|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi jyrää futiksessa ? kehno Kreikka jäi tylysti Huuhkajien jalkoihin (16.10.2018 00:20)
Miksi 6 ?/h-kokeilu meni pieleen? ? Ay-pomo: ?Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa? (15.10.2018 20:14)
Jyväskylän MM-ralli palaa elokuulle (15.10.2018 20:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Svartholman edustalle uponneesta Fortunasta kaavaillaan sukelluspuistoa

01.04.2003Loviisan saaristossa Svartholman linnoitussaaren eteläpuolelle uponneesta fregatti Fortunasta ollaan kaavailemassa hoidettua muinaismuistopistettä sekä mahdollisesti myös sukelluspuistoa. Vuonna 1822 uponnut yli 36 metrin pituinen ja 10 metrin levyinen loviisalainen puulaiva on säilynyt merenpohjassa varsin hyväkuntoisena, vaikka verkot ja alusten ankkurit ovatkin vuosien varrella sitä kovin koetelleet.


Lauantaina hylkysukelluksiin erikoistunut helsinkiläinen sukellusseura Teredo Navalis sekä paikalliset Valkon VPK:n sukeltajat kuvasivat ja mittasivat Suomen merimuseon toimeksiannosta Fortunan hylkyä. Sukellusoperaatioon oli tutustumassa myös Ranskan TV:n Thalasse-toimituksen nelihenkinen kuvausryhmä, joka on tekemässä 85 minuutin pituista ohjelmaa Suomesta ja suomalaisten suhteesta vesistöön. Loviisan edustan jääsukellukset haluttiin mukaan niiden erikoisuuden takia. TV-toimittajan mukaan lähes metrin paksuisen jääkannen alla sukeltelevat suomalaiset ovat erikoinen näky kanavan yli 100 miljoonalle katsojalle.

Fortunan kyljet romahtamassa

Suomen merimuseon tutkija Riikka Ahlvik tutustui lauantaina Loviisan merenkulkumuseossa sukellusten kuvamateriaaliin sekä hylkytietoihin. Hänen mukaansa Fortuna on yksi harvoista melko ehjänä säilyneistä hylyistä Itämeren alueella. Hän oli tyytyväinen kuvausten antiin.

– Näin hyvässä kunnossa olevat hylyt ovat melko harvinaisia. Fortuna on lisäksi muutenkin hyvä sukelluskohde, sillä se sijaitsee kohtalaisen lähellä rannikkoa ja matalassa vedessä, Alvik kertoi. Hän on jo alustavasti keskustellut Valkon VPK:n sukeltajien kanssa poijupaikasta ja sen ylläpidosta. Fortuna on muinaismuistolain perusteella rauhoitettu. Se tarkoittaa, että hylyn lähellä saa sukeltaa ja katsoa, mutta koskea ei saa eikä esineitä ottaa mukaansa.

Merimuseo on perustanut jo yhden sukelluspuiston Suomenlinnan edustalla pohjassa lepäävän Gustav Adolf-hylyn jäämistön ympärille. Seuraavia hylkypyistoja kaavaillaan Hankoon ja Loviisaan. Fortunan ongelmana on Alvikin mukaan se, että hylky on romahtamispisteessä eikä sen lähistöllä ole kovin turvallista sukeltaa.

– Fortunassa on isot romahdusriskit. Hylyn ylimmät tukipalkit ovat sortumassa, ja hylky kaatuu todennäköisesti lähivuosina jommalle kummalle kyljelle. Vaikka kukin sukeltaa aina omalla vastuulla, on sortumisriskit selvitettävä ennen puiston perustamista, arveli Alvik. Hänen mukaansa hylkypuiston perustaminen on pitkä prosessi. Itämeren alueen vedenalaisen kulttuuriperinnön tallentamseen liittyvään hankkeeseen on tarkoitus hakea EU:n Interreg-rahoitusta.

Mittava kuvausoperaatio jään alla

Sukelluskuvauksia lauantaina johtanut Teredo Navaliksen sukeltaja Leo Teräväinen on vieraillut kymmenissä Suomenlahden hylyissä. Myös hän piti Fortunaa mielenkiintoisena ja vierailun arvoisena kohteena. Sukelluskuvauksia edelsi pitkä valmistautuminen. Raskaat sukellusvarusteet, generaattorit, lamput ja muut kalusteet kuljetettiin ensin aamupäivällä Valkon VPK:n Pasi Mäkitalon moottorikelkalla hylyn päälle. Paikalla jään paksuus oli vielä noin 70 senttiä, mutta matkalla kohteeseen salmipaikoissa oli läpi sulaneita avantoja. Tarvittavat kaksi kolmionmuotoista avantoa syntyivät nopeasti tarkoitusta varten rakennetulla moottorisahalla. Teredo Navaliksen sukeltajat huolehtivat hylyn kuvauksesta ja Valkon VPK:n sukeltajat olivat paikalla turvasukeltajina sekä valaisijoina.

– Jään alla sukeltaminen on turvallista, jos turvamääräyksiä noudatetaan ja naruyhteys avantoon ei katkea. Jos kadottaa narun, voi avannon löytäminen jään alta olla vaikeaa. Siltä varalta on turvasukeltajien oltava jatkuvassa valmiudessa lähteä etsimään jääkannen alle kadonnutta sukeltajaa, kertoi Jyrki Jäppinen.

Lauantain sukelluksissa yhden sukeltajan hengityslaitteet jäätyivät kesken sukelluksen ja hän joutui palaamaan pikaisesti pinnalle, mutta tapauksesta selvittiin pelkällä säikähdyksellä. Jäältä sukeltamisessa on myös etunsa verrattuna keikkuvaan veneeseen.

Hylkypuisto saa kannatusta

– Fortuna on varsin vaikuttava näky merenpohjassa. Rakenteet ovat hyvässä kunnossa ja syvyys on sopiva. Varsinkin perä on upea ja ehjä, samoin keskiosa, mutta keulaosa on sortunut lautakasaksi. Mielenkiintoinen kohde joka tapauksessa, kommentoi Fortunassa lauantaina ensimmäistä kertaa vieraillut Valkon VPK:n sukeltaja Jyrki Jäppinen. Jäppinen on sukeltanut myös Loviisan edustalla muissa hylyissä, mutta Fortuna on selvästi mielenkiintoisin. Hänen mukaansa ajatus sukelluspuiston perustamisesta on erinomainen.

– Kannatan ehdottomasti sukelluspuiston perustamista. Mahdollisimman monille ihmisille pitää saada mahdollisuus käydä tutustumassa hienoon hylkyyn. Kiinnityspoijun ja opasköyden avulla voitaisiin toivottavasti estää aluksen vahingoittuminen vuosien varrella, kertoi Jyrki Jäppinen.

Tieto Fortunan sijainnista ja ainutlaatuisuudesta on vuosien varrella levinnyt laajasti sukeltajien keskuudessa. Kesäisin paikalla vierailee useita sukellusryhmiä eri puolilta maata. Aina silloin tällöin alukset laskevat ankkurinsa suoraan Fortunan rakenteisiin ja aiheuttavat sille vaurioita. Sukelluspuistoidean tarkoituksena on, että paikalle tuotaisiin kiinnittymistä varten ankkuroitu poiju, josta olisi köydellä opastettu reitti hylyn eri osiin. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI