|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vesiongelmasta hälytys saattaa tulla vasta terveyskeskuksesta

04.07.2008Vesijohtoveden laatuongelmasta ensimmäisen hälytyksen saattaa pienellä paikkakunnalla antaa vasta ripulipotilaista täyttyvä terveyskeskus.


Esimerkiksi Loviisassa veden laatua tarkkaillaan keskimäärin kerran kuussa otettavin näyttein. Koska Loviisan kaupungin vesilaitos ja Loviisan seudun vesiosakeyhtiö (LSV) ottavat näytteitä eri tahdissa, näytteenottojen väliin jää käytännössä kaksi viikkoa. Vesilaitoksen henkilöstöresurssit ovat minimissä, mutta vastuuta kasaantuu sitäkin enemmän. Kaksi vuotta sitten pääosa vesiyhtiön käytännön töistä siirtyi vesilaitoksen henkilöstölle. LSV:llä ei ole yhtäkään kokopäiväistä työntekijää.

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti viime kokouksessaan kesäkuun puolivälissä palkata kaupungin vesilaitokselle vesihuoltopäällikön määräaikaisena ensi vuoden loppuun saakka. Vakinaista päällikköä ei haluttu palkata lähestyvän kuntafuusion vuoksi.

–Monikohan määräaikaista pestiä hakee? ihmettelee kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Backman, joka toimii muiden toimiensa ohessa vesihuoltolaitoksen päällikkönä.
Backmanin mielestä esimerkiksi Porvoon vesiongelmat osoittivat, miten tärkeitä vesiasiat ovat.
–Tätä ei ole Loviisassa riittävän vahvasti huomioitu. Terveyskeskus ymmärretään tärkeäksi, mutta vesilaitosta ei.

Backmanin mukaan vesilaitoksen väki on yrittänyt saada viestiään perille.
–Apua on yritetty pyytää, Backman kiteyttää.
–Joka aamu herätessäni pistän silmät kiinni ja toivon, ettei mitään sattuisi, osa-aikaeläkkeellä oleva ja parhaillaan kesälomaansa viettävä Backman kertoo tuntemuksiaan. Vesilaitoksen johtajan pää on ensimmäisenä pölkyllä, jos jotain sattuu ja ihmisten terveys vaarantuu, oli resursseja tai ei. Backmanin lisäksi myös vesihuoltoteknikko Seppo Hietanen on osa-aikaeläkkeellä. Hänen työpäivänsä ovat pian laskettavissa kahden käden sormin.

Backman kuvailee kaupungin vesilaitoksen resursseja niukoiksi. Muun muassa vesilaitoksen toiminta- ja tiedotusohjeet on ollut tarkoitus päivittää Nokian vesikriisin jälkeen, mutta vähäisten resurssien vuoksi uudistustyö on jäänyt tekemättä.

Vesinäytteet pari kertaa kuussa

Viranomaismääräysten mukaan Loviisan kaltaisilla pienillä vesilaitoksilla käyttöveden laatua tarkkaillaan keskimäärin kerran kuukaudessa otettavin vesinäyttein, veden laadun tarkkailuohjelman mukaisesti. Ohjelma on terveysviranomaisten hyväksymä.
Näytteiden oton tiheys määräytyy veden kuluttajien määrän mukaan. Loviisan kokoisilla paikkakunnilla minimi on näytteenotto kerran kuukaudessa. Lisäksi Loviisan seudun vesiosakeyhtiöllä, jolta ostetaan vähäfluorista vettä Myrskylästä, on oma tarkkailuohjelmansa. Tukkuvesiyhtiö ottaa näytteet myös kerran kuukaudessa. Vesinäytteitä otetaan sitä tiheämmin, mitä suuremmasta paikkakunnasta on kysymys ja mitä enemmän vettä myydään ulos. Helsingissä näytteitä otetaan päivittäin.

Vesilaitoksen vesihuoltoteknikko Seppo Hietanen sanookin, että mahdolliset ongelmat näytteenottojen välillä paljastuvat vain, jos vesi aiheuttaa epidemian kaupunkilaisten keskuudessa. Eli ensimmäisen hälytyksen saattaa antaa vasta terveyskeskus, kun ihmiset alkavat sairastua.

Vaihtoehtoisia vesilähteitä löytyy

Backmanin mukaan vesilaitoksen toimenpiteet määräytyvät pitkälti sen mukaan, millaisia tuloksia näytteistä saadaan. Loviisassa ei onneksi olla yhden vesilaitoksen, eli Panimonmäen veden varassa, sillä noin puolet putkistossa virtaavasta käyttövedestä ostetaan Myrskylästä. Lisäksi kaupungilla on kolme varavedenottamoa, Köpbackassa, Valkossa ja Fantsnäsissä. Jos Myrskylän vedessä ilmenee ongelmia, vettä voidaan ottaa vain Panimonmäeltä ja toisaalta varavettä saadaan Myrskylästä, jos Panimomäen vedenottamo joudutaan sulkemaan. Puhtaasta vedestä on kuitenkin vain vähän iloa, jos putkisto ehtii saastua. Silloin yksi vaihtoehto on putkiston hätäklooraus.

Vesihuollon uudistamishankkeet ovat jääneet odottamaan kuntafuusiopäätöstä. –On muistettava, että koko seudulle on kaavailtu yhteistä vesihuoltoyhtiötä usean vuoden ajan. Kunnallinen yhtiö on tavoitteena edelleen. Siihen voitaisiin liittää myös Loviisan seudun vesi oy. Kunnan tai kuntien omistamaan yhtiöön olisi nykyistä helpompaa palkata sekä väkeä että saada resursseja, Backman ennustaa.

Backmanin ja Hietasen ohella vesihuoltolaitoksen henkilöstöön kuuluu LVI-teknikko Jukka Littman, jonka työsarkaa ovat kunnallistekniset rakennuskohteet. Vesilaitoksella päivystyksessä on yksi henkilö kerrallaan. Backmanin mukaan kesäaikaan sijaisuuksien järjestämisessä on täysi työ.

–Loviisan ympäristökunnissa vesilaitoksella saattaa työskennellä rakennusmestarin lisäksi vain yksi sivutoiminen työntekijä, Backman huomauttaa.

UV-laite koekäytössä Myrskylässä

Porvoossa vesijohtoveden epäpuhtaudet johtivat siihen, että vajaat 40.000 ihmistä joutui viime viikon perjantaista lähtien keittämään juotavaksi tai ruuanlaittoon käyttämänsä vesijohtoveden. Vesiongelmat alkoivat juhannuksena, kun ukkonen rikkoi vedenpuhdistuksessa käytettävän UV-suodattimen ja alkuviikon rankkasateiden vuoksi Sannaisten vedenottamon pohjaveteen sekoittui valumavesiä. Lisäksi ukkosen aiheuttama sähkökatkos esti automaattisen hälytyksen etenemisen vesilaitokselta.

Loviisassa automaattista hälytysjärjestelmää ei ole ollut käytössä. Tiistaina koekäyttöön saatiin kuitenkin UV-suodatin. Sitä testataan parhaillaan Myrskylässä Supinmäen vedenottamolla.

–Sellainen pitäisi olla varmuuden vuoksi jokaisella vesilaitoksella, Seppo Hietanen sanoo. UV-lamppu korvaa vedenpuhdistuksessa kloorin.

Supinmäen ”vesitorni” sijaitsee harjun sisällä, maan alla. Vesisäiliö on 72 metriä ylempänä kuin Loviisa. Loviisan seudun viiden kunnan asukkaiden käyttöön menee yhteensä lähes 4.000 kuutiota vettä vuorokaudessa. Loviisan seudun vesiyhtiöltä vettä ostetaan 3.000 kuutiota vuorokaudessa ja siihen sekoitetaan Loviisan Panimonmäen vedenottamon vettä 700 kuutiota vuorokaudessa.

Loviisan seudun vesiyhtiön johdossa on kaupunginkamreeri

Loviisan seudun asukkaiden vesihuolto tuntuu olevan ns. lapsipuolen asemassa. Vesilaitoksesta vastaa muiden töidensä ohessa osa-aikaeläkkeellä oleva kaupungin rakennuspäällikkö Hannu Backman.

Backmanin päätyön alaan eli kunnallistekniikan puolelle kuuluvat niin putkien ja verkostojen kuin katujenkin kunnossapito.

Hänen kakkosmiehensä, vesihuoltoteknikko Seppo Hietanen on hänkin osa-aikaeläkkeellä. Hänellä työpäivät ovat jo kovin vähissä. Hänen työsarkaansa kuuluvat myös rakennuslupa-asiat, eli esimerkiksi vesi- ja viemäröintisuunnitelmien tarkastaminen.

Loviisan seudun vesiosakeyhtiötä (LSV) puolestaan johtaa vuoden 2009 loppuun saakka, sivutoimenaan, Loviisan kaupunginkamreeri Tero Taipale. Hänen varsinainen työpaikkansa on kaupungin taloustoimistossa, rahavirtojen vartijana.

Loviisan kaupunginvaltuusto käsitteli 11.6. ehdotusta palkata vesihuoltoon vakinainen vesihuoltopäällikkö. Valtuusto tyrmäsi ehdotuksen kuitenkin lähes yksimielisesti lähestyvään kuntafuusioon vedoten. Fuusiosopimuksen hengen vastaista on lisätä uuden kaupungin menoja perustamalla uusia virkoja. Siksi vesihuoltopäälliköksi etsitään nyt määräaikaista päällikköä. Kunnilla on kuitenkin jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia saada pätevää henkilöstöä tekniselle sektorille. Esimerkiksi Loviisassa on yritetty jo vuoden ajan etsiä tekniseen keskukseen suunnitteluinsinööriä, mutta hakijoita ei ole ollut.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI