|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)
IL: Ex-kansanedustaja tienasi satoja tuhansia euroja Lontoossa ? palasi Suomessa heti sopeutumiseläkkeelle (21.11.2018 08:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rapistunut Boistö korjataan historiaa ja ympäristöä kunnioittaen

18.04.2008Boistön jylhällä kalliosaarella ovat alkaneet mittavat rakennustyöt entisen merivartiosaaren muuttamiseksi John Nurmisen säätiön ja Puhdas Itämeri-hankkeen käyttöön. Parhaillaan saarella ahertaa toistakymmentä rakennusmiestä peruskorjaamassa entisen merivartioaseman rakennuksia, jotka ovat vuosikymmenten saatossa päässeet rapistumaan pahoin. 1970-luvulla kestävän, mutta elottoman mineriittipinnat saaneille rakennuksille palautetaan alkuperäinen lautapinnoitus.


Merivartiosaaren uuden omistajan, merenkulkukulttuurin vaalijana ja Itämeren suojelun ajajana tunnetun Juha Nurmisen tarkoituksena on peruskorjata Boistötä ja sen rakennuksia saaren sotilas-, merenkulku- ja merivartiostoperinteitä ja -historiaa sekä saariston herkkää ympäristöä kunnioittaen. Juha Nurmisen omistama Kauppakuljetus Oy osti joulukuussa 7,5 hehtaarin suuruisen Boistön 1,7 miljoonalla eurolla Suomen valtiolta. Sittemmin Kauppakuljetus Oy:n nimi muutettiin Oy Boistö Ab:ksi.

Seminaareja ja Itämeren tilan seurantaa

-Boistössä on jatkossa tarkoitus järjestää erilaisia seminaareja ja kokouksia sekä kutsua saarelle tutkijoita lyhyiksi ja pitkiksi jaksoiksi sekä seurata Itämeren tilan kehitystä. Saaren käyttöä on tarkoitus kehittää varovasti vähitellen, kertoi Oy Boistö Ab:n toimitusjohtaja Pekka Luukkainen. Toiminnan on määrä alkaa jo loppukesällä. Tilojen vuokraamista ulkopuolisille harkitaan hänen mukaansa myöhemmin. Luukkainen kertoi, että John Nurmisen säätiön hallituksen kokous on määrä pitää Boistössä elokuussa. Kokoustilojen lisäksi merivartijoiden majoitustilat uusitaan majoituskäyttöön. Kaikki pinnat on tarkoitus uusia vanhaa kunnioittaen.

Jo mantereen puolella Tallbackassa näkee, ettei kyse ole mistään tavanomaisesta remontista. Peruskorjausta edeltävistä purkutöistä syntyvää kiviainesta, laudankappaleita ja muuta rakennusromua tuodaan proomulla rantaan vietäväksi kaatopaikalle. Mantereelta puolestaan kuljetetaan soraa, kiviä ja muita rakennustarpeita saarelle. Yleinen tapa olisi polttaa palavat purkujätteet rakennuspaikalla ja käyttää saaren omia maamassoja rakentamiseen. Niin on myös Boistössä tehty kautta aikojen, mistä kertovan saarelta löytyneet jätekuopat sekä roskahiillokset.

Mitä tehdä pystyyn kuolleille puille?

Puhdas Itämeri-säätiön rakennuttajat tietävät kuitenkin, että erityisesti heidän projektinsa ympäristövaikutuksia tarkastellaan suurennuslasilla. Rakennusurakoitsijat ovat saaneet ohjeen minimoida hankkeen ympäristövaikutukset.

-Sellainen ohje on tullut, että kaikki tiilet ja rakennusjäte tuodaan pois ja viedään kaatopaikalle eikä edes rantakiviä saa käyttää aallonmurtajan tai laiturin rakentamiseen, kommentoi rakennusurakassa mukana oleva Reino Henriksson loviisalaisesta He-Wi Oy:stä. Henrikssonin mukaan jopa merivartioston ikivanha jätekuoppa on kaivettu auki ja puhdistettu sekä maamassat vaihdettu puhtaisiin.

Oy Boistö Ab:n toimitusjohtaja Pekka Luukkaisen mukaan ympäristönäkökohta on määrä pitää tiukasti mielessä saaren muutostöissä sekä tulevassa käytössä.

-Parhaillaan saarella on myös maisema-arkkitehti, jonka tehtävänä on tehdä suunnitelmat saaren maiseman parantamisesta. Saarella on myös runsaasti pystyyn kuolleita puita, joiden maisemointia arkkitehti selvittää, Luukkainen kertoi. Hänen mukaansa ympäristömyötäinen rakentaminen ja tiilikuormien vieminen pois ei merkittävästi lisää kustannuksia.

-Jos se nyt lisäisi kustannuksia vaikka kymmenellä prosentilla, niin se ei tässä kokonaisuudessa ole niin iso asia, kun saadaan aikaan hyvää mieltä, Luukkainen kertoi.

Aallonmurtaja Virolahden graniitista

Loviisalainen He-Wi rakentaa parhaillaan Boistön sataman suojaksi aallonmurtajaa, joka jäi saarta aikanaan asuttaneilta merivartijoilta osin keskeneräiseksi. Vanhaa aallonmurtajaa rakennettiin aikanaan pääosin käsivoimin, mutta nyt uutta aallonmurtajaa rakentavien Johnny ”Jonte” Wibergin ja Tomas ”Tomppi” Holmströmin käytössä on järeitä työkoneita. Aallonmurtajan vanhan osan kivipaadet on louhittu Boistön kalliosta, mutta nyt kallioon ei kajota. Yli 2000 kiloa painavat jykevät graniittipaadet on louhittu ja tuotu proomulla Virolahdelta. Vuosittaisten ahtojäiden takia lohkareet kiinnitetään toisiinsa vielä teräksellä.

-Aallonmurtaja on tarpeen täällä. Maanantaina oli sellainen pohjoistuuli, että aallot löivät yli aallonmurtajan, kertoi Tomas Holmström.

Kotkalainen rakennusryhmä uusii parhaillaan Boistön sataman laituria, joka pääsi viime talven aikana osin romahtamaan. Satama on tarkoitus siistiä ja maisemoida erillisen viheraluesuunnitelman valmistuttua.

Kalliolla saaren korkeimmalla paikalla seisoo viime sotien aikainen valvonta- ja tulenjohtotorni, jollaisia rakennettiin rannikolle useita. Se on samanlainen kuin Gäddbergsön kallioilla oleva torni. Myös se on tarkoitus kunnostaa ja pysäyttää sotahistoriallisen muistomerkin rappeutuminen. Järeästä betonirakennelmasta on määrä tehdä näköalatorni, josta näkyy kirkkaalla ilmalla Suursaareen ja Kotkan Mussaloon saakka.

Boistön alustavissa suunnitelmissa suunnitelmissa saarelle on tarkoitus rakentaa vain yksi uusi rakennus. Uusi noin 125 neliömetrin suuruinen rantasauna on tarkoitus rakentaa sataman länsipuolelle. Sen lisäksi ylätaloon on suunniteltu parinkymmenen neliömetrin laajennusosaa. Myös saaren vesi- ja viemärijärjestelmä on tarkoitus uusia kokonaan. Boistön koillispuolella oleva laakealle kalliolle varataan laskeutumispaikka helikoptereille.

Puolustusvoimilta Itämeren suojeluun

Samaan aikaan rakennustöiden kanssa ollaan alueen kaavoitusta uusimassa. Boistön yleinen satama on tarkoitus muuttaa yksityiseksi venevalkamaksi ja muuttaa puolustusvoimien saaresta siviilikäyttöön: Itämeren puolustukseen.

-Boistön satama on tarkoitus varata Oy Boistö Ab:n käyttöön, jolloin se ei enää olisi yleisölle vapaa satama, kertoi Luukkainen.

Hänen mukaansa Juha Nurmisen kiinnostus Boistötä kohtaan lienee syttynyt viime vuosina, jolloin saari toimi meripelastusseuran koulutusalueena ja Juha Nurminen oli mukana meripelastusorganisaation hallinnossa. Nurmisella on myös kesämökki Pernajan saaristossa, joten vesialue on hänelle etuudestaan tuttu.

-John Nurmisen säätiö ja Puhdas Itämeri –hanke on ollut aktiivisesti kehittämässä Pietarin jäteveden puhdistusta, mutta sillä ei ollut Boistön valinnan kanssa mitään tekemistä, vaikka Boistö onkin sattumalta hyvällä paikalla Pietaria jätevesikuormituksen seurannassa, kertoi Luukkainen.

Pekka Luukkaisen mukaan Boistön naapuriin Kampuslandetiin ja Hästholmeniin kaavaillut uudet ydinvoimalat askarruttavat Boistön kehittäjien mieltä, mutta hän ei tarkemmin halunnut ottaa niihin kantaa.

-Jos uusi voimala tulee nykyisten voimaloiden kupeeseen Hästholmeniin, kyllähän se tietenkin vaikuttaa rationaalisemmalta ratkaisulta kuin tämä toinen, Luukkainen muotoili. Toimitusjohtaja Luukkaisen lisäksi Oy Boistö Ab:n palveluksessa on myös meripelastusseuran entinen isännöitsijä, saaristossa asuva Lasse Andersson, joka toimii Boistön päätoimisena isäntänä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI