|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuollejokisimpukka palaamassa,
lisääntymisestä ei vielä merkkejä

18.07.2008Suojellun vuollejokisimpukan lisääntymisestä kunnostettujen Koskenkylänjoen koskien alueella ei ole vielä havaintoja. Sen sijaan aikuiset simpukat näyttäisivät alkuviikolla tehtyjen tutkimusten perusteella olevan palailemassa. Niitä löytyi Käkikoskesta.


Uudenmaan ympäristökeskus kunnosti parina viime vuonna Koskenkylänjoen viisi koskea. Joen suursimpukoita siirrettiin pois työn alta, jotteivät ne vahingoittuisi.

Kunnostusten vaikutuksia simpukkakantaan ja simpukoiden paluuta takaisin alettiin seurata viime kesänä Liljendalissa Sävträsketin Kvarnforsissa ja Mickelspiltomin Kvarnforsissa sekä Lapinjärvellä Käkikoskessa. Vedenalaistutkimukiin erikoistuneen Alleco Oy:n sukeltajat jatkoivat tutkimuksia kuluvalla viikolla.

–Tänä vuonna kaivoimme pohja-ainesta hieman syvemmältä ja seuloimme sitä. Pyrimme saamaan selville onko siellä pieniä, nuoria yksilöitä eli ovatko lajit alkaneet lisääntyä. Nuoret simpukat elävät ensimmäiset vuotensa pohja-ainekseen kaivautuneena. Käkikoskesta löytyi kaksi ihan pientä sysijokisimpukkaa, mutta pieniä vuollejokisimpukoita ei sieltä eikä muiltakaan alueilta löytynyt, selvittää projektipäällikkö Karoliina Ilmarinen.

Hän jatkaa, että vaikka merkkejä lisääntymisestä ei vielä ole, se ei suoraan tarkoita sitä etteikö pieniäkin yksilöitä olisi.

–Jos simpukat ovat lisääntyneet vuoden 2006 jälkeen, ne ovat ihan pieniä. Simpukat kasvavat hitaasti. Toisaalta emme pysty käymään läpi koko kunnostusaluetta, vaan satunnaisotos tehtiin potentiaalisilta pohja-alueilta.


Kunnostus ei tuhonnut simpukoiden elinympäristöä

Sävträsketin Kvarnfors ei ole Ilmarisen mukaan kovan pohjansa vuoksi varsinaista simpukka-aluetta ja sieltä siirrettiinkin aikoinaan vain kolme suursimpukkaa, joista yksikään ei ollut vuollejokisimpukka. Mickelspiltomin Kvarnforsista löytyi ennen kunnostusta muutama suursimpukka. Tämänkin kosken pohja on aika lailla isorakeinen. Suursimpukoille sopii paremmin sora- tai hiekkapohja.

Ilmarisen mukaan koskien kunnostus ei ole tuhonnut simpukoiden elinympäristöä. –Vaikkei kunnostettu alue kokonaan sopisi simpukoille, on kivien vieressä kolosia tai syvänteitä, missä on hienojakoista pohjaa ja niissä simpukoita voi olla.


Johtopäätökset vedetään ensi kesän jälkeen

Laajemmat johtopäätökset kunnostuksen vaikutuksista vuollejokisimpukoihin tehdään ensi kesän jälkeen. Ilmarisen mielestä on hyvä, että seurantaa on monena vuotena, sillä simpukoiden kasvaminen on hidasta.

–Lisäksi on muistettava, että vuosien välillä voi olla vaihtelua, samoin veden laadussa. Sateisuudesta riippuu, miten paljon kiintoaineita jokeen tulee. Vuollejokisimpukan kannalta haitallisinta on liettyminen. Jos kunnostus olisi aiheuttanut kovan kiintoainepitoisuuden nousun, joka olisi pahimmassa tapauksessa pysähtynyt alasuvantoon, niin riski simpukoiden hautaumisesta lietteen alle olisi ollut suuri. Varsinaista liettymistä ei kuitenkaan ole havaittavissa, toteaa Ilmarinen ja arvelee, että syystulvat kuljettavat ilmeisen tehokkaasti massoja pois.

Ilmarinen sanoo, että ensi vuonna käydään läpi jälleen samat kolme koskea. –Kestää aikansa, ennen kuin joen pohja muuttuu luonnolliseksi kunnostuksen jälkeen. Ensi kesänä näemme ehkä sen, millaiseksi pohjan raekoko asettuu ja onko se simpukoiden poikasten kannalta hyvä elinympäristö.


Vuollejokisimpukka voi elää yli 80-vuotiaaksi

Vuollejokisimpukka on luonnonsuojelulain ja EU:n luontodirektiivin perusteella suojeltu laji. Uusi yksilö elää aluksi niin sanotussa parasiittisessa vaiheessa eli se loisii kalojen kiduksissa noin kuukauden ajan. Sen jälkeen noin millimetrin kokoinen poikanen irtoaa kiduksista ja kaivautuu pohjahiekkaan. Sieltä se nousee runsaan vuoden ikäisenä. Vuollejokisimpukka saavuttaa sukukypsyyden neljän vuoden iässä.

–Kasvamisen nopeus riippuu olosuhteista. Aikuinen vuollejokisimpukka on noin yhdeksän senttiä pitkä, mutta olen nähnyt 11-senttisiäkin. Vuollejokisimpukka elää vanhaksi. Vanhimmat löydetyt yksilöt ovat olleet yli 80-vuotiaita, tietää Ilmarinen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI