|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hannu-Pekka Hänninen on olympiakisojen konkari

01.08.2008Kiinalaisille kahdeksan on onnen luku. Ei siis voi olla sattuma, että Pekingin olympialaiset alkavat paikallista aikaa 8.8. 2008 ja vielä illalla kello 8. Suomalaisille television katsojille avajaisia selostaa kokenut Yle:n urheilutoimittaja Hannu-Pekka Hänninen.


-Varsinkin avajaisten kuvailussa tahtovat superlatiivit loppua, hän toteaa pitkän kokemuksen tuomalla painolla.

Hänninen on ollut selostajana kaikissa kesä- ja talviolympiakisoissa Sarajevon vuoden 1984 talvikisoista lähtien. Peking on hänelle neljästoista olympiakeikka paikan päälle. Vuoden 1980 talvi- ja kesäkisoja hän hoiti kotistudiosta Pasilasta käsin.

Hännisen kesäloma Pernajan mökillä päättyi keskiviikkona. Lento Pekingiin lähtee sunnuntaina iltapäivällä ja yhdeksän tunnin lennon jälkeen hän on maanantaina kisakaupungin aamussa.

Hännisen päälaji on uinti ja uimahypyt, joiden arvokisat hän on selostanut vuodesta 1995 lähtien. Hän toimii myös tuottajana. Jalkapallon EM-lähetysten tuottajan työn vei ajan kesäkuussa.


Ei soitellen sotaan

Toimittajien henkilökohtaisen valmistautumisen lisäksi YLE:n urheilutoimitus pitää aina suurien kisojen alla yhteisen tilaisuuden, jossa käydään läpi rutiini. Pekingin palaveri oli toukokuussa. Toimitus kävi läpi ohjelmien teon ja ohjelmien juoksutukset ja työolosuhteet päällimmäisenä majoitus. Pitkään Kiinassa asunut henkilö evästi Kiinan kulttuurin perustiedoista arkipäivän käytöstä ja nimien ääntämistä myöten.

Yle:n toimittajat joutuvat matkustamaan uutisten perässä pitkin maailmaa ja silloin astuvat kuvaan myös turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

-Talossa on aika tiukat seurannat. Väkeä ei lähetetä soitellen sotaan, Hänninen kertoo.

Talon turvapäällikkö on taustaltaan entinen sotilasasiamies, joka tuntee maailmalla esiintyvät riskit.

Pekingin varalta Yle:ssä on tehty riskiarviointi.

-Riski on olemassa, mutta välitöntä uhkaa ei ole, Hänninen sanoo ja lisää, että Pekingissä on minimaalinen mahdollisuus, että välikohtauksia sattuisi.


Tiukka valvonta myös mediakylässä

Mediakylässä toimittajilla on soluasunnot kuten urheilijoillakin omassa kisakylässään. Hänninen on kuullut arvion, että mediakylän ja muidenkin kisapaikkojen turvatarkastukset ovat tarkemmat kuin koskaan.

Kun toimittajat astuvat mediabussiin ei heitä enää tarkasteta radio- ja televisiokeskuksessa. Järjestelystä Hänninen on mielissään. Median edustajien turvatarkastuksissa kameroiden tutkiminen on suurin aikaa vievä tekijä.

Pekingissä kisaliikennettä varten on omat olympiakadut kuten oli Ateenan kisoissa 2004. Hannu-Pekka Hänninen luottaa siihen, että matkoihin ei tuhlaannu aikaa. Radio- ja televisiokeskus on lähellä olympiastadionia ja keskuksen ja mediakylän väli taittuu bussilla noin 15 minuutissa.


Amerikkalaista sanelua

Uinnin kisa-aikataulu on heitetty mullinmallin. Yhdysvaltojen vaatimuksesta finaalit alkavat aamulla kello 10 paikallista aikaa ja alkukilpailut ovat iltaisin. Näin amerikkalaiset televisioyhtiöt voivat lähettää uinnin loppukilpailut parhaaseen katseluaikaan. Uinti on Yhdysvalloissa paljon tärkeämpi laji kuin yleisurheilu.

Ensimmäisen kisaviikon erikoisen päiväohjelman jälkeen Hänninen jatkaa toisella kisaviikolla selostuksia käsipallosta ja jalkapallosta. Hänen urakkansa päättyy päättäjäisiin 24. päivä elokuuta.

Yle:n kokonaisvahvuus Pekingissä on noin 50 henkeä, joista parikymmentä on ohjelmia tekeviä urheilutoimittajia. Lisäksi tiimiin kuuluu joukko ulkopuolisia lajiasiantuntijoita. Osa lähetyksistä selostetaan Helsingistä Pasilan studioista.


Ehkä yksi vapaapäivä

Kisaurakan aikana vapaa-päivä on harvinaista herkkua. Hänninen arvelee, että toisella kisaviikolla saattaa tulla yksi vapaapäivä. Ateenassa hänellä oli yksi vapaapäivä ja silloin matkapuhelin pärähti soimaan työn merkeissä. Hänninen oli kuitenkin ehtinyt niin kauaksi, ettei töihin tarvinnut mennä.

Olympialaisten jälkeen Hänninen voi pitää muutaman vapaapäivän ja siten alkaa normaali aherrus. Hän kertoo, että urheilutoimituksessa on vakinaista väkeä niin vähän, ettei varaa pitkiin ylityövapaisiin ole.


Hädässäkin keino keksittävä

Olympialaiset ovat megaluokan tapahtuma. Järjestäjät ja televioyhtiöt tekevät kaikkensa, että lähetykset sujuisivat alusta loppuun suunnitelmien mukaan. Aina näin onnellisesti ei käy, se nähtiin viimeksi jalkapallon EM-kisoissa.

Hannu-Pekka Hänninen on varmasti oikea henkilö kertomaan, miten yllättävästä teknisestä viasta voidaan selvitä.

Kun Jani Sievinen ui vuonna 2000 Ateenan lyhyen radan MM-uinneissa 200 metrin sekauinnissa mestaruuteen linja Pasilaan meni poikki juuri ennen sitä. Kuva oli kuitenkin mennyt perille.

Kun altaan tapahtumiin tuli tauko kuvanauha laitettiin Pasilassa pyörimään. Varaselostaja Helsingistä kertoi Hänniselle, milloin 50 metriä oli uitu ja laji vaihtui. Hänninen yritti saada selostukseen hehkua parhaansa mukaan.

-Muut selostajat ihmettelivät, miksi tuo yksi riehuu, kun hallissa ei tapahdu mitään. Kukaan ei huomannut, että selostus tuli nauhoitetusta pätkästä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI