|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomi ei enää sulkeudu kesäksi

24.06.2008Suomi ei enää pistä pillejä pussiin sydänkesäksi. Kun aikaisemmin heinäkuu oli varsinkin tuotantolaitoksissa lomakuukausi, nyt monessa tuotantohallissa on meneillään yksi vuoden kiireisimmistä kausista.


–Kesä on meillä kiireistä aikaa ja työnjohdolla on järjestämistä, koska lomiakin on pidettävä, sanoo johtaja Toni Kilpeläinen Hollming Worksista.

–Muutosta ei enää tuo joulu eikä juhannus. Hiljainen kesäaika on ollutta ja mennyttä, Strömfors Electricin kunnossapitopäällikkkö Pentti Vainio puolestaan kiteyttää.

Hollming Worksin Loviisan yksikössä työtä teettää erityisesti tuulivoimalaoiden koneikkojen kokoaminen. Voimalakoneikkojen kokoaminen Winwindille on tuonut Hollmingille jatkuvasti lisää työtä. Kesän aikana Hollming palkkaakin 15 työntekijää lisää tuulivoimayksikköönsä ja uutta väkeä tarvitaan myös loppuvuonna.

Tuulivoimapuolella työskentelee nyt yli 40 ihmistä. Myös levyhitsauspuolella, joka on perinteisesti ollut suurin yksikkö, kiirettä piisaa. Henkilöstömäärä levyhitsauspuolella on parikymmentä.

–Työtä tuovat erityisesti vinssirakennelmat, joita teemme Norjan off shore -teollisuudelle. Kilpeläinen arvioi, että volyymien edelleen kasvaessa tuulivoimapuolella Valkon tehtaalla siirrytään paiskimaan töitä kahdessa vuorossa.

–Kahteen vuoroon sirtyminen on ensi vuoden asia.

Tuotannon lomat jakautuvat koko kesän ajaksi

–Täysillä pyörii, sanoo paperi- ja kartonkiteollisuudelle hylsyjä valmistavan loviisalaisen Corenson tuotantopäällikkö Maarit Vilhunen.

Hänen mukaansa Suomen paperi- ja selluteollisuuden vaikeudet eivät heijastu suoraan Corensoon. Esimerkiksi Summan tehtaan ja yhden Anjalan paperikoneen lakkauttaminen vaikutti jo keväällä. Tuotannon supistuminen näkyy Vilhusen mukaan uudelleen vasta loppuvuonna.

Corensolla lomat on jo pitkään pidetty porrastetusti kolmen kesäkuukauden aikana. Tuotannossa työskentelee nelisenkymmentä ihmistä, joista toistakymmentä lomailee samanaikaisesti. Tuotannossa tehdään töitä sekä yhdessä että kahdessa vuorossa. Ruotsinpyhtäällä toimivan Strömfors Electricin kunnossapitopäällikkö Pentti Vainio sanoo tuotannon pyörivän kesälläkin lähes normaaliin tahtiin. Kolmen kesäkuukauden aikana kolmannes vakituisesta väestä on vuorollaan lomalla.

–Aikaisemmin heinäkuu oli se varsinainen lomakuukausi, jolloin suurin osa väestä oli kesälomalla.

Vainion mukaan ”kesälomaongelma” jakautuu nyt tasaisemmin. Paikkaamassa on kolmisenkymmentä kesätyöntekijää, joita ei Vainion mukaan voi kuitenkaan ”jättää keskenään”.

Sähköasennustarvikkeita valmistava Strömfors Electric toimii yhtä jalkaa rakennusteollisuuden kanssa.

–Rakennusalallakaan ei enää ole seisokkeja heinäkuussa.
Strömfors Electiricissä tehdään normaalia päivätyötä, keskeytyvää kaksivuoroa sekä keskeytyvää kolmivuorotyötä.

Päiväkodeissa hiljenee sydänkesäksi

Sen sijaan kunnissa ja valtiolla kesäaika tietää vielä toiminnan supistuksia. Loviisan seudun kunnantoimistot sulkeutuvat perinteisesti ainakin muutamaksi viikoksi keskikesällä. Ovia ei kuitenkaan panna kokonaan säppiin, vaan kiireelliset asiat teknisellä puolella ja muun muassa sosiaalitoimessa hoituvat loma-ajan ulkopuolellakin.

Jo vuosien ajan kesälomat ovat sulkeneet kunnallisia päiväkoteja ainakin muutamaksi heinäkuun viikoksi ja lasten vanhemmat ovat sovitelleet lomiaan omilla työpaikoillaan hoitotarpeen mukaan. Tarvittaessa hoitopaikka on löytynyt loman ajaksi vaikka naapurista, tai isovanhemmat on hälytetty hätiin. Esimerkiksi Loviisassa Määrlahden, Rauhalan ja Villekullan päiväkodit ovat suljettuina kesäkuun lopusta heinäkuun toiselle viikolle.

Vaikka tehtaissa pyörät pyörivät täysillä läpi kesän, muutos ei ole näkynyt päivähoitopaikkojen tarpeessa, ainakaan vielä. Kaupungin perusturvalautakunnan puheenjohtajan Patrik Stenvallin mukaan lisääntyneestä päivähoidon tarpeesta sydänkesällä ei ole tullut tietoa lautakuntaan.

–Joillekin vanhemmille tilanne on varmaan hankala, mutta lautakuntaan saakka tietoa lisääntyneistä tarpeista ei ole tullut.

Käräjäoikeuden asiakkaat lomalaitumilla

Loviisan käräjäoikeudessa heinäkuu vähentää istuntopäiviä. Kun oikeus normaalisti istuu 5-6 kertaa kuukaudessa, heinäkuussa istuntoja on varauduttu pitämään vain yksi, jos ylimääräisiä istuntoja ei tule. Istuntojen väheneminen ei kuitenkaan johdu siitä, että henkilöstön lomat olisi keskitetty sydänkesäksi. Käräjäoikeudessa työskentelee 11 ihmistä.

–Heinäkuussa avustajien saaminen on yleensä vaikeaa, koska juristit lomailevat. Myös asiakaat ovat lomalla, käräjäoikeudesta kerrotaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI