|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kello raksuttaa sitruunankin voimalla

11.04.2008Ei uskoisi jos ei omin silmin näkisi: seinäkello saa energiaa raksuttaa vaikka sitruunasta tai lasillisesta appelsiinimehua! Perunakin käy. Loviisan ruotsinkielisessä lukiossa vietettiin eilen energian teemapäivää. Teemapäivä kuului gymnasiumin tavoitteeseen saada ns. Vihreä Lippu.


Vihreä Lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools -ympäristöohjelmaa, johon osallistui viime vuonna lähes 20.000 koulua yli 35 maassa. Ohjelmaa suosittelee muun muassa Yhdistyneitten Kansakuntien ympäristöohjelma UNEP.

Energia-asiat olivat koulupäivän aikana tarkastelussa monesta vinkkelistä. Opettaja Camilla Niirasen johdolla testattiin eri materiaalien sähkönjohtokykyä. Kellon käyttämiseen ei siis välttämättä tarvita paristoja.

–Nesteen on kyettävä johtamaan elektrolyyttejä. Lisäksi tarvitaan kaksi metallinpalaa. Appelsiinimehun sijasta voi käyttää myös monta sitruunaa peräkkäin. Jännite on isompi happamessa sitruunassa kuin esimerkiksi perunassa, Niiranen opasti.

Valitut metallitkin vaikuttavat lopputulokseen. Sitruunaan painettu kultasormus sai pöydän ympärille kerääntyneet pojat hämmästymään volttimittarin lukemaa.

Arki voi olla täynnä pieniä ympäristötekoja

Lukiolaiset Salli Nyström ja Matilda Lill-Smeds kuuluivat parinkymmenen oppilaan ryhmään, joka suunnitteli teemapäivän ohjelman. Energiateeman osa-alueiksi oli valittu tuuli, aurinko ja energiansäästö.

–Uutta tietoa olemme saaneet muun muassa aurinkopaneeleista, tytöt kertoivat. Omakin ajattelu on teemapäivän suunnittelussa tuulettunut.
–Nyt huomaa, jos lamput ovat päällä turhaan. Veden käyttökin on vähentynyt, tytöt listaavat.
Energiateema sai heidät huomaamaan, miten helposti energiaa kuluu huomaamatta turhaan.

­–Koulussa tietokoneet ovat aina päällä. Sitä ollaan yritetty vähentää. Lamput palavat vessoissa ja luokissa usein turhaan - onneksi ei nyt kuitenkaan tässä salissa, jossa nyt ollaan, tytöt nauroivat kolmannen kerroksen salissa.

Tuulivoimalla paikkansa

Tuulivoimasta oli kouluun saapunut kertomaan tuulivoimaloita valmistavan Nordex-yhtiön myyntipäällikkö Michael Henriksson Uppsalasta.
Henriksson kumosi yleisen väitteen, jonka mukaan tuulivoima on kallista.
–Tuulivoima käyttää uusiutuvaa energiaa ja sillä on paikkansa energiantuotannossa. Sitä paitsi kaikki energiantuotanto on jossain määrin subventoitua.

Henrikssonin mukaan Ruotsi aikoo vuoteen 2015 mennessä tuottaa tuulivoimalla 10 teravattituntia sähköä. Ruotsiin verrattuna Suomi on tuulivoiman käyttöönotossa kehitysmaa. Lisäksi pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat tällä hetkellä hyvin riippuvaiset sähköntuonnista Venäjältä. Sieltä tuotiin viime vuonna pohjoismaisille energiamarkkinoille 34.286 megawattituntia.

–Se on hirveän paljon.
Tuulivoiman hyödyllisyyttä on Henrikssonin mukaan usein vaikea perustella, koska tuulivoiman vaikutus on paikallinen, mutta ympäristöhyöty globaali.

Teemapäivä ensimmäistä kertaa

Gymnasium on panostanut ympäristökysymyksiin jo yli kymmenen vuoden ajan. –Kestävä kehitys on kirjattu koulun arvoihin ja se näkyy myös opetusohjelman tavoitteissa, rehtori Jasse Lindh kertoi.

–Koulun varsinainen vahvuus ovat kielet, mutta luonnontieteen kurssejakin on paljon. Nyt yritämmekin edistää kaikkia osa-alueita, ja ympäristökysymykset jos mitkä ovat tällä hetkellä ajankohtaisia.

Lukion ensimmäinen ympäristöprojekti toteutettiin 1994 yhdessä virolaisen Haapsalun lukion kanssa. Tämän ”Kotilahdet”-projektin jälkeen yhteistyötä Suomenlahden yli on tehty erilaisissa vesiprojekteissa. Vuoden TekNatur-kouluksi lukio valittiin 2002. Lopuillaan olevan lukuvuoden hanke Vihreän Lipun saamiseksi ratkeaa ennen kesälomien alkua. Kansallisella tasolla lipun myöntämisestä päättää Natur och Miljö rf, joka saa koulun raportin ensi viikolla.

–Meillä on ollut aktiivinen ja idearikas ryhmä. Energia-teemaa haluaisimme jatkaa, koska se liittyy niin moneen asiaan. Valittavana ovat perusteemat energia, jätekysymykset sekä vesi, mutta teemaa on vaihdeltava, biologian ja maantiedon lehtori ja lukion hankkeen käytännön vetäjä Inga-Lill Mickos kertoi.

Kolmen perusteeman ohella teemaksi voidaan valita lähiympäristö, kestävä kulutus sekä yhteinen maapallo.
Vihreän Lipun käyttöoikeus on voimassa 18 kuukautta, jonka jälkeen sitä on haettava uudelleen. Kun osallistuja on käsitellyt kolme eri teemaa, se voi anoa siirtoa Kestävä Vihreä Lippu -tasolle.

Tällä hetkellä ohjelma tavoittaa lähes 40.000 suomalaista lasta, nuorta ja aikuista. Ohjelmaan voivat liittyä koulujen lisäksi vaikkapa päiväkodit.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI