|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Aulis Lassila pitää 4+1 -mallia toteutuskelpoisena

18.04.2008Loviisan seudun kuntien yhteistyön umpisolmua selvittävä Christel von Martens kertoo ratkaisuehdotuksensa tiistaina 29.4. Yhteistoiminta-alueen perustamista hän ei aio esittää, mutta esitys viiden tai neljän kunnan fuusioksi on tulossa. Kumpaa hän lopulta päätyy ehdottamaan, ei ole vielä tiedossa.


Neljän kunnan fuusiossa Lapinjärvi jäisi Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään muodostaman uuden Loviisan ulkopuolelle, mutta solmisi kaupungin kanssa yhteistoimintasopimuksen.

Lapinjärven kunnavaltuuston puheenjohtaja Aulis Lassila (kesk.) pitää 4+1 -mallia toteuttamiskelpoisena. Lassilan tietojen mukaan von Martens tulee esittämään 4+1 -mallia ilman uutta kansanäänestystä. Mallissa Haavisto-Vastilan alue Ruotsinpyhtäällä liitettäisiin Pyhtääseen.

–Ratkaisun kanssa voisi elää. Paljon myös riippuu siitä, miten motivoituneesti yhteistyötä ryhdyttäisiin kehittämään. Ongelmanahan on ollut, että fuusio kangastelisi jossain vaiheessa. Se saattaisi halvaannuttaa kunnan kehittämisen.

4+1 -mallissa vanhusten ja lasten hoito jäisi Lassilan mukaan Lapinjärven kunnan omaksi toiminnaksi, mutta pääosa palveluista tuotettaisiin yhteistoiminta-alueella. Lapinjärveläisille 4+1 -mallin toteuttaminen antaisi Lassilan mielestä tuntumaa siihen, miten syvempi yhteistyö Loviisan seudulla sujuisi.

–Se olisi ”sormiharjoittelua”.

Lassilan mielestä esimerkiksi viiden kunnan yhteisen elinkeinopolitiikan heikko edistäminen kuntien organisaatioissa kertoo siitä, että harjoittelun varaa vielä on. Loviisan seudun hartioiden riittävyyteen Lassila suhtautuu yhä hieman epäillen.

–Miten pitkälle 18.000 asukkaan pohja riittää sosiaali- ja terveystoimen yksikkönä? Vai olisiko tämä vain ylimenokausi matkalla Porvooseen?

Lassila kuitenkin toivoo, että hallintorakenteiden miettimisestä päästäisiin vihdoin ja viimein etenemään itse asiaan.
–Pitäisi keskittyä siihen, mitä ollaan tekemässä.

Superkeskiviikko kesäkuussa

Kuntaministeri Mari Kiviniemen asettama kuntajakoselvittäjä Christel von Martens kertoo lopullisen esityksensä Loviisan seudun viiden kunnan tulevaisuudesta tiistaina 29. huhtikuuta.

Loviisan seudun yhteistyövaltuuskunta ehdottaa, että seudun kunnanhallitukset ottavat kantaa von Martensin sopimusehdotukseen maanantaina 2. kesäkuuta. Valtuustot ottavat siihen kantaa näillä näkymin keskiviikkona 11.6. Eli edessä on jälleen jännittävien äänestysten ilta?

Loviisan seudun kuntafuusio kariutui viime syksynä, kun ensin Lapinjärvi hylkäsi viiden kunnan fuusion ja sitten Ruotsinpyhtää sanoi täpärästi ei peräti kahdesti neljän kunnan fuusiolle. Kuntarakenteeseen muutoksia joko fuusioiden tai yhteistoiminta-alueen kautta edellyttää puitelaki, joka tähtää kuntalaisten palvelujen tehostamiseen.

von Martens ei aio esittää yhteistoiminta-aluetta: Kuntaselvittäjä valitsee viiden ja neljän kunnan fuusion välillä

Loviisan seudun kuntajakoselvittäjä Christel von Martens ei aio esittää yhteistoiminta-alueen perustamista. Ehdotusvaihtoehtoja on jäljellä kaksi: viiden kunnan fuusio tai neljän kunnan fuusio, jossa Lapinjärvi olisi mukana isäntäkuntamallilla.

Kahdesta fuusiovaihtoehdosta von Martens aikoo seuraavan kahden viikon kuluessa valita lopullisen ehdotuksensa. Siten lopullinen ehdotus kuntapäättäjien mietittäväksi on tiedossa tiistaina 29.4.

von Martens kertoi tiistaina tulleensa siihen tulokseen, että Loviisan seudun kuntien kesken on jo olemassa erittäin vahva kunnallisen yhteistyön perinne.
–Yhteistyötä on harvinaisen paljon: yhteistyövaltuuskunta jo 1960-luvulta ja tärkeimpänä tietenkin terveyskuntayhtymä. Joka sektorilta löytyy myös erilaisia selvityksiä. Yhteistyöperinteiden ja lukuisten selvitysten taustaa vasten von Martensin mielestä kuntaliitoksen vaihtoehdoksi voikin nähdä monitoimikuntayhtymän kehittämisen. Tällöin seudulle syntyisi itse asiassa ”kuudes kunta”.

–Sellaista mallia en lähde esittämään. Malli, jossa kuntien päättäjät valitsisivat monitoimiyhtymän valtuuston, ei ole ratkaisu.

Unionimallia muistuttuva isäntäkuntamalli, jossa eri kunnat toimisivat isäntinä eri palvelusektoreilla, ei ole von Martensin mukaan toteutuskelpoinen Loviisan seudun kuntien kokoerojen takia.

–Asukaslukuerot ovat siihen liian suuret. Olisi keinotekoista antaa sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen palvelujen isäntäkuntavastuun järjestäminen muille kuin Loviisan kaupungille. Se johtaisi ainoastaan ristiriitoihin.

Loppusuoralle jääkin von Martensin mielestä kaksi mahdollista vaihtoehtoa: Lapinjärven, Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään yhdistyminen tai neljän kunnan fuusio ilman Lapinjärveä. Tässä 4-1 -mallissa Lapinjärvellä olisi mahdollisuus tulla mukaan uuteen suurkuntaan hitaammalla aikataululla.

–Kysymys ei ole siitä, että Lapinjärvi haraisi vastaan. Sen sijaan on muistettava, että Lapinjärven lähtökohdat ja tarpeet ovat erilaiset. Lapinjärveläiset katsovat pärjäävänsä hyvin osana yhteistyöaluetta. Siellä ei ole esimerkiksi samanlaisia ongelmia kuin Ruotsinpyhtäällä.

–Selvittäjänä pidän parempana viiden kunnan yhdistymistä, mutta ratkaisu on jokaisessa kunnassa päätettävä omalta kannalta.

Ruotsinpyhtään tilanne on von Martensin mukaan lähtökohdiltaan erilainen kuin Lapinjärven: Ruotsinpyhtään kunnan talous on vaikeuksissa ja lisäksi muut Loviisan seudun kunnat kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin HUS:iin, kun ruotsinpyhtääläiset käyttävät Kymenlaakson keskussairaalaa Kotkassa. von Martensin mielestä ruotsinpyhtääläisten halu käyttää jatkossakin Kotkaa on hyvin ymmärrettävä, eikä hän näe estettä sille, että erityisjärjestely Kotkan suuntaan järjestyisi myös jatkossa, mikäli fuusio toteutuu.

Ruotsinpyhtään itäosien, eli lähinnä Vastilan mahdollisuudet liittyä itäsuuntaan pitää von Martensin mukaan tutkia.

–Asiasta on keskusteltava Pyhtään kanssa.

Kuntajakoselvittäjän mielestä Vastilan liittämiselle Pyhtään-Kotkan suuntaan on selkeät perustelut. Lopputulos on kiinni lähinnä kyläläisten tahtotilasta.
–Kylätoimikunta on tehnyt asiasta alustavan selvityksen, mutta ennen ratkaisuja on saatava kyläläisten yksimielisestä kannasta varmuus.

Fuusion aikatauluksi von Martens esittää todennäköisesti vuotta 2010. 4+1 -mallissa Lapinjärvi tulisi niin halutessaan mukaan fuusioon aikaisintaan 2013.

–Nopeampaa aikataulua ei voi ajatella, koska kyseessä on niin iso prosessi. Kuntajakoselvittäjä toivoo, että kuntapäättäjät pohtivat nyt tosissaan, mikä on seudun yhteinen tahtotila.
–Halutaanko Loviisan seutua kehittää yhdessä vai ei. Jos vastaus on ei, kunnat suuntaavat Porvooseen päin ja osa Ruotsinpyhtään kunnasta Kotkan suuntaan. von Martens on vakuuttunut käymiensä keskustelujen perusteella, että tahtoa kehittää seutua yhdessä löytyy.

–Seutu on hyvässä paikassa Helsingin ja Pietarin välissä. Helsinkiin ajaa tunnissa. Hyvällä tahdolla mahdolliset ongelmat voidaan ratkaista, kuten esimerkiksi 4+1 -mallissa se, miten Lapinjärven sosiaali- ja terveyspalveluja liitetään uuteen kuntaan isäntäkuntamallin mukaisesti.

Ruotsinpyhtäällä ”neliapilan” nurin äänestäneet: ”Esityksen neljän kunnan fuusiosta pitää sisältää uusia aineksia”

Neljän kunnan fuusion viime vuoden lopulla kumoon äänestäneet kunnanvaltuutetut suhtautuvat varovaisen myönteisesti kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin mahdolliseen ehdotukseen neljän kunnan fuusiosta, johon Lapinjärvi tulisi myöhemmin mukaan.

Mikäli selvittäjä päätyy kuun lopulla esittämään neljän kunnan fuusiota, Lapinjärvi muodostaisi uuden Loviisan kanssa muutaman vuoden ajaksi yhteistoiminta-alueen ennen lopullista fuusioitumista.

von Martens kertoi tiistaina vielä miettivänsä, esittääkö hän viiden kunnan fuusiota vai 4+1 -mallia. Jälkimmäinen lienee kuitenkin todennäköisempi, sillä Lapinjärvi on ollut tiukasti fuusiota vastaan.

Ruotsinpyhtään valtuusto äänesti numeroin 10-10 neljän kunnan fuusiosta viime joulukuussa. Äänten mennessä tasan valtuuston puheenjohtajan kielteinen kanta ratkaisi. Ruotsinpyhtään valtuuston puheenjohtaja Asko Vilamaa (kesk.) toteaa, että kuntajakoselvittäjän mahdolliseen ehdotukseen on tällä hetkellä vaikea ottaa kantaa, koska von Martensin lopullinen ehdotus ja sen sisältö eivät ole vielä tiedossa.

–Viiden kunnan kokonaisuus olisi kuitenkin parempi. Neljän kunnan liitokseen en vielä osaa ottaa kantaa, koska en tiedä mitä muuta se toisi mukanaan.
Vilamaa kuitenkin huomauttaa, että ajatukset ovat saattaneet kunnassa neljän kuukauden aikana kypsyä.

–Kunnan taloudellinen tilanne oli itselleni aika hyvin selvillä jo ennen joulua, mutta ehkä [kunnan huono taloustilanne] on tuonut uusia ajatuksia kuntalaisten mieliin. Vilamaa ei ole valmis tässä vaiheessa omaa kantaansa sementoimaan.

–Ensin pitää nähdä von Martensin esitys. Mitä uusia asioita se pitää sisällään? Kun hänen kanssaan viime maanantaina keskustelimme tuntui siltä, ettei uusia asioita ole hirveästi mukana.

Vilamaa pysyy kannassaan, jonka mukaan viiden kunnan fuusio olisi helppo hyväksyä.
–Neljän liitoksessa ovat samat epävarmuustekijät kuin ennenkin. Hyvin merkittävänä kysymyksenä Vilamaa pitää ruotsinpyhtääläisille sitä, miten sairaanhoito tulevaisuudessa järjestyy. Pääosa ruotsinpyhtääläisistä haluaa jatkossakin asioida Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa silloin kun he tarvitsevat erikoissairaanhoitoa.

Lapinjärvi sidottava ”pakettiin”

Myös neljän kunnan fuusiota vastaan äänestänyt Markku Paakkarinen (sd.) pitää yhä parhaimpana ratkaisuna viiden kunnan fuusiota.
–4+1 ei ole sitä, mitä Ruotsinpyhtäällä on haettu. Hyväksyisin kyllä viiden kunnan fuusion, josta on valtuuston päätöskin.
–4+1 on uusi asia. Olen valmis odottamaan lopullista esitystä. Mitä uutta esitys pitäisi sisällään?

Paakkarinen haluaisi ennen muuta tietää, miten Lapinjärvi on ”sidottu pakettiin”.
–Se on ratkaiseva juttu.
Paakkarisen mukaan ”neliapila” on Ruotsinpyhtäälle hankala juttu, koska neljän fuusiota ei ole hänen mukaansa tavoiteltu.
–Tiukaksi menee, jolloin asiat ovat hyvin pienestä kiinni. Esimerkiksi erikoissairaanhoito on meille edelleen tärkeä asia. Tärkeää on sekin, että ”paketti” on riittävän suuri. Millä lausekkeella 4+1 -sitovuus pitää?

Paakkarisen mukaan niillä, jotka valtuustossa neljän kunnan fuusiota vastustivat, oli kaikilla hieman erilaiset perusteet.
–Tämä pitää edelleen paikkaansa. Kaikesta huolimatta itäsuunnan selvittely kiinnostaa. Sinne suuntaanhan kunta on puoliksi jo mennyt monessa suhteessa. Itse olen yrittänyt ajatella myös ”yläkyliä”, vaikka tesjokelainen olenkin.
Paakkarista kiusaa yhä se, että neljän fuusiota vastustaneet kunnanvaltuutetut saivat vuoden lopun äänestyksen jälkeen lunta tupaan.

–Viime vuoden lopulla meille luettiin madonluvut, ettei meitä kukaan huoli. Mutta ei maailma siihen lopu, jos Loviisan suuntaa ei ole. Koska näyttää siltä, että kuntaa ollaan lakkauttamassa, ei ratkaisuja pidä tehdä hätäisesti ja kevein perustein.
Paakkarinen heittää lopuksi, olisiko sittenkin järkevintä käydä syksyn kunnallisvaalit ennen kuin fuusiopäätöksiä tehdään.

Loviisaan muutakin kuin hallinnon imua

Myös Kimmo Eloranta (kesk.) haluaa ensin kuulla kuntaselvittäjän lopullisen esityksen.
–Neljä kuntaa on aika pieni kokonaisuus. Riippuu siitä, onko esityksessä jotain uutta. 15.000 asukkaan kunta on vähän, kun muiden hankkeita katselee. Loviisaan pitää saada imua muutenkin kuin hallinnollisesti, muuten palvelut tuottaa pian Porvoo.
–Viiden ja neljän kunnan fuusion vaihtoehdot hämmästyttävät - eihän siinä ole mitään uutta, Eloranta kommentoi von Martensin vaihtoehtoja.

Kimmo Elorannan mielestä tässä vaiheessa ei vaihtoehtoihin ole kuitenkaan mitään mieltä ottaa tiukasti kantaa puolesta tai vastaan.
–Mutta jotain uutta pitäisi tulla, sillä neljä ei riitä.

Nykyisillä tiedoilla Eloranta sanoo olevansa yhä viiden kunnan fuusion kannalla. Toinen kynnyskysymys on se, että erikoissairaanhoito hoituu yhä Kotkassa jatkossakin.
–Toivottavasti von Martens esittää viiden kunnan fuusiota ja sitä, että reuna-alueilla on oikeus käyttää naapurikunnan palveluja yli kuntarajojen.

4+1 on uusi ratkaisuvaihtoehto

Tanja Ögårdin (sd.) mielestä von Martensin tulevaa esitystä on syytä pohtia tarkkaan. –Viiden kunnan fuusion kannalla olen ollut koko ajan. 4+1 -vaihtoehto on uusi. Hyvää siinä on se, että uudessa vaihtoehdossa Loviisan seutu on linkitetty yhteen.

–Haluan kuitenkin tarkkaan kuulla vaihtoehdot. Myönteisellä mielellä olen. Näillä tiedoilla 4+1:n tuntuu hyvältä, jos Lapinjärvi tulee fuusioon mukaan myöhemmin. Mutta tässä vaiheessa en osaa varmasti sanoa juuta enkä jaata.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI