|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntajakoselvittäjä ehdottaa neljän yhdistymistä
29.04.2008Kuntajakoselvittäjä Christel von Martens ehdottaa Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään yhdistämistä vuoden 2010 alusta. Uusi Loviisan kaupunki ja Lapinjärven kunta muodostaisivat yhteistoiminta-alueen. Ruotsinpyhtääseen kuuluva Haavisto-Vastilan alue liitettäisiin Pyhtään kuntaan.
Katso LS:n video infotilaisuudesta.von Martens kertoi ehdotuksensa sisällön ja perustelut Loviisassa tiistaina heti sen jälkeen, kun hän oli luovuttanut selvityksensä kuntaministeri Mari Kiviniemelle.

Loviisan seudun kunnanhallitukset ottavat kantaa ehdotukseen 2.6. ja valtuustot 11.6. von Martens korosti, että viiden kunnan fuusio olisi ollut parempi ratkaisu, mutta että nyt tärkeintä on saada aikaan päätöksiä.

–Olen vakuuttunut siitä, että Lapinjärvi tulee mukaan ennemmin tai myöhemmin. Viiden kunnan yhteistoiminta-alueen muodostamista hän piti kehnoimpana vaihtoehtona. Se olisi hänen mukaansa tuonut päätöksentekoon ”kuudennen kunnan”, jonka hallinnossa päättäjät olisivat vahtineet ainoastaan omien kuntiensa etuja.

Kolmen fuusio ei selvittäjän mielestä riitä

Selvityksessä todetaan lisäksi, että Loviisan seutu lakkaa olemasta varsin pian, jos vähintään neljä kuntaa ei pääse yksimielisyyteen uuden kunnan muodostamisesta. Toimiva ratkaisu edellyttää von Martensin mielestä myös Lapinjärven saamista mukaan yhteistoiminta-alueen kautta.

Mikäli von Martensin ehdotus tulee jossakin valtuustossa torjutuksi, valtiolla ei ole tällä haavaa muita raippoja tai porkkanoita seudun luotsaamiseksi puitelain edellyttämään tilaan.

Selvittäjä toteaa ehdotuksessaan, että mikäli yksimielisyyttä ei löydy, Pernaja ajautuu Porvooseen ja se ajaisi myös Loviisan osaksi Porvoota. Ruotsinpyhtää jouduttaisiin jakamaan ja Lapinjärvi sinnittelisi itsenäisenä, kunnes suuntautuisi Porvooseen. Selvittäjän mielestä Loviisan seudulla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet menestyä, mikäli vain yhteistä tahtoa löytyy.

Ehdotuksessaan von Martens halusi kiinnittää erityistä huomiota reuna-alueiden asukkaiden palveluihin sekä demokratian toteutumiseen. Tämä näkyy muun muassa ehdotuksen erikoissairaanhoitoa koskevassa kohdassa. Ruotsinpyhtääläisten mahdollisuudet käyttää Kymenlaakson sairaanhoitopiirin palveluja jatkossakin on ehdotuksessa turvattu: von Martens ehdottaa, että uusi Loviisa ja Kymenlaakson sairaanhoitopiiri solmivat erillissopimuksen, joka on voimassa myös 2013 jälkeen. Demokratian toteutumista selvittäjä turvaa esittämällä suurvaltuuston muodostamista vuosille 2010-2012 ja 2013-16.

von Martens katsoi, että puitelain edellytys noin 20.000 asukkaan väestöpohjasta toteutuu 4+1 -mallilla. Loviisan seudun viidessä kunnassa on asukkaita tällä hetkellä 18.696. –Jos kyseessä olisi vain yhteistoiminta-alue, olisin varauksellisempi.

Alustuksensa aluksi von Martens heijasti seinälle kartan.
–Nyt ei puhuta Pohjois-Karjalasta vaan Loviisan seudusta, joka on keskellä kehityskäytävää. Tämä ei ole mitään syrjäseutua.

von Martens myös tähdensi aiempaan sopimusluonnokseen tekemäänsä muutosta, joka koski erityisen 100.000 euron potin varaamista yhdistymisavustuksesta uuden kunnan strategian toteuttamiseen:
–Isoin haaste on, mitä uudelta kunnalta todella halutaan. Mikä on visio? Dynaaminen idylli-Loviisa vai jotain muuta? Idylliä täällä jo on, mutta dynaamisuutta pitäisi näyttää. von Martensin mielestä strategiatyö pitäisi antaa alan ammattilaisen tehtäväksi.

Ensireaktiot myönteisiä

von Martensin terveisiä kuunnelleet luottamushenkilöt suhtautuivat selvitykseen varovaisen myönteisesti. Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa halusi tutustua asiakirjaan vielä kaikessa rauhassa. Hän kuitenkin kertoi suhtautuvansa ehdotukseen varovaisen myönteisesti.
–Vastila on ollut esillä koko ajan. Uudessa kaupungissa sen maantieteellinen asema olisi huono.
Vilamaa katsoi, että alueen liittäminen Pyhtääseen on alueen asukkaiden ilmeinen toive. Vilamaa olisi kuitenkin toivonut, että ehdotuksessa olisi nyt nähtyä paremmin selvitetty ihmisten työssäkäynti- ja toiminta-alueet.

Myös Lapinjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aulis Lassila suhtautui von Martensin työn tuloksiin myönteisesti.
–Näki, että asialla on kovan luokan ammattilainen. On mielenkiintoinen ehdotus, että Lapinjärvi saisi oman edustajansa järjestelytoimikuntaan: hyvä, että ajatellaan kokonaisuutta.

Lassilan mielestä ehdotus antaa Lapinjärvelle mahdollisuudet tehdä tiivistä yhteistyötä uuden Loviisan kanssa, mutta kuitenkin erillisenä yksikkönä. Myös vanhusten huollon rajaamista Lapinjärven omaksi toiminnaksi Lassila piti loogisena rajauksena.

–On mielenkiintoista nähdä, miten muissa kunnissa ehdotukseen suhtaudutaan. Koko selvitys on mielestäni taitava veto. Jo alussa näki, että selvittäjä otti asiat kokonaisvaltaisesti haltuunsa.


Ehdotuksen pääkohdat

*Liljendal, Loviisa, Pernaja ja Ruotsinpyhtää yhdistyvät uudeksi Loviisan kaupungiksi 1.1.2010 alkaen.

*Nyt Ruotsinpyhtään kuntaan kuuluva Haavisto-Vastilan alue siirtyy Pyhtään kunnalle 1.1.2010 alkaen.

*Uusi Loviisan kaupunki ja Lapinjärven kunta muodostavat yhteistoiminta-alueen. Loviisa huolehtii isäntäkuntana Lapinjärven perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista. Vanhustenhuollon järjestäminen jäisi Lapinjärven hoidettavaksi.

*Sopimus Lapinjärven kanssa neuvotellaan uudestaan hyvässä hengessä niin, että Lapinjärvi voi liittyä uuteen Loviisan kaupunkiin, yhdistyminen tapahtuisi kuitenkin aikaisintaan vuoden 2013 alussa.

*Uusi Loviisa sitoutuu yhdistymissopimuksessa ohjaamaan reuna-alueilla asuvan väestön, lähinnä nykyisen Ruotsinpyhtään alueella asuvan väestön erikoissairaanhoitoon Kymenlaakson sairaanhoitopiirin sairaaloihin tai muihin yksiköihin riippumatta siitä, onko kyseessä kiireellinen tai kiireetön hoito. Loviisan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirin välille solmitaan erillinen sopimus, joka olisi voimassa myös vuoden 2013 jälkeen. Uusi kunta sitoutuu myös siihen, että reuna-alueiden asukkailla on oikeus myös jatkossa käyttää nyt voimassaolevien käytäntöjen mukaan naapurikuntien terveydenhuollon ja päivähoidon palveluja.

*Uudet kunnallisvaalit uudessa kunnassa vuonna 2009. Selvittäjä ehdottaa, että uuden Loviisan valtuustoon valitaan kahdeksi ensimmäiseksi kaudeksi lisää valtuutettuja niin, että kausina 2010-2012 ja 2013-2016 valtuuston jäsenmäärä olisi 59. Uuden kunnan kuntalain mukainen valtuutettujen lukumäärä olisi 43, mutta kuntajakolaki antaa mahdollisuuden myös isompaan valtuustoon kuntien esityksen pohjalta. 59 valtuutetun valtuusto turvaa selvittäjän mukaan paremmin kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet. Kolmantena vaalikautena valtuutettujen määrä laskisi asukasmäärää vastaavaksi eli 43 valtuutettuun.

*Yhdistymissopimus painottaa erityisesti, että uuden Loviisan tavoitteena on kiinteä yhteistyö naapurikuntien kanssa. Paras-hankkeen kuntarajat ylittävä tavoite koskee ennen muuta kuntalaisten mahdollisuutta hakea terveydenhoidon, päivähoidon ja koulutoimen palveluja yli kuntarajojen.

*Kunnat asettavat järjestelytoimikunnan, jossa on 13 jäsentä. Järjestelytoimikunnan poliittinen kokoonpano vastaa koko seudun poliittista jakautumaa edellisten kunnallisvaalien mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ettei minkään puolueen pitäisi saada yksinkertaista enemmistöä järjestelytoimikunnassa. Paikat jakautuisivat siten seuraavasti: RKP 6, SDP 5, kokoomus 1, Keskusta 1.

*Järjestelytoimikunta päättää vuoden 2009 alussa Lapinjärven edustuksesta toimikunnassa. Lapinjärven edustajalla olisi toimikunnassa läsnäolo- ja puheoikeus.

*Yhdistymisavustuksesta varataan 100.000 euroa kunnan strategian hiomiseen ja kuntalaisille tiedottamiseen.

*Loviisan seudun kuntien yhteistyövaltuuskunta käsittelee von Martensin ehdotusta 26.5. Kunnanhallitukset ottavat kantaa ehdotukseen 2.6. ja valtuustot 11.6.Linkki: Loviisan seudun kuntajakoselvitys ministeriön sivuilla
Katso LS:n video infotilaisuudesta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI