|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jäähdytysvesien vaikutukset huolestuttivat Fortumin YVA-illassa

09.05.2008Jäähdytysvesien vaikutukset tuntuivat huolestuttavan yleisöä eilisiltaisessa tilaisuudessa, jossa esiteltiin Fortumin Loviisaan suunnitteleman kolmannen ydinvoimalaitoksen YVA-selostusta.


Paikan päälle selostusta kuulemaan saapui viitisenkymmentä kiinnostunutta. Aluksi asiantuntijat kävivät läpi selostuksen sisältöä, jonka jälkeen yleisö sai suunvuoron. Nykyinen loviisalainen, tuleva vahterpääläinen Bosse Lindfors kertoi liikkuvansa paljon merellä. Hän on havainnut veden likaantuneen ja rehevöityneen viime vuosina.

–Herääkin kysymys siitä, mihin perustuvat väitteet siitä, että uuden voimalan vaikutukset vesistöön olisivat vähäiset, kyseli Lindfors, joka halusi tietää myös onko se vaihtoehto, että jäähdytysvedet käytettäisiin pääkaupunkiseudun lämmöntarpeisiin selvitetty.

Vastaukseksi hän sai YVA:n tehneen Pöyry-yhtiön Pirkko Seitsalolta, että jäähdysvesien vaikutuksia arvioitaessa on nojauduttu pitkälti biologien ja kalastoasiantuntijoiden lausuntoihin. Lisäksi apuna on käytetty nykyisten laitosten vesimittaustietoa, jota on useamman kymmenen vuoden ajalta.

Loviisa 3 -hankkeesta vastaava Arvo Vuorenmaa totesi kaukolämpökysymyksestä, että se on mukana YVA:ssa.

–On selvää, että jos uusi laitos olisi kaukolämpölaitos, sen ympäristövaikutukset olisivat paljon pienemmät. Lämmön siirtäminen pääkaupunkiseudulle olisi teknisesti mahdollista, vaikkei sellaista ole tällaisessa laajuudessa missään tehty. Putkiratkaisu vaatisi oman YVA:n, arveli Vuorenmaa.

Hän jatkoi, että lämpöputki voitaisiin toteuttaa vain siinä tapauksessa, että löytyisi osapuoli, joka tarvitsisi lämpöenergian. Fortum yksin ei voisi viedä hanketta läpi. Yleisön joukosta kysyttiin myös, miksi lämpö pitäisi viedä Helsinkiin asti, kun tarvitsijoita olisi lähempänäkin.

Fortumin vesiasiantuntija Nici Bergroth vastasi, että hanke olisi kannattava vain jos lämpöä vietäisiin suuremmille määrille.

Risto Tvilling halusi tietää muun muassa sen, onko vettä tuovista ja vievistä virtauksista tehty todellisia mittauksia ja selvitetty suuntia.

Bergrothin mukaan YVA:an on valittu keskimääräiset, järkevät reuna-arvot.
–Mallit YVA:ssa ovat yksinkertaistuksia luonnonoloista eli ne kertovat suunnan missä mennään.

Hän jatkoi, että selostuksessa on 212 sivua ja paljon erilaista tietoa. Aivan kaikkia mahdollisia eri vaihtoehtoja ei ole voitu eikä ole Bergrothin mielestä hyödyllistäkään ottaa mukaan, vaan vain keskiarvot ja ne tilanteet, joilla on suurin todennäköisyys toteutua.

Veden lämpötila nousee itsestäänkin

Pro Saaristoa edustavan Kurt Rönnqvistin mielestä jäähdytyvesien vaikutuksia vesistöön olisi pitänyt YVA:ssa selvittää perusteellimmin. Nyt vaikutuksia kuvaamaan on käytetty adjektiiveja ”vähän” tai ”kohtalaisesti”.

–Kyllähän teillä pitäisi olla käsitys siitä, miten vedet ovat muuttuneet. Ja miten paljon tilanne entisestään voi muuttua, totesi Rönnqvist.

Hän huomautti myös, että veden lämpötila nousee jo itsestäänkin.
–Lisäksi on oleellista muistaa, että veden pinta nousee ja laskee pahimmillaan kolmatta metriä.

Holger Ferin puolestaan muistutti mieliin Tshernobylin onnettomuuden, eikä halua lisää ydinvoimaa. Tuulivoima ja uusiutuva energia ovat hänen mielestään parempia ratkaisua. Jos uusi ydinvoimala on rakennettava, se voitaisiin Ferinin mielestä tehdä Helsinkiin musiikkitalon paikalle.

Jokainen voi vielä vaikuttaa

Fortum jätti huhtikuun alussa Loviisan Hästholmeniin suunnitellun uuden Loviisa 3 -ydinvoimalaitosyksikön ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA) työ- ja elinkeinoministeriölle. Eilinen yleisötilaisuus järjestettiin yhteistyössä ministeriön ja Fortumin kanssa.

YVA-menettelyn kohteena on sähköteholtaan 1000-1800 megawatin ydinvoimalaitosyksikön rakentaminen. Ympäristövaikutusten arvioinnissa selvitettiin muun muassa uuden ydinvoimalaitoksen vaikutuksia ympäristöön, ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen sekä ympäröivään yhteiskuntaan ja talouteen.

YVA-selostus on nähtävillä Loviisan raatihuoneella sekä seudun kunnanvirastoissa ja kirjastoissa 16.6. asti. Selostuksesta voi jokainen esittää mielipiteitä. Työ- ja elinkeinoministeriö antaa YVA:sta lausuntonsa 16.8.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI