|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Hallituksen reaktio on liioiteltu”

25.07.2008Hallituksen suunnitelmat puunmyynnin tukemiseksi ihmetyttävät Loviisan seudun metsäalan yrityksiä. Hallitus on päättänyt esittää osittaista verovapautta puun myyntituloille. Tuella pyritään turvaamaan metsäteollisuuden puunsaanti, mutta se ei koskisi yrityksiä. Esitetty verovapaus tulisi voimaan takautuvasti 1.4. alkaen ja olisi 50 prosenttia vuoden 2009 loppuun saakka. Verohelpotus on seurausta Venäjän puutullikysymyksestä.


Ruotsinpyhtääläisen raakapuutukkukauppa Wide Metsän Roger Wide ei näe veronhuojennusta välttämättä positiivisena asiana.

- Pidän arveluttavana että valtio noin voimakkaasti lähtee reagoimaan tällaiseen tilanteeseen. Markkinoiden tulisi itse saada muokata mikä on kannattavaa.

Wide kuvailee reaktiota liioitelluksi. Hän kokee verohelpotuksen luovan paineita muille teollisuuden aloille. Kuljetusalan yrittäjät peräänkuuluttivatkin jo torstaina verotukia myös heille.

Wide Metsä on UPM:n hankintayhtiö, joka ostaa puuta ja hoitaa metsää. Roger Wide on kuitenkin myös itse metsänomistaja. Ministereiden patistelut tai veroporkkanat eivät ole saaneet häntä kiirehtimään metsän myyntiin.

- Ei ainakaan vielä ole aiheuttanut muutoksia aikatauluihin. Se mitä on ollut tarkoitus hakata toteutetaan. Hoitosuunnitelman mukaan tässä toimitaan. Pitää muistaa että metsätalous on hyvin pitkäjänteinen ala.


Nukkuvat metsänomistajat vähemmistö

Ministerien myyntikehotukset Wide näkee melko normaalina asiana. Hänen mukaansa Suomessa on valtiovallan puolelta perinteisesti otettu vastuuta metsätaloudesta. Sitä on tuettu ja järjestelmät ovat olleet jo kauan käytössä. Hän ei kuitenkaan usko patistelujen vaikuttavan metsänomistajien käyttäytymiseen. Verokevennys voi kuitenkin herätellä nukkuvia metsänomistajia. Sen Wide näkee positiivisena.

- Vaikka myös Itä-Uudeltamaalta löytyy paljon hyödyntämättömiä metsävaroja, on nukkuvia metsänomistajia vain pieni vähemmistö. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Suomen metsien puumäärä on lisääntynyt neljänneksen. Metsänomistajia on turha syyllistää. On syytä muistaa, että enemmistö on hoitanut metsäänsä hyvin jo kauan aikaa, Wide sanoo.

UPM:n hankintayhtiönä Wide ei ole ollut tekemisissä tuontipuun kanssa. Venäjän puuhanojen sulkeutumista hän ei kuitenkaan näe suomalaisille metsänomistajille hyödyllisenä. Hintoja ei voi korottaa puutarjonnan supistuessa.

- Kannattaa säilyttää realismi puun hintaodotuksista. Suomessa puu- ja paperiteollisuudessa toimivat suuryhtiöt, jotka huolehtivat toimintansa kannattavuudesta. Se ei ole mikään automaatti, jolla välttämättä olisi maksukykyä korottaa hintoja jos Venäjän puu jää pois markkinoilta. Ajatus mahdollisuudesta nostaa hintoja on utopistista, Wide toteaa.


Säännöt eriarvoisia

Myös pernajalaisen Oy Forsby Gård Ab:n toimitusjohtaja Håkan Hannus odottaa esityksen lopullista muotoa. Hän toteaa kuitenkin, ettei verohelpotus muuta yrityksen toimintaa millään tavalla.

- Tämän vuoden puut on jo myyty, eikä toimintaan tule muutoksia. Puita on hakattu metsäsuunnitelman mukaan ja niin tehdään myös jatkossa.

Hallituksen esittämä verohelpotus koskisi luonnollisia henkilöitä, kuolinpesiä, verotusyhtymiä ja yhteismetsiä. Osakeyhtiönä Forsby Gård jäisi näillä näkymin ilman veroapua. Lain lopullista muotoa ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Hannus ei kommentoi sitä, kuinka eriarvoiseen asemaan mahdollinen laki eri osapuolet asettaisi.

- Nämä ovat sääntöjä ja niitä täytyy noudattaa. Monta kertaa säännöt ovat erilaisia eri osapuolille, Hannus toteaa.

Metsän hoitoa harjoittavan Oy Tomas Ab:n Roger Turku näkee verohelpotuksen erittäin tervetulleena. Hän uskoo että esitys vilkastuttaa Suomen puukauppaa.

- Tämä on erinomainen asia ja uskon että ainoa keino saada puuta liikkeelle. Tieto hallituksen esityksestä ei saanut Turkua keskeyttämään kesälomaansa, vaan hän kertoo odottavansa lain lopullista muotoa.

- Mielenkiintoista on nähdä miten takautuvasti maksettavat verohelpotukset tullaan käsittelemään.

Oy Tomas Ab hyötyy verohelpotuksesta, sillä heidän hoitamat metsät ovat yksityisomistuksessa. Turku ei näe uuden lain tasapuolisuudessa suurempaa ongelmaa.

- Metsää omistavia yhtiöitä on Suomessa hyvin vähän. Verohelpotuksen piiriin mahtuvat melkein kaikki metsänomistajat. Hyvin harva jää ulkopuolelle, Turku toteaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI