|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Svea-pollekin asuu nyt virallisesti gmo-vapaalla tilalla

15.07.2008Geenimuunneltujen kasvien viljelyä vastustava kiertue lähti liikkeelle Pernajasta eilen. Kiertueen aikana useiden kansalaisjärjestöjen yhteinen hanke, GMO-vapaa Suomi, keräsi GMO-vapaita tiloja rekisteriin. Virallisesti gmo-vapaaksi rekisteröityi myös Mikko Närin omistama Idlaxin kartano.


–En yleensä vastusta kehitystä, mutta geenimanipulaatio on niin alkutekijöissään, ettei sen riskeistä oikein tiedetä, Mikko Näri perustelee. Milka Kalmanlehto ojensi Närille gm-vapaudesta kertovan kyltin ja tapahtumaa seurasi myös Svea-hevonen.

Mikko Närin tila käsittää 20 hehtaaria peltoa ja 40 hehtaaria luonnonlaidunta. Lampaita on 135.

–Systeemiä täytyy muuttaa, ettei aina paikattaisi uudella teknologialla vanhoja virheitä, Näri mietti. Idlax ei ole luomutila. Luomu-sertifikaatti vaatii, ettei luomutila viljele geenimanipuloituja kasveja, mutta gmo-vapaaksi tilaksi voi ryhtyä halutessaan tavallinenkin tila.

GMO-vapaiden (GMO=geeniteknisesti muunneltu organismi) tilojen rekisteriin lähtivät eilen mukaan myös Vesa ja Mia Aitokarin Wildemans, Osuuskunta Juurakko, Tiina Harvan Lillmarsin tila, sekä Juha ja Emilia Närin Labbyn kartano.

–On epävarmaa, missä laajuudessa geenimuuntelu tullaan Suomessa sallimaan, Janne Länsipuro Osuuskunta Juurakosta huomauttaa.

Pernajan kunta on ruokahankinnoissaan julistautunut GMO-vapaaksi. GMO-vapaiksi valtioksi ovat julistautuneet Norja, Kreikka, Puola ja Itävalta.


Laki tekeillä

Kansalaisjärjestöt haluavat herättää sekä viljelijöitä että kuluttajia pohtimaan, halutaanko Suomen pelloille kasvamaan geenimanipuloituja kasveja. Maa- ja metsätalousministeriössä on parhaillaan valmisteilla ns. rinnakkaiselolaki, joka lähtee lausuntokierrokselle ensi kuussa. Lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn syystalvella.

Geenimanipuloitujen kasvilajikkeiden perimää on muutettu. Tavoitteena on esimerkiksi taudeille ja tuhohyönteisille vastustuskykyisempi lajike. Tuhohyönteisille vastustuskykyinen gm-kasvi on kuitenkin haitallinen myös hyödyllisille hyönteisille. Muunnellun perimän omaavat kasvit voivat levitä siementen ja siitepölyn mukana alueille, joiden kasveja ei ole geneettisesti manipuloitu.

Geenimanipuloitujen kasvien perimä on patentoitu ja patentit ovat muutaman monikansallisen yrityksen, Monsanton, Syngentan ja DuPontin omistuksessa. Geenimanipuloitujen siementen käyttö luo yrityksen ja viljelijän välille riippuvuussuhteen, jossa viljelijä joutuu hankkimaan siemenet yhdeltä toimittajalta.

Yleisimmät geenimanipuloidut kasvit ovat soija ja maissi. Lain mukaan tuotteen tuoteselosteesta pitäisi käydä ilmi, jos yksittäisessä aineosasta yli 0,9 prosenttia on geenimanipuloitu.

–Maissia ja soijaa on jo vaikea pitää erillään ruokaketjusta, sillä geenimanipulaatio tulee lihantuotantoon rehun kautta. Isot lihatalot ovat selkeästi ilmaiseet, että niiden rehuketjussa käytetään gm-rehua, Sanni Turunen sanoo.

Tällä hetkellä gm-vapauden ja luomun todentaminen koko tuotantoprosessin pituudelta on tuottajien vastuulla. Geenimanipuloidun viljan käytöstä ilmoittaminen tuoteselosteessa on sen sijaan vapaaehtoista.

Maailmalla erimielisyyttä gm-tuottajien ja gm-vapaiden tuottajien välillä on syntynyt muun muassa siitä, kenen vastuulla on gm-vapaiden viljelmien suojelu.

–Näkemyksenä on ollut, että luomuviljelijät joutuvat lohkomaan omasta pellostaan suojavyöhykkeitä, Turunen huomauttaa.


Viljelijöille iso kysymys

Valmisteilla olevassa laissa on tarkoitus määritellä myös korvausvastuut, mikäli gm-lajike karkaa gmo-vapaalle viljelykselle.

Milka Kalmanlehto toteaa, ettei vahinkojen korvaaminen edes riitä, mikäli luomutilan sato saastuu.

–Tila työllistää ja se myös elää asiakasverkostosta, sanoo Labbyn luomutilan isäntä Juha Näri.

–Luomutila ei ole yhtä riippuvainen maataloustuista, jolloin asiakassuhde korostuu. Tilan pitävät pystyssä sadat asiakkaat.

Näri sanookin, ettei luomutilan ja kuluttajan suhde ole pelkkää asiakkuutta.

Labbyn tilaa on viljelty jo satoja vuosia, muun muassa luonnonniittyjä hyödyntäen. Tila kasvattaa itse käyttämänsä siemenet, rehut ja eläimet. Luomua ja biodynaamista viljelyä Labbyssä on harjoitettu vuodesta 1994. Tilalla toimii myös leipomo ja suoramyyntiä se harjoittaa verkkokaupan avulla.

Lillmarsin Tiina Harva on huolissaan erityisesti mehiläistensä puolesta. Luomuhunajaa tuottavalla tilalla GMO-vapaa tuotanto on elinehto.

–Miten käy luomuhunajan tuottamisen, kun mehiläinen lentää 2-5 kilometrin matkoja, jopa pidemmällekin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI