|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ay-liikkeeltä lakkolaiselle 100 ?/päivä ? Kansanedustaja: Verovapaus poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Muistan vieläkin, miten ylpeä olin ensimmäisestä virkatakistani”

28.03.200313-vuotiaana kesätöihin Loviisan Postiin tullut Raimo Lindström muistaa vieläkin, miten ylpeänä hän nuorena poikana kantoi ensimmäistä Postin virkatakkiaan.


– Se oli tumman sininen Englannin laivaston vanha takki, jossa oli vielä laivaston napitkin kiinni. Mukaan oli laitettu Postin peltinappeja, jotka piti itse ommella paikoilleen, kertoo Lindström, jonka viimeinen työpäivä Loviisan Postissa oli keskiviikkona.

Lindströmin noin 50 vuotta kestänyt ura Postissa alkoi vuoden 1953 kesällä.

– Kävin kansakoulua ja menin kysymään Loviisan postikonttorista kesätöitä. Pääsin lennättimeen jakamaan sähkösanomia. Ensimmäisiä tehtäviäni oli sähkösanomien vieminen Nordströmin varustamon konttoriin. Sähkösanomat laivoista tulivat meidän kauttamme ja ne piti aamuisin viedä varustamoon, selvittää Lindström.

Kesän päätyttyä hän jatkoi koulun käyntiä, mutta oli iltaisin tarvittaessa jakamassa sähkösanomia. Lennätin oli auki iltayhdeksään.

Lindström kertoo, että lennättimessä oli myös kansliaosasto, jonka yhtenä tehtävänä oli puhelinlaskujen karhuaminen.
– Puhelimia ei Loviisassa vielä paljon ollut, mutta säännöllisesti kiersimme yhden kaupunginosan kerrallaan rahaa karhuamassa.

Vakituisen paikan Lindström sai vuonna 1955. Hän työskenteli sekä lennätin- että kantopuolella.

– Kun olin ensimmäistä kesää kantamassa postia, sairastui Valkon alueen vakituinen jakaja ja minä jouduin sinne kylmiltäni, harjoittelematta. Ensimmäisen viikon olin tosi lirissä, nauraa Lindström.

Postia jaettiin kahdessa kantovuorossa jalkaisin tai polkupyörällä. Päiväposti tuli Loviisaan kello 9.30. Toinen kierros, jolloin jaettiin mm. Ilta-Sanomat sekä ulkomaan kirjeet, tehtiin illalla.

Vuonna 1962 Lindström lähti postimieskurssille Helsinkiin ja vuoden kuluttua hänet nimitettiin postimiehen vakanssiin. Sitä varten tarvittiin valtakirja, jonka allekirjoitti peräti Posti- ja lennätinlaitoksen pääjohtaja itse.

Postimiehenä Lindström kantoi ja lajitteli postia. Vuonna 1964 hän piti välivuoden ja oli YK-joukoissa Kyproksella.
1970-luvun alussa Lindström osallistui esimieskurssille ja vuonna 1973 hänet nimitettiin esimieheksi Loviisan postikonttoriin.

– Minulla on tuolta ajalta tallella tilinauhoja. Palkkani oli 1092 markkaa kuukaudessa.

Haja-asutusalueiden laatikkonumerot toimivat hyvin 15 vuotta

Lindström kertoo, että 1970-luvulla Postissa alkoi iso projekti, jolla luotiin haja-asutusalueille osoitejärjestelmä. Varsinaisia katuosoitteita ei ollut, joten kaikki haja-asutusalueiden postilaatikot päätettiin numeroida.

– Näin saimme jonkinlaisen järjestelmän osoitteettomille alueille ja se toimi hyvin 15 vuotta.
1990-lukua lähestyttäessä kuntien tehtäväksi tuli uuden osoitejärjestelmän laatiminen ja pikku hiljaa kaikille talouksille saatiin katuosoite.

Vuonna 1990 siirryttiin laatikkokantoon, jonka myötä posti alettiin jättää laatikkoon tontin rajalle. Aiemmin rivi- ja omakotitaloihin posti tuotiin postiluukkuun asti.

Postinjakaja kutsuttiin toisinaan kahville

– Kontakti postinsaajiin ei ole enää sama kuin ennen. Aiemmin, kun posti tuotiin luukkuun asti, postinkantaja oli ikäänkuin odotettu vieras, jolle silloin tällöin tarjottiin kahvit ja vaihdettiin kuulumisia, jonka jälkeen lenkki taas jatkui, toteaa Lindström.

Hän muistaa tapauksen, kun itse kantoi aamulehtiä.
– Olin liikkeellä kello 6 aikaan ja minulla oli pieni jakopiiri keskikaupungilla. Eräs Kastenin makkaratehtaalla työssä ollut mies kertoi minulle, että olin aina säännölliseen aikaan liikkeellä. Kun tulin, hän tiesi, että on aika lähteä töihin. Kerran en kuitenkaan päässyt jakamaan normaaliin aikaan ja niinpä mies myöhästyi töistä.

Organisaatiomuutoksia liian usein

1990-luvulla elettiin saneerauksen aikaa. Postista tuli liikelaitos ja konttoreita suljettiin. Loviisassa sulkemiset alkoivat Määrlahden konttorista ja jatkuivat niin, että jäljelle jäi enää nykyinen Posti.

Organisaatiomuutoksia on tullut Lindströmin uran aikana tiheään tahtiin. Vuonna 1993 Loviisan ja Porvoon kantoalue yhdistettiin. Tuolloin Lindström ryhtyi jakelupäälliköksi ja työskenteli kuusi vuotta Porvoossa. Vuonna 1996 alue suureni suurenemistaan ja mukaan tulivat alueet aina Vantaan rajalle ja Ruotsinpyhtään Ruotsinkylään asti.

– Alue oli iso ja työ oli antoisaa, mainitsee Lindström.
Vuonna 2000 vuorossa oli jälleen muutoksia ja niiden myötä Lindström jäi osa-aikaeläkkeelle. Hän hoiti Loviisasta muutamia maaseutujen toimipaikkoja.

– Organisaatiomuutoksia on ollut ehkä liikaakin. Välillä on tuntunut siltä, ettei edellistäkään työtä ole saatu kaikilta osin valmiiksi, kun edessä on ollut jo seuraava muutos.

Lindström jatkaa, että lisää on taas tulossa.
– Nyt puhutaan varhaisjakelun ja postin jakelun yhdistämisestä kustannusten karsimiseksi. Jatkossa olisi vain yksi kantovuoro. Sen toteutuminen vie kuitenkin varmasti vielä monta vuotta, hän arvelee.

Valtion virka tiesi varmaa työpaikkaa

50 vuotta saman työnantajan palveluksessa kertoo, että Lindström on ollut ammatinvalintaansa tyytyväinen.
– Aina on ollut kiva tulla töihin. Olen viihtynyt hyvin.
Hän jatkaa, että kun Posti oli valtion laitos, tiesi viran saaminen varmaa työpaikkaa. Siksi tulevaisuuden suunnitteleminen Lindströmin nuoruudessa oli helpompaa kuin tämän päivän nuorilla. Nykyisin varmoja työpaikkoja ei oikeastaan enää olekaan.

– Moni on pätkätöissä eikä vakituista työtä ole näköpiirissä. Sen varaan on vaikea rakentaa ja epävarmuus tulevaisuudesta on yleistä.

”Pelkään koiria vieläkin”

Postimieheltä ei voi olla kysymättä, ovatko jutut postinkantajaa purreista koirista tosia.
–Minua on purtu monta kertaa ja pelkään koiria vieläkin. Kyllä postinkantajan on syytä varoa koiria, jotka valvovat omaa reviiriään!

Lindström jatkaa, että vuosien varrelle on mahtunut toki kilttejäkin pihavahteja.
– Yksikin tosi suuri koira tervehti minua nousemalla takajaloilleen ja laittamalla etutassut olkapäilleni. Niin sitä sitten kaaduttiin yhteen kasaan – minä posteineni, koira ja polkupyörä.

Huru-ukkojen iloinen keilaporukka

Nyt kokonaan eläkkeelle siirtynyt Lindström kertoo ehtineensä tottua lisääntyneeseen vapaa-aikaan osa-aikaeläkkeellä ollessaan.

– Olen jo saanut useita uusia ystäviä, enkä usko että minulle tulee tekemisen puutetta. Keilaan mielelläni ja meillä on sellainen huru-ukkoporukka, joka kokoontuu joka viikko. Siellä hoituu sosiaalinen kanssakäyminen ja porukassa on muutenkin mukavaa. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI