|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Seurakunnat haluavat kapitulien nimeävän selvittäjän
27.06.2008Loviisan seudun seurakunnat haluavat selvityshenkilön tutkimaan, millainen hallintomalli alueelle valitaan kuntien yhdistyessä. Selvityshenkilön pohdittavaksi jää muun muassa se, tulevatko Lapinjärven seurakunnat mukaan seurakuntayhtymään jos sellainen päätetään perustaa, vaikka Lapinjärven kunta on jättäytynyt tässä vaiheessa fuusion ulkopuolelle. Toinen kysymys on, perustetaanko suomenkielisille pernajalaisille oma seurakunta. Loviisan seudun neljän kunnan yhdistymisellä on vaikutuksensa seurakuntiin, sillä seurakunnat noudattelevat kuntarajoja. Loviisan seudun kuntafuusion toteutuessa seurakunnat voivat periaatteessa muodostaa seurakuntayhtymän tai yhdistyä yhdeksi seurakunnaksi.


Kaikkien seurakuntien edustajat kokoontuivat miettimään tilannetta kuun puolivälissä. Tapaamisessa yhteinen näkemys tulevaisuudesta oli, että vanhat seurakunnat jatkavat toimintaansa seurakuntayhtymän puitteissa. Lisäksi Lapinjärven seurakunnille päätettiin jättää mahdollisuus liittyä uuteen seurakuntayhtymään. Asiasta päättää Lapinjärven yhteinen kirkkovaltuusto.

–Todennäköisesti nykyiset seurakunnat muodostavat seurakuntayhtymän, jolle kuuluvat veronkanto, taloushallinto, henkilöstöhallinto sekä kiinteistöt ja hautausmaat, mutta muuten jokainen seurakunta jatkaisi omana seurakuntanaan, arvioi Pernajan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mia Aitokari.

Selvitettävää on siinäkin, onko uutta yhtymää silmällä pitäen perustettava yksi uusi seurakunta, eli Pernajan suomalainen seurakunta. Tällä hetkellä Pernajan seurakunta on kaksikielinen.

Pernajan suomenkielisen seurakunnan perustamisen puolesta puhuu se, että alueella suomenkielisen väestön osuus kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä suomenkielisiä seurakuntalaisia on jo reilut kolmannes. Uuden seurakunnan perustamista vastaan puhuu puolestaan se, että nykyinen seurakunta on pieni, eikä sitä ole välttämättä mielekästä pilkkoa.

Mikäli seurakuntayhtymä syntyy, yhtymä toimii Helsingin hiippakunnan alaisuudessa, mutta suomenkieliset seurakunnat kuuluvat edelleen Helsingin hiippakuntaan ja ruotsinkieliset Porvoon hiippakuntaan. Yhden suurseurakunnan perustaminen olisi kielipoliittisesti hankalaa, sillä se veisi nykyiset ruotsinkieliset seurakunnat Helsingin hiippakunnan alaisuuteen.

Seurakuntia kolmesta hiippakunnasta

Seurakuntien edustajien tapaamisessa Loviisan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Henrik Weckström sai tehtäväkseen ottaa yhteyttä hiippakuntiin selvitysmiehen saamiseksi. Käytännössä selvityshenkilön nimeäminen siirtyy elokuulle.

–Helsingin hiippakunnan ja Porvoon hiippakunnan tuomiokapitulit pitävät kokouksensa vasta elokuun puolivälissä.

Tavallista haasteellisemmaksi uudistuksen läpiviemisen tekee se, että seurakuntia kuuluu kolmeen hiippakuntaan: ruotsinkieliset Porvoon hiippakuntaan ja suomenkieliset Helsingin hiippakuntaan Ruotsinpyhtäätä lukuunottamatta, joka kuuluu Mikkelin hiippakuntaan. Loviisan seudun seurakuntien toiveena on, että kolmen hiippakunnan kapitulit päättävät selvitysmiehen nimittämisestä yhdessä.

–Selvitysmiehen nimeäminen ei ole ehdoton edellytys, sillä esimerkiksi Raaseporin alueen seurakunnat ratkaisevat asiat ilman sellaista. Kollegat ovat kuitenkin toivoneet, että selvitysmies hankitaan, Weckström valottaa.

Porvoon tuomiokapituli on jo selvitysmiehen asettanut, mutta hänen tehtävänsä kattaa koko tuomiorovastikunnan alueen, joka on Loviisan seutua laajempi.

Selvityshenkilö on puolueeton toimija, jolla on vankka hallinnollinen kokemus. –Selvitysmies on luottohenkilö, jolla on kokemusta seurakunnallisista rakenteista. Pyydämme mukaan selvitysmiehen peilataksemme niitä ratkaisuja, joita voimme tehdä. Samalla selviävät myös laillisuuskysymykset, Weckström sanoo.

Yhteistyötä päästään harjoittelemaan myös kapituleissa, sillä kuntafuusioiden tuomia haasteita kokoonnuttiin pohtimaan Helsingin ja Porvoon hiippakuntien yhteisneuvotteluissa ensimmäisen kerran vasta viime syksynä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI