tanskan Hillerödistä eilen tavoitettu Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi, ettei asiaa ole vielä tarkemmin fuusiovalmisteluiden yhteydessä pohdittu.

Loviisan ystävät parhaillaan Hillerödissä

-Kun fuusio tulee voimaan, täytyy tämäkin asia nostaa pöydälle ja ratkaista. On poliittisen päätöksenteon asia ratkaista mitä jatketaan ja mistä mahdollisesti luovutaan. Meillä on Loviisassa perinteisesti ollut vahvasti suuntaus ja pitkän perinteet pohjoismaisiin ystävyyskaupunkeihin, mutta tätäkin täytyy tarkastella kokonaisuutena, sanoi Olavi Kaleva. Hillerödin pohjoismaisille ystävyyskaupunkipäiville osallistuvat kaupungin virallisina edustajina kaupunginjohtaja Olavi Kalevan lisäksi valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm ja hallituksen puheenjohtaja Åke Laitinen puolisoineen.

Lisäksi Loviisasta on Hillerödiin matkustanut viikonlopuksi useita eri järjestöjen edustajia kansantanssijoista aina hyväntekeväisyysjärjestöihin. Pohjoismaiset ystävyyskaupunkipäivät kokoavat Hillerödiin noin 350 vierasta.

-Tänään illalla tapaamme illallisella Hillerödin kaupungin talousvaliokunnan jäseniä ja vaihdamme kuulumisia ajankohtaisista kysymyksistä, kertoi Olavi Kaleva eilen.
Hillerödin lisäksi Loviisalla on ystävyyskaupunkisopimus ruotsalaisen Karslkronan, norjalaisen Hortenin, islantilaisen Olavsfjördurin sekä virolaisen Haapsalun ja unkarilaisen Paksin kaupunkien kanssa. Yhteyksiä on kuitenkin pidetty aktiivisesti lähinnä Karlskronan, Hillerödin ja Hortenin suuntaan.

Kalevan mukaan valtuustossa on tehty aloitteita ystävyyssuhteiden luomisesta myös Venäjän suuntaan, mutta ainakin toistaiseksi on nähty riittäväksi keskittyä pohjoismaisiin suhteisiin.

Kohila, Kuusalu vai Haapsalu Virosta?

Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja Risto Nieminen kertoi, että kunnalla on erittäin aktiivinen ja toimiva ystäväkuntasuhde virolaiseen Kohilan kaupunkiin. Ruotsinpyhtäällä on ystävyyskuntasopimus myös ruotsalaisen Österåkerin kunnan kanssa, mutta yhteistyö kymmenen kertaa pienemmän Ruotsinpyhtään kanssa on Niemisen mukaan jäänyt käytännössä vähäiseksi.

-Uudessa Loviisassa näiden suhteiden jatkuminen jää harkittavaksi. Olemme informoineet kohilalaisia, että meillä on meneillään tällainen fuusioprosessi. He ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa ystävyyskuntasuhdetta ja yhteistyötä jatkossakin, kertoi Risto Nieminen eilen.

-Kyllähän näistä suhteista ja vierailuista selkeästi hyötyä on. Kohilalaiset vierailevan aktiivisesti täällä ja meiltä käydään siellä keskimäärin kerran vuodessa, Nieminen sanoi.

Kohilan kaupungilla on toimiva ystävyyskuntasuhde Ruotsinpyhtään lisäksi myös Lapinjärven kanssa. Se on perua ajalta, jolloin Kohilan kauppala ja Kohilan maalaiskunta olivat erillisiä kuntia. Lapinjärven vt. kunnanjohtajan Jouko Toropaisen mukaan myös Lapinjärvi on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Kohilan kanssa.

-Kyllä meilläkin on halua tätä yhteistyötä jatkaa Kohilan kanssa, Toropainen sanoi. Lapinjärvellä on ystävyyskuntasuhde myös ruotsalaisen Älmhultin, norjalaisen Timen ja tanskalaisen Allerödin kanssa.

Karlskrona, Torsby, Östetåker vai Älmhult Ruotsista?

Ystävyyskuntasopimuksia solmittiin aikanaan, kun Suomesta haluttiin auttaa virolaisia kuntia ja viedä sinne suomalaista osaamista sekä jopa tavaraa. Moni virolainen palokunta sai Suomesta esimerkiksi toimivan käytetyn paloauton Venäjän armeijalta jääneiden huonokuntoisten autovanhusten tilalle.

-Nyt tuntuu siltä, että Kohilassakin ollaan meitä jo paljon edellä ja meillä alkaa olla jo oppimista heidän toiminnastaan ja malleistaan, kertoi Risto Nieminen.

-Kohilassa on esimerkiksi mielenkiintoinen hallintomalli, jossa valtuuston rooli on aktiivisempi ja laajempi kuin meillä Suomessa. Valtuusto valitsee Kohilassa neljäksi vuodeksi myös pormestarin, joka toimii myös hallituksen puheenjohtajana. Kohilassa hallitus on pikemminkin eräänlainen johtoryhmä, ja valtuusto päättää myös monista käytännön asioista, Nieminen kertoi.

Pernajan kunnalla on ystävyyskuntasuhteet Ruotsin Torsbyn, Norjan Bomlon, Tanskan Skjernin sekä virolaisen Loksan kanssa, joka fuusioitui juuri osaksi Kuusalun kaupunkia. Kunnanjohtaja Ralf Sjödahlin mukaan pohjoismainen yhteistyö on hiipunut, mutta Viron suuntaan yhteistyö on kiinteää.

-Kesäkuussa esimerkiksi iso ryhmä opettajia Kuusalusta vieraili Pernajassa. Kuusalulla on ystävyyskuntasuhde myös Sipoon kanssa, joten yleensä he vierailevan osan aikaa täällä, osan Sipoossa, Sjödahl kertoi.

Liljendalilla ei yhtään ystävää

-Meillä on pyritty pitämään ystävyyskuntatoiminta ruohonjuuritasolla, ja välttämään tällaista perinteistä pohjoismaista tyyliä, jossa pieni piiri tapaa ja syö illallista yhdessä ja se on siinä, Sjödahl kuvaili.

-Pohjoismainen yhteistyö hiipui siinä vaiheessa, kun Torsbyn suunnasta annettiin signaalia, että he keskittyvät ennemmin Pohjois-Euroopan suunnan yhteistyöhön eivätkä yhteydet tänne oikein näyttäneet kiinnostavan. Se kävi ilmi myös erään tapaamisen yhteydessä, kun sikäläinen kuntajohtaja joutui usein kysymään heidän Norden yhteyshenkilöltä, että keitä nämä vieraat oikein ovat, naureskeli Sjödahl.

-Kyllä näitä on syytä karsia fuusion yhteydessä. Henkilökohtaisesti arvelen, että meillä ei ole vaikeuksia karsia näitä pohjoismaisia yhteyksiä. Jatkossa on syytä pohtia kannattaako yhteyksiä Kuusalun kanssa virallisella tasolla jatkaa ja onko siitä konkreettista hyötyä, Sjödahl pohti.

Liljendalin kunnanjohtajan Sten Frondénin mukaan ystävyyskuntatoiminta on liljendalilaisten näkökulmasta uutta ja mielenkiintoista.

-Meillä ei ole ystävyyskuntasopimuksia mihinkään suuntaan eikä sitä ole koettu täällä mitenkään ongelmaksi. On mielenkiintoista silti nähdä millaiseksi ystävyyskunta-asiat uudessa Loviisassa muodostuvat, Frondén kertoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI