|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Saksalaiset nousivat maihin Valkossa 90 vuotta sitten

04.04.2008Loviisan Valkon pieni satama toimi 90 vuotta sitten keisarillisen Saksan sotavoimien toisena maihinnousupaikkana. Hangossa ja Valkossa maihin nousseet saksalaisjoukot auttoivat valkoisia hallituksen joukkoja kansalaissodan loppuselvittelyissä.


Saksalaisten maihinnousu Valkossa sujui rauhallisesti huhtikuun 7. päivänä. Eversti Otto von Brandensteinin komentama 3.000 sotilaan yksikkö kuljetettiin Tallinnasta neljänä eri kuljetuksena. Kahta rahtilaivaa avustivat jäänmurtajat Tarmo ja Volynetz.

Kotka vaihtui Valkoon

Alkuperäisen suunnitelman mukaan maihinnousun määränpää oli Kotka. Kun von Brandenstein sai merelle tiedon, että Kotkan Rankin linnoitus oli edelleen punaisten halussa vaihtui maihinnousun määränpää Valkoon. Rankin tykit olisivat olleet liian suuri uhka neljän laivan osastolle.

Välittömästi maihinnousun jälkeen saksalaiset lähettivät kärkijoukon Loviisaan. Tehtävänä oli vallata rautatieasema ja mahdollisimman paljon rautatiekalustoa. Tehtävä onnistui. Saaliina oli kaksi veturia ja 45 vaunua.

Junakaluston avulla saksalaiset etenivät kohti Lahtea katkaisemaan Riihimäki-Kouvola-Pietari rataa. Joukot saavuttivat radan 13. huhtikuuta muun muassa Hardomissa, Andersbyssä ja Eskilomissa käytyjen taistelujen jälkeen.

Maihinnousu päivä oli sunnuntai. Punakaartilaiset marssivat sisälle kaupunkilaisia täynnä olevaan kirkkoon ja suuntasivat kiväärinsä kirkkokansaan. Kirkkoherra Nikanderin rauhallinen ja päättäväinen esiintyminen laukaisi tilanteen ja punakaartilaisten ryhmä laski aseensa.

Punakaartilaiset suuntasivat seuraavana päivänä vetäytyessään pohjoiseen tykkinsä kohti kirkkoa. Muutama laukaus osui kirkkoon, joka ei kuitenkaan kärsinyt suurta vahinkoa.

Punaisia teloitettiin yli 50 henkeä

Punaisten hallusta vapautuneessa kaupungissa alkoi voittajien katsantokannan mukainen tuomioiden jako välittömästi. Loviisassa teloitettiin huhti-toukokuussa 53 henkeä, joista enemmistö oli ulkopaikkakuntalaisia. Osa teloituksista aiheutti vastalauseita myös valkoisten puolella. Näihin tapauksiin kuului esimerkiksi Frans Huikon teloittaminen huhtikuun 8. päivä. Huikko oli pääasiassa toiminut Pernajan elintarvikelautakunnan puheenjohtajana. Hän oli näkyvästi vastustanut puolueensa lähtöä kapinan tielle.

Silminnäkijöiden kertomuksia Valkosta: ”Mamma ja pappa ampuu teitä”

Valkossa 1930-luvulle asunut Vilho Kinnunen keräsi 1970- ja 1980-luvulla kyläläisten kertomuksia työväestön oloista. Hän sai kokoon 37 haastattelua, joista useissa sivuttiin myös saksalaisten maininnousua. Kylän historian harrastaja Harri Hilli on hankkinut Kansanarkistossa säilytettävistä tarinoista kopiot. Tarinoiden julkistamiseen hän on saanut Kinnuselta luvan.

Silminnäkijäkuvauksista paljastuu epävarmuus, jonka keskellä kansalaissotaa käyvässä maassa elettiin. Valkossakin oltiin aluksi siinä luulossa, että merellä näkyvät laivat tuovat punaisille apua.

-Muistan kun saksalaiset laivat tulivat Valkon satamaan. Eräs pieni tyttö juoksi sisään sanomaan, että nyt tulee satamaan laivoja. Minä menin vintin ikkunaan katsomaan. Siihen aikaan täältä näkyi hyvin satamaan. Täällä oli Havin-niminen mies, ja kun hän kuuli, niin hän hän huusi, että apu tulee. Hän luuli, että nyt punaiset saavat apuvoimia. Laivoja oli useampia, taisi olla neljä kappaletta, kertoi Jenny Silander.

”Neljä sakua tuli sisään”

Hilja Tähtisen muistot liittyvät saksalaisten majoitukseen. Neljä sotilasta oli yötä hänen kodissaan neljän yön ajan.

-Samana päivänä, kun sakut tulivat, tuli Vatu-Karlssonin poika ilmoittamaan, että meidän on otettava saksalaisia yöksi. Mutta minä sanoin, että emme voi ottaa, kun meillä on itsellä paljon lapsia ja vähän tilaa.

Vastaus ei tuonut rauhaa, sillä sotilaat tulivat taloksi keskellä yötä.
-Sakut rikkoivat ulko-oven ja nostivat sivuun. Neljä sakua tuli sitten sisään ja jäivät keittiön lattialle maata.

Tähtinen muisti sotilaiden uhanneen, että he polttavat koko talon, jos heitä ei lasketa sisään.

Nuorella tytöllä oli rohkeutta sanoa takaisin miehittäjille.
-Aamulla kun he lähtivät, niin he sanoivat lähtevänsä ampumaan meidän mammaa ja pappaa, mutta minä selostin niille ruotsiksi, että mamma ja pappa ampuu teitä. Valkossa sakut tekivät kotitarkastuksia muutaman päivän ajan suojeluskuntalaisten opastuksella.

Sotilaiden punaiset jäsenkirjat

Helvi Vuori kertoi tarinassaan, että saksalaiset rivimiehet halusivat osoittaa, etteivät olleet työväestön vihollisia.

-Saksalaiset kyllä näyttivät, että hekin ovat vain työläisiä. Heillä oli punaiset jäsenkirjat, joita he näyttivät meille. Saimme sen vaikutelman, että Saksan armeijassa olleita oli harhautettu sanomalla, että he tulevat auttaman Suomen työtätekeviä. Näin he jopa sanoivatkin. Saksalaiset sanoivat, että ”ei me olla tultu tappamaan työläisiä”.

Salli Hillin kertomus on pikkutytön viaton tarina. Ennen saksalaisten tuloa Valkosta poistuneet venäläiset luotsit antoivat hänelle ja ystävälle hatut.

-Muistan vielä, että toisessa oli leveämmät reunat kuin toisessa, surukrepein varustetut. Ihmiset menivät rantaan katsomaan jäältä tulijoita, ja mekin mentiin. Laitoimme ne suruhatut päähän ja leikimme hienoa daamia, ja kun tulimme rantaan, naiset sanoivat: ”Katsokaa, mitä variksenpelättimiä nuo ovat.” Eihän me ymmärretty siitä sen enempää.

”Pian liuhuivat muuallakin punakeltaiset”

Loviisan Sanomat alkoi ilmestyä muutama viikko maihinnousun jälkeen, kun olot kaupungissa vähitellen normalisoituivat. Huhtikuun 26. päivän numerossa kerrottiin saksalaisten maihinnousuun liittyvistä tapahtumista.

Näin lehti 7. päivän huhtikuuta tapahtumista:

”Valkeni 7. Päivä huhtikuuta, keväinen sunnuntai päivä. Salaperäisiä laivoja ilmaantui Valkomin edustalle. Punaisille hätä käteen. Oltiin epätietoisia, olivatko saksalaisia vai heidän avuksi tulevia ryssiä. Kiikaroitiin ahkerasti, sekä kukuntakiveltä että palotornista. Täyttä selvyyttä ei saatu, mutta pahaa aavisteltiin...

Saksalaiset sotaväenosastot, jotka olivat saapuneet laivoilla, murtajien Tarmon ja valkokaartilaisten Helsingistä kaappaaman Volynetshin avustamina Valkomiin, marssivat nyt kaupunkiin. Kaupungin porvarit ottivat pelastajat hurraahuudoin ja nenäliinoja huiskuttaen vastaan. Innostava mieliala sai äkkiä kaikki valtoihinsa. Punainen lippu riistettiin alas raatihuoneen lippusalosta ja sijaan vedettiin punakeltainen. Pian liehuivat muuallakin punakeltaiset...Saksan sankariliisia urhoja tölläiltiin kuin ihmeolentoja.”

Jutussa on käytetty lähteinä Olle Sirenin Loviisan kaupungin historiaa sekä wikipedian artikkelia Osasto Brandenstein.
Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI