|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Monitoimi-uimahalli etenee kaupungin omana hankkeena

09.05.2008Rakennusyritys YIT on jäänyt pois Loviisan kaupungin monitoimihalli-uimahallisuunnitelmista ja monitoimihallin rakentaminen etenee nyt kaupungin omana hankkeena.


Monitoimihalli-uimahallin tulevaa rakennuspaikka tulee teknisen lautakunnan käsittelyyn näillä näkymin kesäkuussa. Mahdollisia sijoituspaikkoja on neljä: Harmaakallio, Rauhala, Generalshagenin koulun ja raviradan välinen alue sekä nykyisen liikuntahallin paikka.

YIT ja kaupunki kaavailivat aiemmin yhteistyössä eräänlaista vapaa-ajankeskusta Määrlahteen Loviisanlahden itärannalle. Kaupunki tarvitsee monitoimihallin ja uimahallin puute yritettiin ratkaista yhdessä YIT:n kylpylähotellisuunnitelmien kanssa. Pelkästään tontin pohjustus ja paalutus tulisivat kuitenkin maksamaan arviolta kolme miljoonaa euroa. Nyt YIT:n kylpylähotellille etsitäänkin uutta paikkaa. Sopivaa ei ole kuitenkaan vielä löytynyt.

Kaupungin teknisen keskuksen johtaja Yrjö Meltaus aprikoi, että Museovirasto ei olisi muutenkaan katsonut suopeasti kylpylähotellia valtakunnallisesti arvokkaalla alueella, jossa sijaitsevat maalinnoitukset.

–Paikka on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Nyt etsitään hankkeelle halvempaa paikkaa.

Uimahallin puutetta yritettiin ratkoa YIT-yhteistyöllä

Kaupunki aikoo nyt edetä uuden monitoimihallin kanssa yksin.

Asiassa esittelijänä toimiva Meltaus korostaa kaupunkirakenteen eheyttä. Hän pitää parhaimpana vaihtoehtona uuden monitoimihallin rakentamista muiden liikuntapaikkojen läheisyyteen. Siten epätodennäköisin vaihtoehto lienee Harmaakallio. Koska vanha liikuntahalli yritetään pitää kunnossa siihen saakka, kunnes uusi halli on valmis, hallin rakentaminen vanhan paikalle ei tulle sekään kyseeseen. Siten vaihtoehdoiksi jäänevät alue Generalshagenin koulun takana, jonka lähistöllä on muitakin urheilupaikkoja kuten liikuntapaviljonki ja keskuskenttä, sekä Rauhalan kenttien seutu.

Monitoimi-uimahallin rakentaminen uudelle paikalle vaatii asemakaavamuutoksen. Muutos tulee vireille tänä, tai viimeistään ensi vuonna.

–Mielestäni liikuntapaikat tulisi keskittää yhteen paikkaan, eikä levitellä eri puolille kaupunkia. Paikkaa valittaessa tärkein kriteeri on kaupunkirakenne, Meltaus sanoo.

Paikkavaihtoehtoihin ottaa ensimmäisenä kantaa tekninen lautakunta kesäkuussa. Todennäköisesti ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan monitoimihalli. Uimahallin vuoro tulee myöhemmin.

Yrittäjää ei löytynyt

Alunperin kaupunki selvitti monitoimihallin rakentamista yhteistyössä YIT:n hotelli-kylpylähankkeen kanssa. Ajatuksena oli, että YIT olisi mukana grynderinä ja kylpylä-monitoimitaloa olisi pyörittänyt yrittäjä. Hotelli-kylpylä-monitoimihalli olisi sijoitettu Määrlahteen Loviisanlahden itärannalle. Kaupunki olisi ostanut yrittäjältä kylpylä- ja liikuntahallin palveluita asukkailleen. Kuviosta kiinnostunutta yrittäjää ei kuitenkaan löytynyt. –Yksityiselle olisi tullut kalliiksi pyörittää vain kylpylä-monitoimitaloa, eikä kaupunki ole puolestaan hotelliyrittäjä. Kaupungin poliittisten päättäjien mieleen ei ollut, että yksityinen yritys olisi pyörittänyt julkista palvelua, Meltaus kertaa. Hänen mielestään tämäkin vaihtoehto oli kuitenkin tutkittava, koska siitä olisi voinut syntyä taloudellista säästöä.

Vanha liikuntahalli tehotarkkailussa

Uutta monitoimihalli-/uimahallia odoteltaessa kaupunki yrittää pitää nykyisen liikuntahallin sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan käyttää. Liikuntahallia ei kannata korjata, koska remontin ja uuden rakentamisen hintaero ei ole iso. Liikuntahalli kärsii kosteus- ja sisäilmaongelmista.

Liikuntahallin sisäilman laatua tarkkaillaan jatkuvasti.
–Liikuntahalli on tehostetussa kunnossapidossa, kaupungin tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen kertoo.

Suomen sisäilmaston mittauspalvelu teki hallissa mittauksia eilen. Käytössä oli merkkiainekaasuanalysaattori. Tutkimuksissa hallin rakenteisiin johdettiin rikkiheksafluoridikaasua. Luonnossa ei tätä kaasua ole, joten mittauslaite on eräänlainen haistelija: jos kaasua tulee rakenteista hallin sisäilmaan, tiloissa on alipaine. Tavoitteena on tasapaine tai lievä ylipaine. Silloin maapohjasta tuleva ilma ei pääse tiloihin.

Liikuntahallin, kuten useimpien ennen vuosituhannen vaihdetta rakennettujen rakennusten alla on tyhjää tilaa ja yhteys maaperään. Maaperässä on aina mikrobeja, jotka kulkeutuvat sisäilmaan, jos rakennuksessa vallitsee alipaine.

Terveysteknikko Jukka Kärkkäisen mukaan rakennusmääräykset edellyttivät aiemmin alipainetta. Rakentamalla alipaineisia tiloja ehkäistiin kosteutta. Kärkkäisen mukaan arvostukset ovat kuitenkin muuttuneet ja alipainerakentamista suositaan vain silloin, kun tiloissa on poikkeuksellista kosteutta. Nykyisin terveys ja sisäilman puhtaus ovat nousseet tärkeysjärjestyksessä niin, että ohjeistusta ollaan muuttamassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI