|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntaselvittäjä valitsee viiden
ja neljän kunnan fuusion välillä

15.04.2008Loviisan seudun kuntajakoselvittäjä Christel von Martens ei aio esittää yhteistoiminta-alueen perustamista. Ehdotusvaihtoehtoja on jäljellä kaksi: viiden kunnan fuusio tai neljän kunnan fuusio, jossa Lapinjärvi olisi mukana isäntäkuntamallilla. Kahdesta fuusiovaihtoehdosta von Martens aikoo seuraavan kahden viikon kuluessa valita lopullisen ehdotuksensa. Siten lopullinen ehdotus kuntapäättäjien mietittäväksi on tiedossa todennäköisesti maanantaina 28.4.Christel von Martens kertoi tiistaina tulleensa siihen tulokseen, että Loviisan seudun kuntien kesken on jo olemassa erittäin vahva kunnallisen yhteistyön perinne.

–Yhteistyötä on harvinaisen paljon: yhteistyövaltuuskunta jo 1960-luvulta ja tärkeimpänä tietenkin terveyskuntayhtymä. Joka sektorilta löytyy myös erilaisia selvityksiä. Yhteistyöperinteiden ja lukuisten selvitysten taustaa vasten von Martensin mielestä kuntaliitoksen vaihtoehdoksi voikin nähdä monitoimikuntayhtymän kehittämisen. Tällöin seudulle syntyisi itse asiassa ”kuudes kunta”.

–Sellaista mallia en lähde esittämään. Malli, jossa kuntien päättäjät valitsisivat monitoimiyhtymän valtuuston, ei ole ratkaisu.

Unionimallia muistuttuva isäntäkuntamalli, jossa eri kunnat toimisivat isäntinä eri palvelusektoreilla, ei ole von Martensin mukaan toteutuskelpoinen Loviisan seudun kuntien kokoerojen takia.

–Asukaslukuerot ovat siihen liian suuret. Olisi keinotekoista antaa sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen palvelujen isäntäkuntavastuun järjestäminen muille kuin Loviisan kaupungille. Se johtaisi ainoastaan ristiriitoihin.

Loppusuoralle jääkin von Martensin mielestä kaksi mahdollista vaihtoehtoa: Lapinjärven, Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään yhdistyminen tai neljän kunnan fuusio ilman Lapinjärveä. Tässä 4-1 -mallissa Lapinjärvellä olisi mahdollisuus tulla mukaan uuteen suurkuntaan hitaammalla aikataululla.

–Kysymys ei ole siitä, että Lapinjärvi haraisi vastaan. Sen sijaan on muistettava, että Lapinjärven lähtökohdat ja tarpeet ovat erilaiset. Lapinjärveläiset katsovat pärjäävänsä hyvin osana yhteistyöaluetta. Siellä ei ole esimerkiksi samanlaisia ongelmia kuin Ruotsinpyhtäällä.

–Selvittäjänä pidän parempana viiden kunnan yhdistymistä, mutta ratkaisu on jokaisessa kunnassa päätettävä omalta kannalta.

Ruotsinpyhtään tilanne on von Martensin mukaan lähtökohdiltaan erilainen kuin Lapinjärven: Ruotsinpyhtään kunnan talous on vaikeuksissa ja lisäksi muut Loviisan seudun kunnat kuuluvat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin HUS:iin, kun ruotsinpyhtääläiset käyttävät Kymenlaakson keskussairaalaa Kotkassa. von Martensin mielestä ruotsinpyhtääläisten halu käyttää jatkossakin Kotkaa on hyvin ymmärrettävä, eikä hän näe estettä sille, että erityisjärjestely Kotkan suuntaan järjestyisi myös jatkossa, mikäli fuusio toteutuu.

Ruotsinpyhtään itäosien, eli lähinnä Vastilan mahdollisuudet liittyä itäsuuntaan pitää von Martensin mukaan tutkia.

–Asiasta on keskusteltava Pyhtään kanssa. Kuntajakoselvittäjän mielestä Vastilan liittämiselle Pyhtään-Kotkan suuntaan on selkeät perustelut. Lopputulos on kiinni lähinnä kyläläisten tahtotilasta.

–Kylätoimikunta on tehnyt asiasta alustavan selvityksen, mutta ennen ratkaisuja on saatava kyläläisten yksimielisestä kannasta varmuus.

Fuusion aikatauluksi von Martens esittää todennäköisesti vuotta 2010. 4+1 -mallissa Lapinjärvi tulisi niin halutessaan mukaan fuusioon aikaisintaan 2013.

–Nopeampaa aikataulua ei voi ajatella, koska kyseessä on niin iso prosessi. Kuntajakoselvittäjä toivoo, että kuntapäättäjät pohtivat nyt tosissaan, mikä on seudun yhteinen tahtotila.

–Halutaanko Loviisan seutua kehittää yhdessä vai ei. Jos vastaus on ei, kunnat suuntaavat Porvooseen päin ja osa Ruotsinpyhtään kunnasta Kotkan suuntaan. von Martens on vakuuttunut käymiensä keskustelujen perusteella, että tahtoa kehittää seutua yhdessä löytyy.

–Seutu on hyvässä paikassa Helsingin ja Pietarin välissä. Helsinkiin ajaa tunnissa. Hyvällä tahdolla mahdolliset ongelmat voidaan ratkaista, kuten esimerkiksi 4+1 -mallissa se, miten Lapinjärven sosiaali- ja terveyspalveluja liitetään uuteen kuntaan isäntäkuntamallin mukaisesti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI