|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Takuyo Kawachia kiehtovat pilvet ja taivas

01.08.2008Hirsipintaa vasten ripustetun maalauksen harmaaseen maisemaan on maalattu toinen taulu. Tarkemmin katsottuna harmaalla osalla näkyy pienen pieni maalarimies, joka vetelee telalla turkoosia vettä maalaukseen upotetulle toiselle maalaukselle. Värillisen kuvan tunnistaa Barcelonan Ramblas-kaduksi Kolumbuksen muistomerkistä. Katua ei kuitenkaan enää ole, vaan se on veden peitossa. Mustavalkoinen maisema samasta kohdasta alla on kuivuuden vallassa. Mistä oikein on kyse? Vaikkei Saltbodanin kesägalleriaan näyttelyn pystyttänyt taiteilija Takuyo Kawachi halua selittää töitään, tämän työn syntytarina on pakko kuulla.


Barcelonan selittää se, että maailmalla 13 vuotta matkaillut ja taidetta tehnyt Kawachi asui siellä vielä reilu vuosi sitten. Kawachi selventää taulun kertovan ilmaston muutoksesta. Lämpeneminen on nostanut veden pintaa ja Ramblas on jäänyt veden alle. Maalaaja kuitenkin seisoo jo ilmastonmuutoksen seuraavassa, kuivuuden ajassa, ja maalaa omaa muistoaan vedestä. Kuivuuden ajassa on myös vene muistona menneestä. Surrealistinen ”trikki”, joka on kaikissa Kawachin töissä, on monumentin varjo, joka kallistuu väärään suuntaan. Kawachin työt ovat puhuttelevia ja pysäyttäviä. Ne voi ottaa myös vain värikkäinä, yksityiskohtia vilisevinä kuvina ja nauttia pilvien ja taivaan erilaisuudesta. Kawachi haluaa jokaisen kokevan taulunsa omalla tavallaan.

- En halua kertoa, miten maalauksia tulisi katsoa. Kuten musiikissa, ei maalaus tarvitse sanoja. Joskus on parempikin, ettei niitä ole. En yleensä selitä, vaan ihmiset saavat itse miettiä sen tarkoitusta.

Taivas ja pilvet etenkin nyt Suomessa kiehtovat alituisella muutoksella ja liikkeellään, ne ovat hänen mielestään kuin kuva elämästä. Taivaan kautta hän kokee olevansa yhteydessä Japaniin, vaikka on näinkin kaukana. Kawachi nauraa, ettei voi ajaa autoa Suomessa, koska keskittyy katsomaan taivasta. Meren äärellä saaressa kasvaneelle meri on toinen tärkeä elementti, mikä näkyy myös Saltbodaniin esille laitetuissa töissä.


Matkustaminen insipiroi

Mielenkiintoisten taulujen takana on 35-vuotias japanilainen, jolle matkustaminen on ollut pääinspiraation lähde pitkään. Hänen vanhempansa matkustivat paljon sisarusten ollessa lapsia, ja tätä Kawachi pitää tärkeimpänä koulutuksena, mitä on saanut.

- Matkani alkoi silloin ja jatkuu yhä. Matkalla näen itseni ja sen, mistä tulen.

Kyushun saarella syntynyt Kawachi ehti ennen maailmalle lähtöä opiskella historian opettajaksi ja tehdä opetusharjoitteluakin, mutta tunsi olevansa vielä liian nuori ja lähti maailmalle. Hän on ennen Suomeen tuloa asunut muun muassa Pohjois-Amerikassa, Meksikossa, Italiassa ja Espanjassa. Vuonna 2007 hän muutti suomalaisen vaimonsa kanssa Helsinkiin. Loviisalaiset appivanhemmat ovat tutustuttaneet hänet tähän seutuun. Kawachi kertoo katsoneensa maailmaa usein lintuperspektiivistä.

- Nyt Suomessa on tuntunut kuin olisin laskeutunut. On ehkä aika avata laatikko. Haluan kasvattaa juuret jonnekin. Jos olen itse puu, joka juurtuu tänne, on kiinnostavaa nähdä, millaisia kukkia ja hedelmiä vihdoinkin tuotan.

Vaikka lapsetkin olisivat tervetulleita, ei hän hedelmillä tarkoita suoraan oman jälkikasvun seuraamista. Taulut ovat hänelle kuin lapsia.

- En tietenkään pysty synnyttämään, mutta prosessi on samankaltainen. Ajattelen maalauksia paljon, taistelen niiden syntymisen eteen ja nimeän kun ne ovat valmiita.

Läheisen suhteen maalauksiin huomaa esimerkiksi siitä huolellisuudesta, jolla Kawachi taulunsa ripustaa. Suorat linjat ja oikein kohdennetut valot kunnioittavat työtä. Kuin omille lapsille, hän haluaa osoittaa töitään kohtaan kunnioitusta tekemällä kaiken parhaalla mahdollisella tavalla. Kawachi myöntää nauraen olevansa perfektionisti monessakin suhteessa.

Lasten kanssa hän haluaisi työskennellä, ja mahdollisesti aloittaa Helsingin japanilaisessa, kerran viikossa kokoontuvassa, koulussa.

- Kaikki lapset piirtävät. Miksi se lopetetaan jossain vaiheessa. Onko se koulu, jossa oppii uskomaan, ettei osaa piirtää jos ei tee tietyllä tavalla. Mielestäni parhaat jalkapalloilijat pelaavat edelleen kadulla ja parhaat taiteilijat ovat edelleen löytymättä. Haluaisin löytää näitä isoja lahjakkuuksia ja saada heidät esiin.

Lapset yleensä rakastavat Kawachin värikkäitä ja lapsen silmiin hauskoilta ja jännittäviltäkin vaikuttavia töitä.

- Maalaaminen on minulle tapa jakaa tietoani ja antaa takaisin niille jotka ovat minua auttaneet, perheelleni ja ystäville. Toivon, että voi pitää tulevaisuudessa näyttelyn myös Japanissa.

Kawachi myös valokuvaa, aina mustavalkoisia, ajattomia kuvia. Valokuvausta hän luonnehtii havainnoinnin metodiksi ja maalausta tavaksi kertoa tarinoita. Kuin hänessä itsessään olisi kaksi puolta.

- Molemmat puolet ovat tärkeitä, sisäinen ja ulkoinen minä. Joskus joku on sanonut, että pitää valita joko maalaus tai valokuvaus, mutta en voi sitä tehdä.

Takuyo Kawachin näyttely ”Kumo no Ue ni - Above the Clouds” on avoinna Saltbodanin galleriassa 20.8. saakka päivittäin kello 10-22.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI