|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kappelille puuhataan pelastussuunnitelmaa

15.04.2008Myynnissä olevalle Kappelille mietitään parhaillaan pelastussuunnitelmaa. Loviisan kaupungin teknisen keskuksen päällikön Yrjö Meltauksen mukaan arvorakennus voitaisiin pelastaa perustamalla yhtiö, jossa kaupunki olisi mukana pienellä osalla. Kappelin tulevaisuus nousi esiin 25-vuotiaan Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen järjestämässä vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa ”Kenellä valta, kenellä visiot?” perjantai-iltana Ulrikanhovissa.


Kappeli on yksi kolmesta ajankohtaisesta kaupunkikuvaan vaikuttavasta kysymyksestä, joka Loviisassa odottaa ratkaisuaan. Toinen on Almin talo ja kolmas Aleksanterintullin kerrostalohanke torin pohjoispuolella.

Kaupungin kaavoituspolitiikka sai aikaan täpötäydessä Ulrikanhovin salissa vilkkaan keskustelun. Paikalla vastaamassa kuntalaisten kysymyksiin oli sekä luottamus- että virkamiesjohtoa. Loviisassa ongelmia aiheuttaa erityisesti kaavoituksen jälkeenjääneisyys. Tilanteeseen on odotettavissa hiljalleen parannusta, kunhan vuonna 2006 aloittaneen kaupunginarkkitehdin työ etenee ja myös asemakaavat saadaan ajan tasalle.

–Lama pelasti Loviisassa monta rakennusta. Asemakaavoja ei ole tarvinnut tehdä, kun mitään ei ole tapahtunut. Asemakaavojen tila paljastui vasta sitten, kun on taas ryhdytty rakentamaan, Meltaus kertoi.

Kokonaisnäkemys puuttuu

Tero Maksimainen patisti luottamushenkilöitä miettimään kokonaisuuksia.
–Kaupungin ongelma on, että kukaan ei pysähdy miettimään kokonaisvisiota. Näkemyksen puute on hänen mukaansa johtanut siihen, että kaupunkia rakennetaan nyt talo kerrallaan ilman, että kokonaisuus on kenenkään hallussa.

–Pitäisi olla reunaehtoja. Nyt syntyy ongelmia siitä, että ohjeet ovat väljät ja sekavat. Tiukempia reunaehtoja kaivattiin muun muassa Aleksanterintullin tontille Aleksanterinkadun ja Itäisen Tullikadun kulmauksessa. Tontille on suunniteltu kerrostalo, jonka tieltä pitäisi purkaa ns. Menteran talo.

–Aleksanterintullin tontti on niitä vaikeimpia, koska se on niin lähellä toria. Kaupungilla pitäisi olla valmis visio, peräänkuulutti loviisalaissyntyinen Raimo Nyman.

Kysymys siitä, kenen kontolla laajempien visioiden miettiminen on, herätti keskustelua niin luottamus- kuin virkamiestenkin keskuudessa. Meltaus totesi, että virkamiehet eivät voi vetää eri linjaa kuin luottamusmiehet. Teknisessä virastossa taiteillaan kuntalaisten toiveiden ja tontin omistajan nauttiman omaisuuden suojan välimaastossa. Maanomistaja valitsee rakennuksen suunnittelijan ja rakentajan, jotka suunnittelevat kaavan sallimissa puitteissa. Rakennusluvan myöntää rakennus- ja ympäristölautakunta. Meltauksen mukaan asemakaavassa voidaan niin haluttaessa ottaa tarkastikin kantaa rakennusten ulkonäkövaatimuksiin.

Rajat asettaa viime kädessä kaupunginvaltuusto, joka ei Loviisassa ole juurikaan jakanut kaavoitusvaltaansa alaspäin. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Agneta Alm kuitenkin muistutti, ettei valtuustossa oteta kantaa yksittäisten talojen ulkonäköseikkoihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Åke Laitinen tähdensi, että parhaiten kuntalaiset pystyvät vaikuttamaan kaavoihin silloin, kun ehdotukset lähtevät nähtäville lautakuntakäsittelyn jälkeen.

–Silloin jokaisella on mahdollisuus sanoa mielipiteensä.
–Kun kaavat tulevat kaupunginhallitukselle, ne ovat käyneet läpi pitkän prosessin. Valtuustossa ei enää voida ottaa kantaa siihen, mikä hanke on hyvä ja mikä huono.

Almin talon tulevaisuus taas auki

Maria Schulgin otti esiin Almin talon tulevaisuuden, joka Laivasillan-Tullisillan alueen asemakaavaluonnoksen perusteella on jälleen auki. Schulgin huomautti, että kaavaluonnos ei näytä mahdollistavan Almin talon siirtämistä suomenkielisestä koulukeskuksesta Tullisillalle ja rakennuksen muuttamista asuinkäyttöön.

Thomas Rosenbergin mielestä Almin talo tulisi remontoidan Valkon kansalaisopiston käyttöön, Raimo Nyman puolestaan esitti Almin talon siirtämistä Casinonpuistoon tenniskenttien taakse.

–Samalla saataisiin etelään vastapaino Kappelille.

Museovirasto on vastustanut Almin talon purkamista ja myös korkein hallinto-oikeus on purkukiellon sinetöinyt. Meltaus piti onngelmallisena sitä, että julkinen valta voi määrätä rakennuksia suojeltaviksi, mutta samalla suojeluun ei kuitenkaan anneta resursseja.

–Rakennuksen ylläpidosta vastaa sen omistaja, jos rakennus on suojeltu. Esimerkiksi Kappelin näkymä on kaunis, mutta kaikki muu on hajonnut. Kappelin kunnostamiseen tarvitaan miljoonia.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puheenjohtaja Tuija Leppämäki lupasi yhdistyksen ottavan vastakin kantaa kaava-asioihin.

–Mutta olemme myös realisteja. Esimerkiksi Aleksanterintullin tontin suhteen ymmärrämme, että vanhantyylisen rakennuksen rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Mutta toisaalta ei taloksi tarvitse valita ruminta lähiörakennustakaan. Mahdottomia emme vaadi. Me, kuten luottamushenkilötkin, haluamme kaupungin parasta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI