|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)
Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi (13.11.2018 19:00)
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa, Pernaja, Ruotsinpyhtää ja Liljendal
yhdistyvät vuonna 2010 uudeksi Loviisaksi

11.06.2008Kaikki viisi Loviisan seudun kuntaa hyväksyivät keskiviikkoiltana kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin 4+1 ehdotuksen Loviisan, Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Liljendalin fuusiosta sekä Lapinjärven liittymisestä uuden Loviisan yhteistoiminta-alueeseen. Ennakkoon täpärimmäksi arvioitu Ruotsinpyhtään valtuusto siunasi yllättäen fuusion ilman äänestyksiä sen jälkeen, kun Jyrki Tepposen tekemä palautusesitys oli kaatunut selkein luvuin 15-6. Myös Loviisassa sopimus nuijittiin pöytään yksimielisesti ilman puheenvuoroja. Pernajassa valtuusto hyväksyi yhdistymissopimuksen äänin 13-8 ja Liljendalissa äänin 14-3. Lapinjärven valtuusto puolestaan hyväksyi kuntajakoselvittäjän ehdotuksen yhteistoiminnasta uuden Loviisan kanssa äänin 14-7.

Katso LS-VIDEOT Ruotsinpyhtään kokouksesta.Pernajan valtuusto Loviisa-fuusion kannalla äänin 13-8

Pernajan kunnanvaltuusto asettui kannattamaan Loviisan seudun neljän kunnan yhdistymistä kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin ehdotuksen mukaisesti äänin 13-8 keskiviikkoillan kokouksessaan.
Äänestyksessä jäi tappiolle RKP:n Lilian Westerlundin vastaehdotus, jota kannattivat puheenvuoroissaan vihreiden Janne Länsipuro ja RKP:n Jan-Eric Björkell. Westerlund esitti, että neljän kunnan fuusion sijasta Itä-Uudestamaasta muodostetaan yksi suurkunta. Westerlund perusteli kantaansa sillä, että 66.000 asukkaan suurkunta muodostaa elinvoimaisen yksikön, joka pystyy täyttämään puitelain vaatimukset. Westerlund perusteli, että neljästä kunnasta muodostettu Loviisan kaupunki on asukasluvun vähyyden, ikärakenteen sekä taloutensa vuoksi kykenemätön täyttämään velvoitteensa. Wersterlund katsoi, että talousvaikeuksissa olevan Ruotsinpyhtään ja yhdistymisen ulkopuolelle jäävän Lapinjärven vuoksi uuden kaupungin lähtökohdat ovat kehnot.

–Valtionapujen väheneminen heikentää edelleen taloustilannetta. Westerlund katsoi, että fuusiossa hyvin hoidettu Pernaja joutuu maksumieheksi. Westerlundin vastaehdotusta kannattivat äänestyksessä Länsipuron ja Björkellin ohella Lars Bäcklund (r.), Rosita Holmberg (sd.), Hans Stoor (r.), Johan Ståhlberg (r.) ja Christoffer Sundberg (r.).

Liljendal kannatti 4+1 fuusiota

Myös Liljendalin kunnanvaltuusto asettui Loviisan seudun neljän kunnan yhdistymisen kannalle äänin 14-3 eilisessä kokouksessaan.

Yhdistymistä vastaan äänestivät Annika Lindfors (sd.), Kristina Lindfors (r.) sekä Tom Nylundin (r.) varavaltuutettu Camilla Johansson.
Ruotsinpyhtään valtuusto käsitteli viime vuoden tilinpäätöstä ennen fuusiosopimusta. Viime vuoden alijäämä oli yli 500.000 euroa eikä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, vihreitten Timo Noroviita pitänyt kunnanhallituksen mahdollisuuksia alijäämän kattamisesta riittävinä eikä lain vaatimaa toimenpidesuunnitelmaa oltu edes laadittu.

Fuusiokeskustelussa vasemmistoliiton Jyrki Tepponen esitti demareiden Erkki Asikaisen kannattamana, että yhdistymisasiasta päättäminen siirretään yli kunnallisvaalien. Hänen mielestä päätöksellä ei ole kiirettä. Valtuuston enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että asiasta on syytä päättää nyt. Tepposen palautusesitys kaatui äänin 15-6.

Palautuksen kannalla olivat Tepposen ja Asikaisen lisäksi valtuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa (kesk), Kimmo Eloranta (kesk), Jorma Pappila (kesk) ja Jyri Excell (sdp).

Ruotsinpyhtää hyväksyi sopimuksen äänestyksettä

Joulukuussa kahdesti yhdistymissopimista vastaan äänestänyt demareiden Markku Paakkarinen totesi, että kuntajakoselvittäjän ehdotus on Ruotsinpyhtään kannalta parempi kuin joulukuinen hylätty sopimus.
-Tässä taataan muun muassa, että voimme käyttää Kymen sairaanhoitopiirin palveluja myös tämä yhdistymissopimuksen päättymisen jälkeen. Se oli meille tärkeimpiä tavoitteita. Samoin tässä on mainittu Haavisto-Vastilan kylien liittymisestä Pyhtääseen, mikä on ollut kyläläisten toivomus, Pakarinen sanoi ja kertoi muuttaneensa kantansa sopimuksen kannalle, ja arveli muutamien muidenkin tehneen niin. Myös Keskustan Kimmo Eloranta oli tyytyväinen, että ruotsinpyhtääläisten sairaanhoitopalvelut pelaavat jatkossakin Kotkassa.

Keskusteluissa Jyrki Tepponen arveli ruotsinpyhtääläisten menettävän fuusiossa enemmän kuin saavan, koska uuden Loviisan kasvun painopiste on Loviisassa ja Pernajassa. Tepponen puhua sopimusta vastaa, mutta ei kuitenkaan tehnyt vastaehdotusta, joten kunnanhallituksen esitys yhdistymissopimuksesta hyväksyttiin muodollisen yksimielisesti ilman äänestystä.
Dramatiikkaa kokoukseen toi lähinnä vain ukkonen, joka sammutti viidesti valot valtuuston kokoussalista.

Lapinjärvi mukaan yhteistoiminta-alueeseen

Lapinjärvellä valtuusto hyväksyi äänestyksen jälkeen äänin 14-7 kunnanhallituksen ehdotuksen eli valtuusto hyväksyi kuntajakoselvittäjän toimenpide-ehdotukset. Valtuusto hyväksyi myös sen, että yhdistynyt Loviisa ja Lapinjärvi laativat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintasopimuksen ja muodostavat yhdessä 1.1. 2010 alkaen puitelaissa tarkoitetun yhteistoiminta-alueen, joka huolehtii perusterveydenhuollosta ja siihen kiinteästi liittyvistä sosiaalihuollon tehtävistä.

Minna Österholm (r) ehdotti Christoffer Hällforsin (r) kannattamana, että valtuusto asettaisi neuvotteluryhmän, joka välittömästi aloittaisi neuvottelut viiden kunnan yhdistymisestä vuoden 2010 alusta. Jos muut eivät olisi kiinnostuneita tästä vaihtoehtona olisi kuntajakoselvittäjän toimenpide-ehdotukset.

Österholmia kannattivat RKP:ssa Antas, Bosas, Gammals, Hällfors, Svenskberg sekä vihreitten Owen.Kunnanjohtaja Peter Backman lähtee Aktiaan

Lapinjärven valtuuston kokouksen päätteeksi kunnanjohtajaPeter Backman ilmoitti yllättäen siirtyvänsä syyskuun alusta lukien Aktian Loviisan ja Koskenkylän konttoreiden johtajaksi. Häneen otettiin yhteyttä asiassa ennen Pääsiäistä. Kun tänään nimet olivat papereissa saattoi asian julkistaa keskiviikkona. Backman totesi, ettei päätökseen liity dramatiikkaa.
Lopullinen irtisanoutuminen tapahtuu myöhemmin. Backman tarvitsee aluksi kuuden kuukauden virkavapauden, jonka kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ovat suullisesti jo alustavasti hyväksyneet.Lapinjärven kunnanjohtaja ilmoitti yllättäen keskiviikkoiltana kuntafuusiota käsitelleelle valtuustolle siirtyvänsä Aktia-pankin pankinjohtajaksi Loviisaan.


LS: Marita Itävuori, Jouni Lappalainen, Simo Arvo ja Arto Henriksson.

Lue lisää perjantain, 13.6.2008 Loviisan Sanomista.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI