|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pyhtään kirvessurmaa käsiteltiin Loviisan käräjäoikeudessa

12.08.2008Huhtikuun puolivälissä Pyhtään Rantakujalla tapahtunut kirvessurma oli käsittelyssä Loviisan käräjäoikeudessa perjantaina. Syytetty on 29-vuotias kotkalaismies, joka oli kirveellä surmatun 40-vuotiaan miehen opiskelutoveri. Kotkalaismiestä syytetään uhrin murhasta, hänen autonsa luvattomasta haltuunotosta ja syytetyn naapurissa asuvan naisen uhkailusta. Syytetty kiisti syytteet loppuun saakka ja vetosi muistinmenetykseen. Mielenterveysongelmiin vedoten hän pyysi päästä mielentilatutkimukseen, mihin kaikki osapuolet suostuivat. Tuomaristo antaa lopullisen tuomionsa asiasta 22.8. kirjallisena ilman erillistä istuntoa. Syytetty pidetään siihen asti vangittuna.


Kirves heilui keskellä työpäivää

Surmatyö tapahtui Pyhtäällä tiistaina 15.4. Syytetty ja uhri olivat opiskelutovereita Etelä-Kymen Ammattiopistossa Kotkassa. Heidän oli määrä suorittaa työparina opiskeluun liittyvänä näyttötyönään asuinrakennuksen kunnostustöitä Pyhtäällä Rantakujalla. Miehet olivat aloittaneet työt maanantaina 14.4., ja tiistaiaamuna he menivät uhrin autolla työmaalle jatkamaan töitä. Uhri oli soittanut äidilleen klo 11 maissa, ja naapurit olivat nähneet miehet tupakalla keskustelemassa klo 12.30. Klo 13 jälkeen syytetyn naapuri näki tämän saapuvan kotiinsa autolla, ja myöhemmin uhrin auto löytyi syytetyn pihasta ja avaimet hänen kotoaan. Illalla uhri löytyi surmattuna työmaalta. Surmatyön on päätelty todistajien lausunnot huomioonottaen tapahtuneen puoli yhden ja yhden välillä.

Veriset vaatteet löytyivät

Surmatyö tehtiin kirveellä, jolla uhria oli lyöty takaraivoon ja päähän useita kertoja. Todistusaineiston perusteella on päätelty, että ensimmäinen isku yllätti uhrin takaapäin, minkä jälkeen hän yritti paeta mutta lyyhistyi lopulta maahan. Syytetty sanoo, ettei hän muista mitään surmatyöajankohdan tapahtumista.

- Muistan sen, että teimme yhdessä kiiloja, ja seuraava muistikuvani on kotoani, missä olin haalarit päällä. En muista, miten olen päätynyt sinne. Luulin, että olin saanut kyydin, sanoi syytetty.

Kotoaan syytetty lähti vaihtamaan vaatteita opiskelupaikaansa, josta hänen työvaatteensa löydettiin. Tutkimuksissa niistä löydettiin pieniä määriä sekä syytetyn että uhrin verta ja dna:ta. Puolustus yritti parhaansa mukaan vakuuttaa, ettei veriroiskeiden löytyminen kirvesmiehen vaatteista ollut epätavallista.

- Olen työskennellyt surmatun kanssa jo pidemmän aikaa, eikä haalareitani ole koskaan pesty, sanoi syytetty.

Hän ei kuitenkaan osannut nimetä yhtään konkreettista tapausta, josta veriroiskeet olisivat voineet tulla vaatteisiin. Lisäksi rikaspaikan teknisestä tutkinnasta vastannut Markku Nissinen piti erityisesti kengistä löytyneitä veritahroja tuoreina ja muutenkin sellaisina, etteivät ne olisi voineet syntyä normaalista työnteosta. Puolustusasianajaja Pasi Majuri myönsikin loppupuheenvuorossaan, että syytetyn vaatteet olivat todistetusti olleet rikospaikalla surmatyön aikaan.

- Tuomariston tehtäväksi jää päättää, kuka vaatteiden sisällä oli, hän sanoi.
Puolustuksen esittämät näkemykset siitä, että paikalla olisi saattanut olla murhahetkellä myös kolmas, mahdollisesti vasenkätinen henkilö, eivät kuitenkaan saaneet tukea sen enempää rikostutkinnasta kuin silminnäkijöidenkään lausunnoista.

Sopimattomia mielenterveyslääkkeitä

Syytetyllä kotkalaismiehellä oli mielenterveysongelmia, ja hän oli hakeutunut aiemmin hoitoon, koska omien sanojensa mukaan kärsi aggressiivisista tuntemuksista, vainoharhaisuudesta, impulsiivisesta luonteesta ja empatian puutteesta. Syytetty ei kuitenkaan ollut todistajien mukaan aiemmin käyttäytynyt aggressiivisesti muita kuin naapuriaan kohtaan, jota hän oli uhkaillut. Vaivoihinsa mies söi lääkkeitä, jotka aiheuttivat muistikatkoksia. Lisäksi hän oli kevään aikana valittanut lääkkeiden olevan liian mietoja, kertoivat todistajat.

Syytetty oli myös surmatyötä edeltävänä päivänä ilmaissut halunsa keskustella ystävänsä kanssa mahdollisesti ahdistukseensa liittyen. Alkoholi liittyi asiaan siten, että työmiehet olivat syytetyn mukaan nauttineet työtä tehdessään pieniä määriä viskiä, ja syytetyn kerrottiin myös haisseen ”vanhalle viinalle” surma-aamuna. Sekä syytetty että todistajat kertoivat syytetyn ja uhrin olleen hyvissä väleissä, eikä mitään riidan aiheita heidän välillään ollut tiedossa. Teon motiivi jäikin epäselväksi, kuten syyttäjä loppulausunnossaan totesi. Syyttäjä vaatii kuitenkin murhatuomiota ja elinkautista vankeusrangaistusta tapauksen erityiseen raakuuteen vedoten.

Liisa Lipas

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI