|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirkkoon lisää vaimennusta ja parempi äänentoistojärjestelmä

30.05.2008Loviisan kirkossa on tunnetusti ollut huono puheen kuuluvuus. Musiikki on kuulunut hienosti, mutta puhe on puuroutunut. Jos puhumassa on ollut harvakseltaan ja matalalta puhuva henkilö, kuten piispa Eero Huovinen seurakunnan 50-vuotisjuhlajumalanpalveluksssa, on puheesta saanut selvää. Jos puhumassa on henkilö, jonka tahti on kovempi tai ääni korkeampi, eivät nykyiset vahvistuslaitteet pysy mukana, vaan puhe menee epäselväksi. Osasyy on Loviisan kirkon goottilainen muoto, joka toistaa hyvin matalat äänet ja esimerkiksi kuorolaulun. Korkeat äänet sitä vastoin heijastuvat takaisin. Lisäksi liian pitkä jälkikaiku vaikeuttaa puheen kuulemista. Hyvin ei selvitysten mukaan kuulunut missään osassa kirkkosalia. Puheesta vain noin 40 prosenttia oli kuultavissa selkeästi, kun tavoite on 60 prosenttia.


Helmikuussa aloitettu akustiikan parantamisselvitys on nyt valmistunut. Fyysikko Vesa Viljanen yhdessä Kalle Lehtosen kanssa on laatinut parannusehdotuksen, jossa hän ehdottaa toimenpiteitä niin vaimentamiseen kuin äänentoistojärjestelmäänkin.

”Akustiikka ei saa näkyä”

Vaimennusta lisäisi kirkon täysi määrä ihmisiä, sillä ihminen olisi paras akustiikkalevy. Kirkon äänten täytyy kuitenkin toimia myös, jos väkeä on parikymmentä paikalla. Vaimennuksen lisäykseen Viljanen ehdottaa salin seinässä kirkkosalia kiertävien verhoiltujen reikälevyjen vaihtoa.

- Seinien alaosaan on 1970-luvulla asennettu 50 millimetrin paksuinen kankaalla ja reikälevyllä peitetty tyhjä kotelo, jota voidaan käyttää hyväksi. Nykyinen kangas ja reikälevy poistetaan ja puurunkoinen kotelo tarkistetaan kosteusvaurioiden osalta. Runkoon asennetaan kuitumateriaali, joko mineraalivilla tai polyesterikuitu. Päälle asennetaan reikälevy ja kotelo verhoillaan nykyiseen tapaan ääntä hyvin läpäisevällä kankaalla, kuvailee Viljanen.

Hän pitää tärkeänä, että akustiikka ei näy. Nykyisellään salin alaosien reikälevyjä ei ole juuri huomannut, eikä niitä ole tarkoitus jatkossakaan nähdä.

Toiset vaimennusta lisäävät parannukset liittyvät kirkon penkkeihin. Penkkien alapinnassa on nyt reikälevyllä peitetty tyhjä kotelo. Viljanen ehdottaa kotelon poistettavaksi ja tilalle asennettavan mineraalivilla- tai selluvillalevyn, jonka päälle tulee joko kotelossa ollut reikälevypinta tai rei’itetty kalustetaustalevy. Yksi mahdollisuus on lisätä salin penkkeihin pehmusteet, joko vain istuinosiin tai myös selkänojiin.

- Pehmusteet auttaisivat paljon, mutta arkkitehdin on otettava tähän kantaa, huomauttaa Viljanen.

Äänentoisto kuntoon

Vaimennuksen lisäämisen lisäksi parannetaan kirkkosalin äänentoistojärjestelmää. Nykyiset pilarikaiuttimet poistettaisiin. Ne eivät Loviisan kirkon kaltaisessa holvikirkossa toimi. Viljanen ehdottaa, että kirkon penkkien selkänojien takaosaan asennetaan puhetta ja laulua toistava pieni kaiutin. Samalla myös nykyinen kirkkosalin äänentoistojärjestelmä tulee vaihtaa vastaamaan uutta kaiutinjärjestelmää. Nykyisellään äänentoistoa säädetään sakastista.

- Sakastissa ei kuule, mikä tilanne on salin puolella, huomauttaa seurakuntamestari Airi Paunonen.

Osa isoa korjaustyötä

Kirkon akustiikan korjaus on yksi osa kirkon korjaustöissä. Korjauksessa uusitaan peltikatto, vaihdetaan julkisivun tiiliä, maalataan kirkon penkit, rakennetaan wc ja inva-wc, korjataan ikkunapuitteet ja ovet. Palo- ja murtohälytinjärjestelmät on jo asennettu. Julkisivutyöt aloitetaan kesäkuussa.

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Matti Jalasvirta kertoo kirkon rakenteiden olevan hyvässä kunnossa.

- Huoltotunneleista näkee, että puupalkisto on ehjää ja vaurioitumatonta. Seurakunnalla on vielä alkuperäisiä Svartholmasta siirrettyjä tiiliä jonkin verran säilössä siunauskappelissa. Näitä voidaan vaihtaa rikkoutuneiden tilalle. Jalasvirta on myös löytänyt somerolaisia tiilen teon taitajia, joilta voi tarvittaessa tilata lisää käsintehtyjä tiiliä. Hän muistuttaa kirkon alkavan suurremontin olevan luonteeltaan säilyttävän, eli esimerkiksi väritys salissa säilyy nykyisellään. Korjaustyön pääsuunnittelijaksi on valittu tamperelainen arkkitehti Hanna Lyytinen. Salissa on tarkoitus joko poistaa tai puolittaa ensimmäisiä penkkirivejä. Tämä auttaisi niin akustiikkaa kuin esiintyjiäkin, kuoroille ja muille kokoonpanoille tulisi lisää tilaa.

Kirkko jouduttaneen sisäpuolen remontin vuoksi sulkemaan joksikin aikaa. Sivulaivat voidaan eristää ja kirkonmenoja käydä kun remonttia tehdään niissä osissa, mutta kun siirrytään keskiosaan, on kirkko suljettava.

- Jumalanpalvelukset siirretään Valkon kirkkoon siksi ajaksi, ehkä noin kahdeksi kuukaudeksi, arvioi Jalasjärvi.

Tavoiteaikataulu kirkon korjaustöiden valmistumiselle on kesä 2010. Tälle vuodelle korjauksiin on varattu miljoona euroa, mutta kokonaiskustannusarviota ei vielä ole. Valtiolta ei veroa keräävä voi tukea hakea, mutta kirkkohallituksen puoleen käännyttäneen anomuksen kanssa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI