|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hauki on kala, josta voi loihtia
luksusruokaa juhannuspöytään

19.06.2008Suomen suurimmasta ja yleisimmästä petokalasta hauesta lienee julkaistu enemmän vitsejä kuin reseptejä. Loviisalaissyntyinen ja Loviisan seudun vesillä ikänsä haukia kalastellut monitoimimies ja pääkokki Kenneth Oker-Blom halusi palauttaa hauen sille kuuluvaan kunniaan. Hän julkaisi tiistaina Helsingissä Suomen tähän asti laajimman sekä upeimman reseptikirjan, joka on omistettu pelkästään haukiresepteille. Ruotsin- ja suomenkielistä “100 haukireseptiä” –kirjaa voi kursailematta kutsua kunnianosoitukseksi hauelle. Suurin osa kirjan hauista ja haukiresepteistä on syntyisin Loviisan seudun saaristossa.


Hauki on kiistanalainen kala. Taitamaton saa hauesta myös huonoa ruokaa, joka maistuu puulta. Vitsissä ivataan lankkuhauen valmistusta, joka marinoimisten, maustamisten ja pitkän kypsennyksen jälkeen päätyy siihen, että lankkuun naulittu hauki heitetään roskiin ja syödään mielummin lankkua valkoviinin kera. Oker-Blom sanoi vitsien kuvastavan hauen aliarvostusta ja tietämättömyyttä hauen laadusta ja mahdollisuuksista.

-Hauki on erinomainen ruokakala ja raaka-aine, jonka ominaisuuksia monet turhaan väheksyvät. Hauesta saa valmistettua monia gourmet-tasoisia luksusruokalajeja, kertoi Oker-Blom. Hänen mukaansa hauki on eurooppalaisen keittiön arvostettua aatelia. Se on erityisesti ranskalaisen keittiön herkku.

-Yksi Pariisin La Tour d’Argent –ravintolan suosituimpia ruokalajeja ovat maukkaat haukipyörykät eli Quenelles de brochet. Ne tunnetaan herkkusuiden keskuudessa ympäri maailmaa. Haukea pidetään suurena herkkuna muuallakin Euroopassa, Kenneth Oker-Blom kertoi.

“Haukea arvostetaan Euroopassa enemmän kuin Suomessa”

-Jokaisessa maassa on omat paikallisiin raaka-aineisiin pohjautuvat perinneruokansa. Ne perustuvat yleensä raaka-aineisiin, joita on paljon ja helposti saatavilla. Suomen rannikkovesissä ja järvissä on valtavasti haukia ja niitä on helppo pyydystää. Siitä huolimatta Suomessa on tiedossa vain vähän haukireseptejä. Haukea ei arvosteta Suomessa riittävästi, Oker-Blom pohti.

Hauki on Kennethille rakas kala

Loviisassa vuoden 1946 tammikuussa syntynyt Kenneth Oker-Blom muistelee edelleen kaiholla varhaisia kesäaamuja, jolloin hän oli edesmenneen isänsä Ole Oker-Blomin kanssa Loviisan seudun vesillä kalastamassa haukia. Oker-Blomien lapsuudenkoti oli Loviisan Tamminiemessä nykyisen leirintäalueen keltaisessa huvilassa. Loviisanlahti tuli tutuksi. Myöhemmin hän jatkoi hauenkalastusta muun muassa isoisänsä jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin kesäpaikassa Kattössä, Keipsalon eteläpuolella Pernajan saaristossa.

-Isoisä Ragnar oli suuri kalastaja, ja hän arvosti myös haukea. Minun yhteys ja suhde haukeen syntyi jo lapsuusvuosina, Oker-Blom kertoi. Yhteys on jatkunut tähän päivään saakka.

-Viime vuonna sain yhteensä 56 haukea, Oker-Blom jutusteli kirjansa esittelyssä Helsingissä tiistaina.

-Minulle on aina ollut täysin luonnollista kehitellä erilaisia tapoja valmistaa kaikki ne hauet, jotka tuotiin kotiin lapsuudessa. Olen koko ikäni ollut amatöörikokki. Sana amatööri tulee Ranskasta ja tarkoittaa henkilöä, joka harjoittaa taidetta rakkaudesta, ei rahasta. Olen viime vuosina toiminut ammattikokkina ja todennut, että on aivan eri asia valmistaa haukimureketta tai haukiquenellejä kotona kuin ravintolakeittiössä sadoille ihmisille päivässä, ajatteli Kenneth Oker-Blom.

Laivanvarustaja Ragnar Nordströmin vanhimman tyttären, nykyisin 85-vuotiaan Greta Nordströmin esikoinen Kenneth Oker-Blom kävi suomenkielisen kansakoulun Loviisassa, ja valmistui diplomiekonomiksi Hankenissa vuonna 1970. Hän oli 17 vuoden ajan naimisissa Ahvenkosken kartanon emännän Stenbergin kanssa ja vietti paljon aikaansa Pyhtään ja Ruotsinpyhtään maisemissa. Sittemmin Kenneth Oker-Blom toimi muun muassa Pierre Robertissa sekä mainostoimisto Taucherissa toimitusjohtajana sekä Ztangon osastonjohtajana Belgiassa vuoteen 1999 saakka. Vakavan sairauden jälkeen Oker-Blom aloitti ravintolauran ensin kesäravintola Pavenin johtajana Espoossa, kokkina Edsbacka Krogissa Tukholmassa.

Nykyisin Kenneth Oker-Blom on omistautunut kokonaan hyvälle ruualle ja toimii Kesäravintola Knipanin pääkokkina Tammisaaressa.

Ruukin patruuna kustantajana

Ajatus haukireseptikirjasta kypsyi Kennethin mielessä vähitellen kymmenessä vuodessa. Viimeiset neljä vuotta Oker-Blom taustavoimineen valmisteli kirjan julkaisua.
Loppumetreillä kirjan julkaisijaksi lupautui kustannusyhtiö Reidev Oy Ab, jonka omistaa Ruotsinpyhtään Ahlströmin tehtaiden patruunana vuosina 1984-1988 toiminut Reinhold Enqvist.

Kovakantisessa ja valokuvaaja Susanne Elfvingin hienoilla kuvilla elävöitetyssä ja Ramona Ojalan taittamassa keittokirjassa kerrotaan tarinoita hauesta, sen luonteesta ja pyydystämisestä. Kirjassa neuvotaan myös sen oikeat käsittelytavat heti pyydystämisen jälkeen. Kirjan parasta antia on seikkaperäinen selostus hauen perkaamisesta ja fileoinnista. Helsinkiläisessä Elena Kadieffin galleriassa esitelty keittokirja näyttäisi ulkoasunsa puolesta sopivan pikemminkin kirjahyllyyn kuin keittiöön.

Kenneth Oker-Blomin reseptikirjan sata reseptiä ja monet maukkaat kuvat saavat veden kielelle. Yksi erikoisimmista resepteistä on herneissä, valkoviinissä, vermutissa, voissa ja shamppanjassa valmistettu hauki. Ruokalajin nimi on Hauki á la Nina, Kennethin tyttären Ninan mukaan.

Husis-hauki kypsyy sanomalehden sisällä

Reseptikirjan sadan haukivaihtoehdon kirjo on kattava. Kattön haukikeiton erikoisuutena ovat raparperi ja valkoviini. Kenneth Oker-Blomin isän Husis-hauki oli sanomalehteen, yleensä Hufvudstadsbladetiin kääritty ja takassa valmistettu hauki, jota Kenneth muisteli syöneensä usein maalla. Husis-hauen reseptiin käyvät Oker-Blomin mukaan myös Loviisan paikallislehdet.

Loviisan Sanomien lukijoille juhannusherkuksi Kenneth Oker-Blom suositteli Katajasavustettua haukea, jossa haukifileet savustetaan isossa kattilassa katajanoksien päällä.

-Toinen, jota mielelläni suosittelen Loviisan Sanomien lukijoille, on suolapedillä paistettu hauki. Siinä haukifileet paistetaan pannulla suolapatjan päällä. Siitä tulee oikein herkullisia annoksia, Oker-Blom innostuu.

Kirjassa on osuutensa myös lastenannoksille; kuten haukipurilainen, haukipasta, linnunpesä, haukiohukaiset, haukimakaronilaatikko, haukimakkarat sekä haukipihvi ranskalaisilla perunoilla. Piirrokset lastenruokiin ovat Kennethin siskon Angela Oker-Blomin käsialaa.

Yksi kirjan kauneimmista ruokalajeista on haukitortilla, jonka Susanne Elfving on onnistunut kuvaamaan suorastaan suussa sulavaan hehkuun.

Hauenlihan rasvaprosentti vain 1,1

-Voi olla, että tämän kirjan seurauksena hauen kilohinta nousee, mutta se on aivan oikein kalastajille, huikkasi kustantaja Reinhold Enqvist. Hieman yllättäen haukifileen kilohinta Loviisan marketeissa olikin eilen jopa korkeampi kuin lohifileen. Lohifileen sai 9,90 eurolla, kun haukifileen hinnaksi tuli 12 euroa kilo.

Gourmet-ruokaan on yleensä totuttu yhdistämään myös hyvä viini. Mikä viini sopii parhaiten hauelle?

-Hauenlihan rasvapitoisuus on vain 1,1 prosenttia eli se on hyvin kuiva kala. Sen kanssa käyvät kuivat valkoviinit. En ole varsinaisesti viiniasiantuntija, mutta olen huomannut, että miten tärkeää ruualle on hyvä viini. Hyvä viini korostaa hienosti myös hauen makua, Oker-Blom sanoi.

Kenneth Oker-Blomin haukireseptikirja on upeimpia ellei paras keittokirja, joita eteen on osunut. Se vetää vertoja toiselle kotimaiselle alan laatuteokselle Marskin keittokirjalle. Harvoin voi todeta reseptikirjan olevan ihastuttava elämys. 100 haukireseptiä on sitä omalla nöyrällä, mutta samalla suorastaan hurmoksellisella tavalla. Susanne Elfvingin kuvat, Ramona Ojalan taitto sekä Kenneth Oker-Blomin pitkä kokemus ja teksti saavat veden kielelle, ja kokeilemaan haukea myös kotikeittiössä.

Pyynnöstä Kenneth Oker-Blom sanoi tulevansa mielellään esittelemään mainioita haukireseptejään Loviisaan jo tänä kesänä. Yhteyksiä paikalliseen ravintolaan viriteltiin tiettävästi jo eilen.

-Tavoitteeni on tällä haukikeittokirjalla tuoda hauki esiin ja nostaa se kulinaristisella asteikolla korkealle, minne se kuuluukin. Hauki on hieno kala, jonka voi valmistaa lukemattomin eri tavoin. Eurooppalaisessa keittiössä, erityisesti Ranskassa hauki on hyvin arvostettu kala. Se on monen kolmen tähden ravintolan ruokalistalla. On korkea aika, että hauki myös täällä Pohjolassa saa osakseen kaiken sen arvostuksen, jonka se ansaitsee, toteaa Kenneth Oker-Blom kirjansa loppukaneetissa.

“100 gäddresept – haukireseptiä” –kirjaa on painettu 2.000 kappaletta, ja sitä on saatavana kirjakaupoista. Loviisassa sitä myyvät kirjakauppa Kipa sekä Saltbodan.Kenneth Oker-Blomin haukikirjan kuvitusta. (Kuvat: Susanne Elfving)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI