|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työttömien karu kohtelu paljastui raportista ? ?Lääkärien vastauksista tuli esille väheksyvä asenne? (16.11.2018 07:59)
?Yritysten työllisyys lisääntyi 31% ja liikevaihto peräti 47%? ? Ikääntyvään Suomeen syntyi miljardibisnes (16.11.2018 07:47)
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntauudistuksessa pantava päähuomio elinkeinopolitiikkaan

08.04.2008Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne neuvoo katsomaan ennen kaikkea elinkeinopoliittisia kehitysmahdollisuuksia kuntauudistuksia tehtäessä. – Kannattaa katsoa, millä tavalla elinkeinopohjaan saadaan lisää kehittymismahdollisuuksia ja siten työpaikkoja. Elinkeinopolitiikan eväiden jakaminen on nyt käynnissä.


Parjanne neuvoi Porvoossa eilen pidetyssä maakuntatilaisuudessa pohtimaan, onko Loviisan seudulla edellytyksiä kehittää elinkeinojaan, vai kannattaako jokaisen lähteä omille teilleen.

Parjanne piti elinkeinojen kehitysnäkymiä tärkeämpinä kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoa, joita on tähän saakka painotettu kuntauudistuksesta puhuttaessa.

–Itä-Uudellamaalla on monia tasoja joilla liikkua, ei vain Porvoo naapuriensa kesken tai Loviisa ja sen naapurit. Parjanteen mielestä onkin tärkeää huomata kehityskuvaa mietittäessä, että seutukunta- ja maakuntatason ohella vaikuttaa myös metropolitaso. –Näiden kaikkien kehitystä on mietittävä.

Tulevaa kehityskuvaa on Parjanteen mielestä pohdittava myös maakuntauudistuksen suhteen. Kuntaliitolla ei kuitenkaan ole kantaa alueorganisaatioon, vaan se on Parjanteen mukaan kuntien käsissä.

Parjanne kuitenkin totesi, että hallinnolliset alueet eivät voi kovin paljon poiketa luonnollista alueista, kuten työssäkäyntialueista.

Itä-Uudellamaalla menee mukavasti

Kuntaliiton lukujen mukaan Itä-Uudenmaan kehitys kulkee voimakkaassa myötätuulessa. Verotulot kasvoivat maakunnassa viime vuonna 8,8 prosenttia, mikä on valtakunnan keskiarvon yläpuolella. Kuntien väliset erot ovat kuitenkin suuria, sillä maakunnasta löytyy kolme kuntaa, joiden vuosikate on negatiivinen.

Bruttokansantuotteen, väestön ja työllisyyden kehityksessä Itä-Uusimaa on ollut parhaiden joukossa. Muita voimakkaasti kehittyviä maakuntia ovat Uusimaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Jalostuksen rakennemuutos näkyy Parjanteen mukaan yhä voimakkaana eri puolilla maata. Uudet työpaikat syntyvät palveluihin. Vuosina 2000-2005 Porvoon seutukuntaan syntyi noin 1.400 työpaikkaa ja hävisi 400. Loviisan seudulla nettomuutos on kuitenkin ollut negatiivinen.

Parjanteen mukaan tämänhetkisten ennusteiden mukaan kuntatalous paranee vielä tänä vuonna, eivätkä maailmantalouden heilahtelut näy kovin nopeasti. Kuntien lainanotto on kuitenkin kasvanut Parjanteen mukaan viime vuosina liian rempseästi.

Metropolikehitys muuttaisi pelikenttää

Porvoon kaupunginjohtaja Marcus Henricson pohti yleiskeskustelun aikana mahdollisia toimintaympäristön muutoksia.

–Itä-Uudenmaan liiton tulevaisuus on vaakalaudalla ja nyt pääkaupunkiseudulla keskustellaan siitä, keskustellaanko neljän kaupungin muodostamasta megakaupungista. Jos näistä vaihtoehdoista vähintään yksi toteutuu, niin kenttä on ihan uusi. Jos molemmat tai vain toinen vaihtoehto toteutuu, niin silloin puhutaan kuntarakenteesta, joka on uskottava Suur-Helsingin tai ison Uudenmaan liiton suuntaan.

Parjanne vastasi, että miten tahansa käykin, Itä-Uudenmaan kunnat ovat joka tapauksessa käytännössä globaalin metropolin sisällä tai vähintään sen vaikutuspiirissä.

–Mitä pienempi ja hajanaisempi Itä-Uusimaa, sitä huonommat vaikutusmahdollisuudet. Elinkeinojen kehitys tapahtuu kuitenkin erilaisista rajoista piittaamatta. Mutta kyllä vaihtoehtojen toteutuminen muuttaa kuvaa aika paljon.
Pääkaupunkiseudun neljän kunnan nopeaan fuusioitumiseen Parjanne ei uskonut.

Yhteistyöalueella valtuutetut jäisivät ”vaakunan kiillottajiksi”

Loviisan seudun kunnissa odotetaan kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin ehdotuksia henkeä pidätellen. Selvityshenkilön toimeksianto päättyy tämän kuun lopulla. von Martens selvittää viiden kunnan fuusion sekä yhteistoiminta-alueen mahdollisuuksia.

–Kaikille ei ole ehkä vieläkään avautunut, että yhteistoiminta-alue ei merkitse sitä, että kuntayhtymälle tulee vain hieman lisää tehtäviä. Yhteistoiminta-alueella päätäntävalta menee ihan eri tavalla pois kunnilta, totesi Itä-Uudenmaan Paras-hankkeen nykyvaiheesta maakuntatilaisuudessa alustanut Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahl.

Sjödahl piti yhteistoiminta-aluevaihtoehdossa isäntäkuntamallia toimivampana kuin tilaaja-tuottaja-mallia.
Yhteistoiminta-alueen Sjödahl katsoi supistavan varsinkin pienen kunnan toimintamahdollisuudet ”kunnan vaakunan kiillottamiseen”.
Hän ihmetteli myös sitä, miten yhteistoiminta-alueelle pystytään neuvottelemaan tyydyttävä sopimus, kun se ei onnistunut fuusioneuvotteluissakaan. Hän luonnehtikin, että käsillä on Paras-hankeen sijasta ”toiseksi paras ”-hanke.

Pernaja asettaa yhteistoiminta-alueelle ainakin sen reunaehdon, ettei palveluja voida hinnoitella keskihinnan mukaan. Keskihinnan käyttö merkitsisi Pernajalle, Liljendalille ja Ruotsinpyhtäälle lisälaskua suhteessa Loviisaan. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluissa Pernajan lasku Loviisaan verrattuna nousisi 272 euroa asukasta kohti.

Yhteistoiminta-alueen synty merkitsisi Sjödahlin mukaan Pernajalle riskiä, jossa kunta kituisi pari vuotta ja olisi sen jälkeen taloudellisesti polvillaan.

Pernajalla yhä kaksi vaihtoehtoa

Sjödahl uskoi, että kuntaselvittäjä saa aikaan konkreettisen esityksen joko viiden kunnan yhteistoiminta-alueen muodostamiseksi tai viiden kunnan fuusion synnyttämiseksi. Muita mahdollisuuksia toimeksiannossa ei olekaan.

Mahdollisesta uuden kansanäänestyksen järjestämisestä tekee päätöksen kuntaministeri Mari Kiviniemi, jos selvittäjä päätyy sellaista ehdottamaan.

Mikäli uusi kansanäänestys pidetään, yhden kunnan valtuusto ei voi fuusiota kaataa, jos kansalaiset ovat äänestyksessä sen kannalla. Kansanäänestyksen tuloksia tarkastellaan kunnittain, eikä yhtenä alueena.

Mikäli uusi kansanäänestys järjestetään, se voidaan aikataulullisesti pitää aikaisintaan loppukesästä tai alkusyksystä valitusaikojen ja vaalilain säädösten vuoksi.

Sekä Sjödahl että Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne pitivät erityisen hankalana sitä, että kansanäänestys osuisi hyvin lähelle syksyn kunnallisvaaleja. Valtuustoihin ehdokkaaksi asettuvienkin olisi hyvä tietää, millaisen kunnan päättäjiksi ovat ehdolla. –Kansanäänestys on pidettävä ennen kuntavaaleja, muuten Itä-Uudellamaalla on täysi sekasotku, Sjödahl ennusti.

Sjödahl toivoi Kuntaliiton edistävän tarvittavia muutoksia nykyiseen kuntajakolakiin. Niitä pohditaan parhaillaan erillisessä toimikunnassa.

Nykyisen lain ongelmana on Sjödahlin mukaan se, että kuntavaalit pidetään ensi syksynä, mutta jos kunnat fuusioituvat, vaihtoehtoja on kaksi: uudet vaalit järjestetään jo 2009 tai sitten valtuuston toimikauden loppuun saakka kasataan yhteisvaltuusto.

–Lisää vaihtoehtoja pitäisi saada. Mahdollisesti vaihtoehtona olisi supistettu valtuusto, jolloin pienemmässä kunnassa pidettäisiin uudet vaalit suhteutettuna suurempaan valtuustoon.

Pernajalla on yhä valittavana kaksi vaihtoehtoa tulevaisuutensa suhteen. Loviisan seudun fuusion ohella Pernajan ja Porvoon fuusio on yhä mahdollinen.

–Mikäli kuntajakoselvittäjä esittää uutta kansanäänestystä, Pernajan aikataulu siirtyy eteenpäin muutamalla kuukaudella.

Jos kansanäänestysesitystä ei tule, Sjödahl aikoo esittää valtuustolle, että se tekee jonkin linjaratkaisun ennen kesälomia.

Pernaja ja Porvoo ajantasaistivat fuusiosopimuksensa helmikuun lopulla. Tilannetta aiotaan päivittää uudelleen 29.4., jolloin on tarkoitus sondeerata millaisena päättäjät näkevät tilanteen vuonna 2010.

Pernajassa on Sjödahlin mukaan tällä hetkellä vallalla eri linjoja, jos Loviisan seudun fuusio ei toteudu. Näiden falangien voimasuhteita kunnanjohtaja ei ryhtynyt arvailemaan.

Linjat ovat liitos Porvooseen, viime syksyn kansanäänestyksen tuloksen noudattaminen sekä aikalisän ottaminen, jolloin uusi valtuusto tekisi ratkaisut.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI