|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uppoavan Österstjernanin matkustajat
evakuoitiin 43 minuutissa turvaan

11.07.2008Loviisasta ulkomerelle matkalla ollut matkustajapurjealus Österstjernan törmäsi päin toista laivaa ja alkoi vuotaa laajassa meripelastusharjoituksessa keskiviikkoiltana Hudöfjärdenillä. Järjestäjien mukaan harjoitus onnistui jopa yli odotusten eikä mainittavia puutteita tullut ilmi.

Katso LS-video harjoituksesta.


-Viestiliikenne toimi hyvin, loukkaantunut potilas saatiin nopeasti hoitoon ja matkustajatkin oli evakuoitu 43 minuutissa. Lisäksi, kun vuotava Österstjernan saatiin omien ja palokunnan pumppujen avulla pidettyä pinnalla sekä hinattua rantaan 81 minuutissa, oli suoritus mielestäni oikein mallikas, kiitteli harjoitusta johtanut merikapteeni Kari Reinivuo.

Pelastusharjoitus oli osa Österstjernanin turvallisuusjohtamisen käsikirjaa, jossa varaudutaan 11 erilaiseen onnettomuustilanteeseen Österstjernanilla. Vastaavanlaisia turvallisuusvalmiuksia on yleensä vain suurilla kauppa-aluksilla sekä Österstjernanin lisäksi kolmella muulla perinnepurjealuksella. Alukseen voidaan ottaa kerralla 32 henkilöä, ja kaikki on kyettävä tarvittaessa evakuoimaan pelastuslautoille tai pelastusaluksiin.


Varahduttu moniin havereihin

-Varaudumme ja harjoittelemme säännöllisesti runko- ja rikivaurioihin, konehäiriöihin, karilleajoon, öljyvahinkoon, tulipaloon, aluksen täyttymiseen vedellä, mies yli laidan onnettomuuksiin, vakavaan tapaturmaan sekä helikopteritoimintaan, kertoi Reinivuo. Hän jäi vuonna 2006 eläkkeelle Nesteen supertankkeri Masteran kapteeninpallilta.

Helikopteripelastus onkin Österstjernanin kaltaisten purjealusten suurin haaste, sillä 25 metrin korkeuteen ulottuva masto saattaa myrskyssä huitoa kopteria ja vaijerilla laskeutuvaa pelastajaa kuin kärpäslätkä. Kopterin kori olisi vaarassa tarttua mastoon. Siltä varalta kopteri on varustettu räjähdyspanoksilla, joilla takertunut vaijeripeli voidaan laukaista irti, mutta siinäkin on omat riskinsä.

-Helikopteripelastuksessa joutuisimme laukaisemaan pelastuslautan ja hinaamaan sitä riittävän etäällä aluksesta, Reinivuo kertoi. Keskiviikon harjoituksessa ei kopteria tarvittu ja keli oli sopivasti tuulinen, muttei myrskyinen.


”Kaikki miehet ja naiset kannelle”

Harjoitus alkoi tarkalleen kello 18.00, jolloin alukselta soitettiin hätäpuhelu Helsingin meripelastuskeskukseen, ja ilmoitettiin, että merihätään joutunut purjealus ja 15 matkustajaa ovat uppoamassa Svartholman edustalla. Epäonnisen aluksen kapteeni Esko Päivinen määräsi matkustajat ja miehistön pukemaan pelastusliivit sekä käynnistämään aluksen omat hätäpumput.

Samaan aikaan meripelastuskeskus hälytti paikalle merivartioston partioalus PV102:n, Valkon VPK:n LVM31:n sekä meripelastusseuran PV Degerbyn. VPK:n hälytys tuli Itä-Uudenmaan hätäkeskuksen kautta kello 18.11.

Tositilanteessa paikalle olisi hälytetty myös pelastuslaitoksen Oiloff sekä lisäyksiköitä, mutta tällä kertaa ne eivät osallistuneet harjoitukseen.

Ensimmäisenä paikalle ennätti Orrengrundista saapunut merivartioalus, joka oli paikalla 43 minuutissa ja ryhtyi evakuoimaan matkustajia turvaan. Pian sen jälkeen Valkon VPK:n alus kiinnittyi Östertjernanin toiselle kyljelle ja ryhtyi valmistelemaan loukkaantunutta potilasta kuljetuskuntoon sekä pumppaamaan vettä vuotavasta aluksesta.
Ensimmäisenä, 36 minuuttia hälytyksestä avuksi ennätti Orrengrundista saapunut merivartioston PV-102.


Kello 18.47 tyhjiöpatjaan pakattu monivammapotilas oli nostettu Pv Degerbyhyn, joka lähti kuljettamaan potilasta mantereelle. Ihmisten pelastamisen jälkeen VPK sai pumput käyntiin kello 18.48 ja ryhtyi kello 18.51 hinaamaan kylkikiinnityksessä 50 tonnin purjealusta rantaa kohti. Samoihin aikoihin rannasta soitettiin ensimmäinen vihjesoitto Loviisan Sanomille, jossa kerrottiin Österstjernanin olevan merihädässä. Toinen vihjesoitto tuli Svartholmasta. Soittajien helpotukseksi kyse oli harjoituksesta.

Pian purjelaivan toiselle kyljelle kiinnittynyt Degerby ryhtyi avustamaan hinauksessa. Österstjernan saatiin Svartholman laituriin turvaan tarkalleen kello 19.21 eli 81 minuuttia haverin jälkeen.

Kylkihinauksessa turvasatamaan

-Oli pieni yllätys, että 6 tonnin palovene pystyi liikuttamaan 50 tonnin purjelaivaa niinkin sujuvasti. Kun Degerby tuli vielä toiselle kyljelle avuksi, saatiin Österstjernan tuotua hyvin rantaan, kertoi Kaj Montonen Valkon VPK:sta.

-Harjoitusten pitäisi yleensä tuoda esille puutteita ja parannettavaa. Nyt ei puutteista juurikaan ilmennyt. Jotkut palokunnan ja Österstjernanin letkujen liittimet ensin oikein sopineet yhteen, mutta nyt kun nekin saadaan korjattua, voidaan olla tyytyväisiä harjoitukseen, Reinivuo sanoi.

Myös merivartioston luutnantti Tero Pehrman piti harjoitusta onnistuneena.

-Harjoitus sujui hyvin. Merivartiosto johtaa tällaisessa tilanteessa pelastusoperaariota, ja muut viranomaiset sekä yksiköt osallistuvat toimintaan, tähdensi Pehrman.

Linkki: Österstjernanin kotisivut.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI