|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa, Pernaja, Ruotsinpyhtää ja Liljendal yhdistyvät vuonna 2010

13.06.2008Kaikki viisi Loviisan seudun kuntaa hyväksyivät keskiviikkoiltana kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin 4+1 ehdotuksen Loviisan, Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Liljendalin fuusiosta sekä Lapinjärven liittymisestä uuden Loviisan yhteistoiminta-alueeseen.


Ennakkoon täpärimmäksi arvioitu Ruotsinpyhtään valtuusto siunasi yllättäen fuusion ilman äänestyksiä sen jälkeen, kun Jyrki Tepposen tekemä palautusesitys oli kaatunut selkein luvuin 15-6. Dramatiikkaa Ruotsinpyhtään kokoukseen toi lähinnä vain ukkonen, joka sammutti viidesti valot valtuuston kokoussalista.

Loviisassa sopimus nuijittiin pöytään yksimielisesti ilman puheenvuoroja. Pernajassa valtuusto hyväksyi yhdistymissopimuksen äänin 13-8. Pernajan kunnanvaltuustossa käydyssä äänestyksessä jäi tappiolle RKP:n Lilian Westerlundin vastaehdotus, jota kannattivat puheenvuoroissaan vihreiden Janne Länsipuro ja RKP:n Jan-Eric Björkell. Westerlund esitti, että neljän kunnan fuusion sijasta Itä-Uudestamaasta muodostetaan yksi suurkunta.

Liljendalissa fuusiopäätös syntyi äänin 14-3. Liljendalin kunnanvaltuustossa yhdistymistä vastaan äänestivät Annika Lindfors (sd.), Kristina Lindfors (r.) sekä Tom Nylundin (r.) varavaltuutettu Camilla Johansson.

Lapinjärvellä valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen äänin 14-7 kunnanhallituksen ehdotuksen eli valtuusto hyväksyi kuntajakoselvittäjän toimenpide-ehdotukset. Valtuusto hyväksyi myös sen, että yhdistynyt Loviisa ja Lapinjärvi laativat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen ja muodostavat yhdessä 1.1. 2010 alkaen puitelaissa tarkoitetun yhteistoiminta-alueen, joka huolehtii perusterveydenhuollosta ja siihen kiinteästi liittyvistä sosiaalihuollon tehtävistä. Minna Österholm (r) ehdotti Christoffer Hällforsin (r) kannattamana, että valtuusto asettaisi neuvotteluryhmän, joka välittömästi aloittaisi neuvottelut viiden kunnan yhdistymisestä vuoden 2010 alusta.

”Kohti yhteistä tavoitetta, yhdessä ja aikataulussa”

Loviisan seudun neljässä kunnassa fuusiojuna lähetettiin keskiviikkona vasta matkaan, mutta läntisellä Uudellamaalla juna puksuttaa jo hyvää vauhtia. Tammisaaren nykyinen ja uuden Raaseporin tuleva kaupunginjohtaja Mårten Johansson antaa kysyttäessä muutaman, yhdistymisprosessia koskevan käytännön neuvon.

Loviisan seudun kuntajohtajat tekevät elokuussa opintomatkan sekä Tammisaareen että Paraisille.

–Tässä vaiheessa voi sanoa, että tärkein asia on selkeät tavoitteet. Yhdistymistä ei tehdä ”just for fun” tai pakosta. Yhteisen tavoitteen on oltava kirkas, sanoo Johansson, jonka luotsaama Tammisaari muodostaa yhdessä Karjaan ja Pohjan kanssa uuden Raaseporin kaupungin vuoden 2009 alussa. Samaan aikaan myös Iniön, Houtskarin, Korppoon ja Nauvon kunnat sekä Paraisten kaupunki yhdistyvät Länsi-Turunmaan kaupungiksi. Johansson tähdentää, että yhdistymisen tavoitteena on jotain enemmän kuin nykytila.

–Pyrkimys on johonkin parempaan tapaan tuottaa palveluja kuntalaisille. Siksi on käytävä kriittisesti läpi myös omat työskentelytavat.

Johansson sanoo, että ylimenokausi yhdistyvissä kunnissa on vaativa, sillä samalla kuin vanha kunta vielä pyörii, on luotava jotain uutta.
–Ja sivuillekin on vilkuiltava.

Johansson korostaa, että virkamies- ja luottamusmiesjohdon on toimittava joustavasti ja tehokkaasti, saumattomassa yhteistyössä. Mitään peliä ei voi olla välissä.
–On äärimmäisen tärkeää, että ohjausryhmässä ja myöhemmin järjestelytoimikunnassa on laaja pohja.
Välivaiheen vanhan ja uuden välillä on Johanssonin mukaan syytä olla mahdollisimman lyhyt.
–Aikataulussa on pysyttävä sataprosenttisesti. Ihmisten kiinnostus suuntautuu joka tapauksessa uuteen.

Siirtymäajan hallintoa hoitava järjestelytoimikunta korvaa käytännössä kaupunginhallituksen, lautakunnat ja osin valtuustonkin.

Johansson korostaa myös tiedotuksen merkitystä erityisesti kuntalaisten suuntaan.

–Sitä ei voi liikaa korostaa, sillä uuden organisaation toimintaa tullaan epäilemään. Kiistoilta tuskin voidaan kuitenkaan kokonaan välttyä. Todennäköisin kiistanaihe on Loviisassakin kaupungin uusi vaakuna, josta on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu. Raaseporikaan ei ottanut vaakunaksi Tammisaaren vanhaa vaakunaa, jota koristaa tammi, vaan aivan uuden vaakunan, jossa on valkovuokkoja vihreällä pohjalla.

–Täällä on helvetinmoinen keskustelu vaakunasta! Johansson kertoo. Hänen mukaansa keskusteluun puhaltaa tuulta lähinnä kisan hävinneen vaakunaehdotuksen tekijä. Tammisaaren, Karjaan ja Pohjan yhdistymispäätös syntyi suhteellisen kivuttomasti verrattuna Loviisan seudun monivaiheiseen prosessiin. Tammisaarella, toisin kuin Loviisalla, on fuusiosta kokemusta entuudestaan, sillä kaupunkiin liitettiin Tenhola vuonna 1993 ja sitä ennen Snappertuna 1977.

–Aiemmista yhdistymisistä ei näy jälkiä hallintokulttuurissa. Tämä fuusio sujuu nopeammin kuin aikaisemmat, Johansson ennustaa.
Tammisaari, Karjaa ja Pohja päättivät vuosi sitten yhdistymisestä. Henkilöstöä kahdella kunnalla ja yhdellä kaupungilla on yhteensä 1.800. Raaseporin kaupungin asukasluvuksi tulee 28.500.
Uudesta Loviisasta tulee 16.000 asukkaan kaupunki. Henkilöstöä yhdistyvillä kunnilla on noin 1.200.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI