|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Täällä tapellaan kavereina”
08.07.2008Hurjaa huutoa, pehmustettujen aseiden mäiskettä ja suojapanssareiden kolinaa kuultiin viikonvaihteessa Ruotsinpyhtäällä, jonne kokoontui noin 500 keskiaikaisen taistelun harrastajaa eri puolilta Suomea.–Täällä tapellaan kavereina, kiteyttää Sotahuuto -tapahtuman koordinaattori Juuso Marttila, joka halusi tuoda näyttävän tapahtuman entiseen kotikuntaansa.

Sotahuutoyhdistyksen järjestämä Sotahuuto 2008 -tapahtuma oli lajissaan suurin Suomessa järjestetty. Pehmustetuin asein varustautuneita historiallisesta joukkotaistelusta kiinnostuneita oli paikalla noin 500. Heidän joukossaan oli 40 virolaista.

–Tapahtumia on järjestetty vuodesta 2005 ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti. Syytä ei oikein tiedetä. Mukana olijat saavat tästä varmaan jotain sellaista, mitä he eivät muualta saa. Suosion yksilöinti on vaikeaa, pohtii Marttila.

Hän jatkaa, että tärkeimpiä tekijöitä lienevät porukkana oleminen ja kavereina tappeleminen. Yhdessä voitetaan ja hävitään.

Suureen harrstajajoukkoon mahtuu niin liveroolipelaajia, historianelävöittäjiä, kamppailulajien harrastajia kuin vain urheilullisesta puolesta kiinnostuneita. Noin kymmenen prosenttia harrastajista on naisia. Koko maassa pehmustetuin asein miekkailua harrastavia on muutamia tuhansia.

Ruotsinpyhtäälle saapuneet olivat itse järjestäytyneet ryhmiin, jotka taistelivat yksikköinä. –Nuorimmat osallistujat ovat 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 40-vuotiaita. Eniten on 17-21 -vuotiaita miehiä. Kaukaisimmat osallistujat tulevat Kemistä. Loviisan seudulla en tiedä harrastajia olevan, joskin muutamia yksittäisiä saattaa löytyä, selvittää Marttila.


Yhtä vaarallista kuin suunnistus

Ruotsinpyhtäällä taistelijat ottivat mittaa toisistaan Kirkonkylän koulun vastapäisellä pellolla ja Huuhkajavuoren metsämaastossa. Osallistuvat ryhmät oli jaettu Baltian ristiretkiä käsittelevän teeman mukaisesti neljään eri armeijaan eli virolaisiin, ruotsalaisiin, tanskalaisiin ja saksalaiseen ritarikuntaan. Niistä saatavat kolme erilaista yhdistelmää tappelivat läpi tapahtuman.

Vaikka meno näytti välillä varsin hurjalta, ei laji ole Marttilan mukaan suunnistusta vaarallisempaa. Yleisin vamma on nyrjähtänyt nilkka. Joskus sattuu myös lieviä aivotärähdyksiä.

–Kaikki aseet on tarkastettu ennen tapahtumaa. Turvallisuudesta huolehditaan myös valvomalla taistelusääntöjen noudattamista.

Aseet ovat pehmustettuja niin sanottuja boffereita. Ne tehdään itse pvc-putkesta, jonka päälle tulee ilmastointiteipillä kiinnitetty pehmuste.

–Vehkeet ovat niin turvallisia, että niillä voi lyödä kovaa. Jotkut käyttävät kypärää, mutta se on vapaaehtoista. Moni on myös tehnyt itse panssareita. Suojavarusteiden käyttö on kuitenkin jokaisen oma valinta, selvittää Marttila.

Itse taistelut perustuvat useisiin erillisiin skenaarioihin. Päivän alussa taistelussa ”kuollut” ei menetä koko tapahtumaa, vaan vain sen skenaarion jossa kuolee. Skenaarioita on monenlaisia aina näyttävistä kenttätaisteluista väijytyksiin sekä tiivistunnelmaisiin saattotehtäviin metsissä. Ryhmille jaetaan taisteluista pisteitä ja paras palkitaan. Tällä kertaa voiton vei kuopiolainen KuoLan Kaarti.


”Vapaampaa kuin muut kamppailulajit”

31-vuotias espoolainen Jarno Vähäniitty innostui taisteluista vuonna 2002. Taustalta löytyvät roolipelit, joita hän harrastanut 9-vuotiaasta lähtien. Vähäniitty on kiinnostunut kamppailun ja historian yhteydestä.

–Lisäksi tämä on vapaampaa kuin mikään muu kamppailulaji. Tätä voi harrastaa takapihalla. Variaatioita on loputon määrä. Tämä on törkeän siisti harrastus, joka on tullut minulle jäädäkseen. Se vie kaiken sen vapaa-ajan, joka jää työltä ja perheeltä, toteaa Vähäniitty.

Hän esittelee itse tekemäänsä pitkää pehmustettua keihästä, joka näyttää hurjalta, mutta on Vähäniityn mukaan vaaraton.

–Turvallisempaa tämä on kuin esimerkiksi salibandy.


Ruotsinpyhtää sopiva paikka

Jyväskylän yliopiston taloushistorian tohtoriopiskelija Juuso Marttila toteaa Ruotsinpyhtään soveltuvan hyvin ison taistelutapahtuman areenaksi.

–Tällaisen tapahtuman järjestäminen vaatii paikan, missä on tarpeeksi tilaa majoittumiseen, vettä peseytymiseen, wc:t sekä tilaa missä tapella. Koska olen asunut Ruotsinpyhtäällä, aloin selvitellä voisiko Sotahuudon pitää täällä. Maanomistajat ja muut paikalliset ovat olleet hyvin yhteistyökykyisiä, kiittelee Marttila, jolle itselleen taisteluharrastus avautui monien muiden tavoin roolipelien kautta.

Tapahtuma onnistui Marttilan mukaan erinomaisesti ja palaute on ollut hyvää. Väki pysyi ruodussa ja jätti jälkeensä yllättävän vähän siivottavaa.

–Ainoa selkeämpi miinus oli perinteisen karnevaalitunnelman puuttuminen iltaisin, kun koetimme varjella lähellä asuvien yörauhaa.

Tapahtuman järjestänyt Sotahuuto-yhdistys on perustettu vuonna 2007. Sen tarkoituksena on järjestää vuosittain Sotahuuto-taistelutapahtuma ja varmistaa tapahtuman jatkuvuus. Ruotsinpyhtäällä pidetty tapahtuma oli ensimmäinen Sotahuuto-yhdistyksen järjestämä Sotahuuto -tapahtuma. Ensi vuonna tapellaan toisella puolella Suomea. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI