|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vesiosuuskunta kiistää Poikeljärven syytökset

29.04.2008Mickelspiltomin vesisosuuskunnan vetäjät ovat harmissaan ja hämmentyneitä siitä kritiikistä, jota kunnanvaltuutettu Mauri Poikeljärvi (sd.) kohdisti vesiosuuskuntaa kohtaan kunnanvaltuuston viime kokouksessa.


Osuuskunnan puheenjohtajan Gösta Nylundin ja hankkeessa alusta pitäen olleen Nisse Vainion mukaan Poikeljärven väitteet eivät pidä yhtä todellisen tilanteen kanssa. Miehet kertovat, että osuuskunta on tehnyt Poikeljärven johtamalle Syväpuro-yhteisölle erittäin edullisen tarjouksen, joka yhteisön asukasluvun mukaan laskettuna on huomattavasti halvempi kuin keskikokoisen perheen saatikka yhden hengen talouden. Ensimmäisen vuoden kustannukset mukaan laskien Syväpuro-yhteisölle hintaa kertyisi 320 euroa per henkilö, kun summa esimerkiksi neljän hengen perheen ollessa kyseessä olisi 2.000 euroa asukasta kohti.

Osuuskuntalaiset myös kiistävät Poikeljärven väitteen siitä, että yhteisö joutuisi hankkimaan kiinteistön jätevesien vuoksi seitsemän 7.500 euron hintaista pumppua. Osuuskunnan tarjoukseen kuului yksi pumppu sekä yksi vuokrapumppu, josta yhteisö olisi voinut tarvittaessa luopua.

Tuet kannattaa hakea ennen loppuruuhkaa

Mickelspiltomin jätevesihanke alkoi pari vuotta sitten. Kolmessa vaiheessa toteutettavassa projektissa on nyt meneillään toinen vaihe.

Tällä hetkellä mukaan on lähtenyt runsaat 140 taloutta ja lisää on Vainion mukaan vielä tulossa. Kiinteistöjä järjestelmään on liitetty 61 ja tänä kesänä järjestelmään liitetään vielä 64 kiinteistöä. Viimeisen vaiheen taloudet sijaitsevat Myrskylän kunnan puolella.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1,7 miljoonaa euroa. Vesiosuuskunta tekee viemäriputken kiinteistön vanhaan jätevesikaivoon saakka. Lisäksi vesisouuskunta asentaa jokaiselle kiinteistölle jätevesipumpun. Kiinteistökohtaisesta pumpusta jäte menee runkoputkeen ja sitä myöten kunnan jätevedenpuhdistamolle.

Kiinteistöä kohti kustannukset ovat 7.500 euroa. Lisäksi tulevat kiinteistökohtaiset kulut. Vesi- ja jätevesikulut ovat kunnassa tällä hetkellä kolme euroa kuutiolta. Nelihenkinen perhe kuluttaa vettä vuodessa arviolta 130-140 kuutiota.

Osuuskunta toimii kustannusten jaossa solidaarisesti: kustannukset kiinteistöä kohti eivät riipu siitä, sijaitseeko se lähellä vai kaukana vedenpuhdistamosta.
Valtio edellyttää, että haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevesiratkaisut on tehty vuoteen 2013 mennessä.

–Näillä näkymin 2013 on viimeinen vuosi, jos lainmuutosta ei tehdä, Vainio huomauttaa. Esimerkiksi Mickelspiltomin jätevesihanke saa tukea Uudenmaan ympäristökeskukselta sekä kunnalta.

Mickelspiltomin vesiosuuskunta on pyrkinyt viemään hanketta ripeästi eteenpäin, koska loppuvuosina on odotettavissa tukihakemussuma ja ympäristökeskuksen käytössä olevat tukirahat todennäköisesti vähenevät. Esimerkiksi tälle vuodelle tukea haki 60 vesiosuuskuntaa, joista vain 10 sai tukea, niiden joukossa Mickelspiltomin vesisuuskunta. Ympäristökeskuksen tuki oli viime vuonna 125.000 euroa tai korkeintaan 25 prosenttia runkojohdon rakentamisen toteutuneista kustannuksista. Tänä vuonna ympäristökeskuksen tuki putosi maksimissaan 20 prosenttiin eli 50.000 euroon. Liljendalin kunta on lupautunut tukemaan hanketta 15 prosentilla bruttokustannuksista.

–Myrskylän kunta on luvannut tulla samalla 15 prosentin tuella kuin Liljendalikin, Vainio kertoo.

Vainio perustelee hanketta myös sillä, että mahdollisen suurkunnan syntyessä uuden kunnan tuen osuudesta ei ole tällä hetkellä minkäänlaista tietoa.

Tavoitteena lähivesien puhdistuminen

Vesiosuuskuntalaiset myöntävät, että järjestelmä ei ole halpa, vaan tavallisille ihmisille jätevesistä huolehtiminen tietää melkoisia kuluja. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä: Oma pienpuhdistamo tulee suurin piirtein yhtä kalliiksi, mutta se vaatii jatkuvaa huolenpitoa.

–Pienpuhdistamon tulos riippuu ratkaisevasti siitä, miten laitosta hoidetaan. Jos siitä huolehditaan huonosti, lopputulos on plus miinus nolla, Vainio sanoo ja lisää, että pienpuhdistamojen toimintaa valvovat viranomaiset.

Toinen mahdollisuus on maasuodatusjärjestelmä. Vainion mielestä Syväpuro-yhteisöllä on heikot mahdollisuudet saada sille lupa ympäristökeskukselta.

–Syväpuro on liian lähellä jokea ja sen tontti on liian pieni.
Vainio ja Nylund lisäävät, että maasuodatuskentän käyttöikä on korkeintaan kymmenen vuotta. Sen jälkeen suodatusmaa on ongelmajätettä ja se pitää vaihtaa.

Kunnan jätevedenpuhdistamolle Mickelspiltomin vesisosuuskunnan järjestelmän valmistuminen tuo lisää töitä. Tällä hetkellä laitos on vajaakäytöllä meijerin lopetettua.

–Laitoksen käyttökustannukset ovat kuitenkin käytännössä suurin piirtein samat. Mickelspiltomin vesiosuuskunta rakentaa viemäriputkien lisäksi myös vesiputken 15 kiinteistöön. Samaan putkikaivantoon upotetaan myös valokuitukaapelia: Liljenet asentaa nopeat tietoliikenneyhteydet mahdollistavaa kaapelia joka taloon noin 200 kilometriä, kun vesiosuuskunnan viemäriputkea kaivetaan maahan 38 kilometriä.

Mickelspiltomin jätevesihankkeen valmistuttua vaikutukset näkyvät Koskenkylänjoessa. Sen veden laadun odotetaan pysyvän vähintään ennallaan tai muuttuvan nykyistä puhtaammaksi. Puhtaat lähivedet puolestaan lisäävät joenvarren asukkaiden viihtyisyyttä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI