|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
ST1-miljardööri Mika Anttonen lyttää EU:n ilmastotoimet ? ?Naiivi ja vastuuton kuvitelma? (14.11.2018 11:01)
Suomen uusissa talousluvuissa piilee huoli ? Ekonomisti: ?Kertoo heikosta tuottavuuskehityksestä? (14.11.2018 10:21)
Jussi Halla-aho: "GCM on vaarallinen asiakirja ? Tarvitsemme työkaluja massamaahanmuuton rajoittamiseen? (14.11.2018 09:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Amerikankampamaneettikanta 6,5-kertaistunut
Suomen vesillä viime syksystä tammikuuhun”

01.04.2008Ensi kesän sinileväesiintymät ovat jäämässä aiempia vuosia pienemmiksi, mikäli merentutkimuslaitoksen alkuvuonna Suomenlahdelta keräämistä vesinäytteistä tehdyt alustavat ennusteet osoittautuvat oikeiksi. Merentutkimusalus Arandan tammikuussa Itämereltä keräämät uusimmat vesistönäytteet paljastavat myös, että amerikankampamaneettikanta Suomen vesialueilla on kasvanut peräti 6,5-kertaiseksi viime syyskuusta tammikuuhun mennessä. Alustavat tiedot tutkimustuloksista kertoi merentutkimuslaitoksen tutkija Hannu Haahti kalastusseura Kolmikiven Legendojen järjestämässä Suomenlahti-illassa Fortumin Cafe-portissa Loviisassa.


Tutkija Hannu Haahtin mukaan laitos julkistaa varsinaisen sinileväennusteensa myöhemmin keväällä, mutta alustavat tulkinnat Arandan mittaustuloksista antavat Haahtin mukaan odottaa vähäisiä leväkukintoja ensi kesäksi.

”Nitraattia paljon, fosfaattia vähän Suomenlahdella”

-Nitraattia on nyt hurjasti Suomenlahden itäosissa johtuen sateisesta talvesta ja runsaasta valumasta. Sen sijaan sinileväkukintoa aiheuttavaa fosfaattia oli Suomenlahdella tammikuussa vähemmän kuin vuoden 2007 tammikuussa. Nyt on ehkä hieman liian aikaista ennustaa kesän levätilannetta, mutta näyttää siltä, että ensi kesänä ei tule niin pahaa leväongelmaa kuin viimekesänä, joka ei silloinkaan ollut kovin paha leväkesä edeltäviin vuosiin verrattuna, kertoi tutkija Hannu Haahti perjantaina Loviisassa.

Haahti kertoi Suomenlahden ja koko Itämeren tilan kehityksestä, joka näyttää muutamista positiivisista havainnoista huolimatta edelleen huolestuttavalta. Uutena ja osin vielä tuntemattomana uhkana Haati mainitsi amerikankampamaneetin, joka on levinnyt Itämerelle ja Suomenlahdelle hämmästyttävän nopeasti. Merentutkimusalus Arandan alkuvuonna tekemien uusimpien mittausten mukaan amerikankampamaneetteja oli Suomenlahdella huomattavasti enemmän kuin viime kesänä.

Kampamaneettikanta 6,5-kertaistunut syksystä

-Ahvenanmerellä kampamaneettikanta on viime syyskuusta tammikuuhun mennessä runsastunut 6,5-kertaisesti. Erityisen paljon niitä oli Ahvenanmerellä ja Suomenlahdella. Toisaalta vaikka niitä oli paljon, niin iso osa niistä oli huonossa kunnossa tai kuolleita. Suomenlahdella kampamaneetit ovat parin-kolmen sentin kokoisia, kun esimerkiksi etelässä Mustallamerellä ne ovat lautasenkokoisia, Haahti kertoi. Hänen mukaansa Suomenlahden kampamaneettien yksilömäärä on noin puolet pienempi, mutta niiden biomassa on vain 0,2 prosenttia Mustanmeren kampamaneettien biomassasta. Kampamaneetti ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta se voi lisääntyessään syödä ruuan silakoilta ja kilohaileilta. Maneetti syö hankajalkaisia ja vesikirppuja. Lisäksi se voi syödä turskan mätimunia.

Tutkija Hannu Haahtin mukaan amerikankampamaneettien lisääntymisestä ja leviämisestä Itämerellä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Ainakin siihen näyttävät Haahtin mukaan vaikuttavan meriveden suolaisuus ja lämpötila; mitä makeampaa ja kylmempää, sitä vähemmän maneetteja.

Tiedot amerikankampamaneettikannan rajusta kasvusta saivat kalastajat vakaviksi. Kolmikiven Legendoihin kuuluva taimenuistelija Ilkka Toikka koetti keventää tunnelmaa kysymällä Haahtilta, eikä Suomenlahdelta ole mitään positiivista kerrottavaa.

Suomenlahdella myös positiivista kehitystä

-Kyllä on. Suomenlahden PCP- ja DDT-myrkkypitoisuudet ovat jatkuvasti alentuneet, ja vielä jonain päivänä tulevaisuudessa myös silakan syöntirajoituksen voidaan poistaa, vastasi Haahti.

-Lisäksi Venäjän (jätevesi)kuormitus on vähentynyt, Haahti jatkoi.

Kalastaja ja Kolmikiven Legendojen puheenjohtaja Mikael Lindholm kertoi havainneensa myös, että meriveden puhtaudesta kertovaa rakkolevää on alkanut jälleen esiintyä enemmän myös Loviisan seudun ulkosaaristossa.

-Kyllä se pitää paikkaansa. Rakkolevä on lisääntynyt Suomenlahdella ja se on positiivinen havainto, vahvisti Haahti, ja kertoi havainneensa itse samaa kehitystä viettäessään vapaa-aikojaan Pernajan Sarvisalossa.

-Ongelmana on, että vaikka ulkoisia päästöjä saadaan vähitellen pienenemään, säilyy Suomenlahden sisäisen kuormituksen osuus suurena vielä vuosikymmeniä, Myös merenpohjan käyttö eli soranotto ja mahdollinen Venäjän ja Saksan välinen kaasuputki lisäävät kuormitusta, kertoi Haahti.

-Meidän (merentutkimuslaitoksen) mielestä putki pitäisi tehdä eteläisempää reittiä pitkin lähempänä Viron rannikkoa, jossa merenpohja on tasaisempaa ja kaivamista tarvitaan vähemmän, Haahti kertoi.

Kalastusseura Kolmikiven Legendojen Suomenlahti-ilta oli järjestetty lähinnä yrityksille ja yksityisille sponsoreille, jotka ovat tukeneet kalaseuran vapaaehtoisia taimenistutuksia Loviisan vesialueilla. Seuran puheenjohtajan Mikael Lindholmin mukaan Kolmikiven Legendat ovat vuosina 2006 ja 2007 keränneet yksityisiltä varoja ja istuttaneet noin tuhat meritaimenpoikasta.

Legendat istuttaa 2.000 taimenpoikasta

-Viime vuonna olimme poikasten määrillä mitattuna toiseksi suurin vapaaehtoinen istuttajaseura Suomenlahdella. Viime syksynä ja tänä keväänä sponsorivarojenkeräys on sujunut niin hyvin, että valmistelemme parhaillaan noin 2.000 meritaimenpoikasen tilaamista. Sen jälkeen nousisimme Suomenlahden suurimmaksi vapaaehtoiseksi taimenten istuttajaseuraksi, kertoi Mikael Lindholm. Hänen mukaansa monet yrityksen ja kalastuskunnat istuttavat vuosittain enemmän, mutta Kolmikiven Legendat on aktiivisin istuttaja kalaseurojen joukossa.

Fortumin kehitys- ja viestintäpäällikkö Peter Tuominen totesi vapaaehtoisten kalanistutusten olevan arvokasta työtä alueen kalakannan puolesta. Fortum huolehtii omalta osaltaan eri kalalajien velvoiteistutuksista, mutta yhtiö on Tuomisen mukaan valmis tukemaan osaltaan myös vapaaehtoisia istutuksia.

Peter Tuomisen mukaan ydinvoimalan lämpimät jäähdytysvedet lisäävät paikallisesti vesien rehevöitymistä ja aiheuttavat merkittäviä haittoja muun muassa lähialueiden talvikalastukselle.

-Jos merialueella on ennestään ravinteita ja ne kohtaavat lämpimät vedet, niin se on huono yhdistelmä. Selvittelemme parhaillaan miten lämpimien vesien vaikutusta voitaisiin vähentää. Lämpimien vesien kohdalla vaihtoehtoina on pääpiirteittäin joko pienellä alueella iso haitta tai isolla alueella pieni haitta, kuvaili Peter Tuominen.

Kolmikiven Legendojen järjestämään tilaisuuteen osallistui vajaat 30 meritaimenistutuksista kiinnostunutta sponsoria ja kalaseuran jäsentä.


Katso Merentutkimuslaitoksen video amerikankampamaneetista.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI