|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uuden Loviisan yhdistymissopimus allekirjoitettiin eilen raatihuoneella

05.08.2008Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään kunnanhallitusten puheenjohtajat ja kunnanjohtajat allekirjoittivat eilen Loviisan raatihuoneella uuden Loviisan kaupungin yhdistymissopimuksen. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva luonnehti allekirjoitushetkeä historialliseksi.


- Fuusiosopimus turvaa palvelut tulevaisuudessa. Me täällä läsnä olevat teemme parhaamme, jotta Loviisan iskukyky kasvaa ja tästä tulee entistä parempi paikka asua, lupaili Kaleva ennen kuin kynät naksautettiin auki.

Hän totesi haasteita riittävän yhdistymisen jälkeenkin, esimerkkeinä hän nosti ikärakenteen ja elinkeinoelämän. Yksi haaste on luoda avoin hallintokulttuuri ja uusi yhtenäinen Loviisa.

- Tässä ei tule vain uusi logo kirjekuoren kulmaan, vaan yhdistyminen koskee suurta työntekijämäärää, muistutti Liljendalin kunnanjohtaja, uuden Loviisan perusturvajohtajaksi siirtyvä Sten Frondén.

Työntekijöiden työpaikat on turvattu viideksi vuodeksi. Frondén näkee, että ylikapasiteettia henkilöstössä ei ole ja että ennemminkin henkilökuntaa tarvitaan lisää. Hän muistuttaa, että suuria muutoksia ei tule esimerkiksi terveydenhuollossa tai koulutoimessa, joissa yhteistyötä on jo olemassa. Sosiaalipuoli tulee hänen mielestään hyötymään erityisesti yhdistymisestä, sillä kaikkien neljän yhdistyvän kunnan sosiaalipuoli kärsii henkilöstöpulasta.

- Uudessa kunnassa on mahdollisuus erikoistua ja työoloihin saadaan helpotusta, uskoo Frondén.


”Äänestysinto voi kasvaakin”

Frondén luonnehti eilen allekirjoitettua yhdistymissopimusta toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi. Paras olisi ollut, jos Lapinjärvi olisi päättänyt tulla mukaan nyt. Lapinjärvi toivotettiin tervetulleeksi, kun he ovat siihen valmiita. Olavi Kaleva toivoi Lapinjärven liittyvän Loviisaan vuonna 2013.

- Tulevia yhteistyörakennelmia lähdetään neuvottelemaan Lapinjärven kanssa, kun uuden Loviisan asiat ovat kunnossa, totesi Frondén.


Valitus elää omaa elämäänsä

Neljän kunnan yhdistymissopimuksessa määritellään, miten hallinto ja palvelut järjestetään uudessa, 1.1.2010 aloittavassa Loviisassa.

Päätös yhdeksi uudeksi Loviisaksi liittymisestä nuijittiin neljän kunnan valtuustoissa 11.6. Esitys valtioneuvostolle kuntien yhdistymisestä jätettiin valtioneuvostolle 24.6. Sovitusti esitettiin, että nykyisen Ruotsinpyhtään alueella Haavisto-Vastilan alue liitetään Pyhtään kuntaan 1.1.2010 alkaen.

Vireillä oleva valitus fuusiosta Liljendalissa sekä Pernajan lounaisten kylien irtautumishakemus elävät omaa elämäänsä yhdistymisprosessin vieressä. Raatihuoneella ei eilen povattu kummallekaan suurta menestystä. Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahl toteaa, että uusi Loviisan kaupunki on se, joka antaa Isnäsin, Kabbölen ja Sarvisalon kylien tekemään irtautumisanomukseen lausunnon valtiovarainministeriöön, eli prosessi on aikaa vievä.

- Ministeriö on lisäksi yleensä antanut uudelle organisaatiolle aikaa näyttää, miten asiat sujuvat, huomauttaa Sjödahl.

Yhdistymissopimuksessa nimetty valmisteluryhmä lähtee tutustumismatkalle Tammisaaren ja Paraisten seutujen eli tulevien Raaseporin ja Länsi-Turunmaan kuntaliitoksiin.

Työtään aloittavat myös pian koottavat eri toimialojen valmisteluryhmät. Kuntien koko henkilöstölle pidetään 24.9. yhteinen koulutustilaisuus kuntafuusiosta.


Järjestelytoimikunnalla vahva asema

Tärkein elin, eli järjestelytoimikunta, nimetään syyskuun aikana ja se lähetetään lääninhallituksen vahvistettavaksi. Päätös vahvistuksesta tullee nopealla aikataululla. Ainakin ennen lokakuun kunnallisvaaleja järjestelytoimikunta on valmis toimimaan.

Järjestelytoimikuntaan tulee viisi jäsentä Loviisasta, kolme Pernajasta ja Ruotsinpyhtäältä ja kaksi Liljendalista. Lisäksi tulee neljä henkilöstön edustajaa. Sten Frondén kuvailee järjestelytoimikunnan asemaa vahvaksi.

- Se on kuin yhdistetty valtuusto ja hallitus. Järjestelytoimikunta päättää muun muassa, minkälainen talousarvio kunnalle vahvistetaan sekä nimeää henkilöt eri tehtäviin ja valmistelee ja tekee erilaisia sopimuksia, kuvailee Frondén.

Tulevissa syksyn kunnallisvaaleissa lokakuussa Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään valtuustoihin valitaan uudet edustajat vain vuodeksi 2009. Uutta Loviisaa koskevat kunnallisvaalit pidetään syksyllä 2009. Ensimmäisenä ja toisena vaalikautena uudessa Loviisassa toimii 59-jäseninen valtuusto. Vuodesta 2017 lähtien siirrytään lakisääteiseen, kunnan asukaslukuun perustuvaan valtuutettujen lukumäärään, jolloin valtuutettuja on 43 kun asukkaiden määrä on välillä 15 001-30 000. Äänestysinnon hiipumiseen peräkkäisten vaalien vuoksi kuntajohtajat eivät uskoneet.

- Tämä voi kasvattaakin intoa, arveli Ralf Sjödahl. Samoilla linjoilla on Sten Frondén.

- Onko pahasta, jos vaaliuurnilla käydään kaksi kertaa. Vanhoissa kunnissa käsitellään nyt tärkeitä asioita ja vähintäin yhtä tärkeitä uudessa Loviisassa.

Ehdokkuutta miettiville Frondén heittää, että kunnallispolitiikka ei täällä ole koskaan ollut näin kiinnostavaa.

- Ja jos sitten pettyy, voi pois jäädä jo vuoden päästä, muistuttaa Frondén. Pernajan kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Bäcklund huomautti ehdokkaiden saamisen olleen hankalaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI