|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valkolammen asukaskyselyssä korostui huoli umpeenkasvusta

01.04.2008Valkon Repokatissa kokoonnuttiin eilen kuulemaan, miten Valkolammen kunnostussuunnitelman teko etenee. Uudenmaan ympäristökeskuksen suunnittelija, limnologi Anne-Marie Hagman kertoi saamistaan asukaskyselyn vastauksista. Asukaskyselyssä kysyttiin, mitkä tekevät Valkolammesta ainutlaatuisen ja/tai tärkeän, mitä asioita pitäisi muuttaa järven valuma-alueella ja itse järvessä ja koetaanko vesikasvillisuuden haittaavan järven virkistyskäyttöä enemmän kuin mitä ne antavat maisemallista ilmettä. Alueen asukkailta tiedusteltiin lisäksi, tietävätkö he järvessä harjoitetun talous- tai virkistyskalastusta, ovatko vastaajat uineet tai tietävätkö järven olleen muulla tavoin virkistyskäytössä ja onko heillä luontohavaintoja esimerkiksi eläimistä ja kasveista.


Vastauksia saatiin yhteensä 15. Vähäisestä vastausmäärästä huolimatta Hagman katsoo kyselyn tuottaneen tarpeellisen määrän tietoa.

- Vastauksissa oli paljon samaa asiaa. Järven todettiin olevan keskeisellä paikalla ja umpeenkasvu koettiin ongelmaksi, erittelee Hagman.

Hän arvioi, että Valkolammella voisi olla suuri maisemallinen arvo asutuksen keskellä jos se saataisiin kunnostettua.

Asukkaat toivoivat, että kokonaissuunnitelmaan tulisi mukaan myös leikkipaikka ja tyhjä tontti. Kalaston osalta toivottiin karppeja pitämään vettä puhtaana. Virkistyskäyttöön ehdotettiin istutettavan kirjolohta tai muuta sopivaa kalalajia.

Luistelua, ei uintia

Vastaajat eivät tienneet kenenkään uineen lammessa. Luisteltu sitä vastoin on.

- 60-luvulla Rauma-Repola teki luistinradan lammen ympäri. Keskellä lampea oli ns. napakelkka.

Luontohavaintoja ei juurikaan ollut. Yksi vastaaja totesi eläinkysymykseen, että vain hyttysiä on havaittu. Piisamin pesiä oli vielä 80-luvulla. Sammakot ovat vähentyneet murto-osaan aikaisemmasta.

Eiliseen tilaisuuteen osallistuneet Olavit Tuhkanen, Turunen ja Paajanen sekä Kalle Stellberg olivat yksimielisiä siitä, että lampi on päässyt luvattoman huonoon kuntoon.

- Kovasti on lampi mennyt tukkoon sen 16 vuoden aikana, kun olen täällä asunut, kertoi Olavi Tuhkanen.

Miehillä oli heti luetella tärkeimmät tehtävät lammen kunnon parantamiseksi.

- Osmankäämit pois, sammaleet pois, lepikot nurin niin että lammen huomaa tieltä, ruutanat henkiin, lapsille onkilaituri, ruoppausta, ulkoilualue, makkaranpaistokatos ja pöydät sekä penkit, he listasivat.

Selvitys, ei kunnostusta

Loviisan ympäristönsuojelusihteeri Maud Östman kertoi yhteydenottoja Valkolammen kunnostamiseksi tulleen aiemminkin. Nyt kun Uudenmaan ympäristökeskuksella oli mahdollisuus ottaa lampi mukaan omaan ohjelmaansa, päästään etenemään kunnostussuunnitelman tekoon asti.

- Kaupunki on varannut tälle vuodelle tähän 6 000 euroa. Tavoite on, että hanke jatkuisi suunnitelman toteutumisen jälkeen. Nythän ei tehdä kunnostuksia, vaan kunnostussuunnitelma. Saadaan selville mitä voidaan tehdä. Kunnostuksen toteutumiseen tarvitaan poliittinen päätös, muistutti Östman.

Tänä vuonna tehdään Valkolammen perustilan selvitys joka sisältää koekalastuksen ja kasvillisuuden kartoituksen sekä vedenlaadun analyysi. Jo tehtynä on syvyysmääritys ja valumakartta. Ensi vuonna tehdään kuormitusselvitys ja kunnostussuunnitelma.

Keidas keskellä kylää

Vastaajat saivat vastauksissaan myös visioida, millaiselta Valkolampi näyttäisi kunnostuksen jälkeen vuonna 2020. Lomakkeessa pohjustettiin visiota ajatuksella, jossa järven kunnostukseen olisi käytettävissä rajattomasti taloudellisia ja henkilöresursseja. Jos raha ei olisi este, eivät valkolaisten toiveet juuri suurenisi. Lampimaisuus haluttaisiin säästää, tärkeintä olisi raivaus ja ruoppaus. Vuonna 2020 Valkolammen toivottiin olevan kauniin keitaan keskellä kylää. Osa näkisi järven keskelle sopivan suihkulähteen, joka pitäisi vettä liikkeellä samalla kuin se kaunistaisi.

- Hiekkaranta uimiseen, pusikot pois ja laituri kalastamiseen. Lammen koko ja rannat kuin 40 vuotta sitten. Lampi olisi helmi karulla, kivikkoisella asuntoalueella, hyvin hoidettuine rantoineen. Lampea kiertäisi valaistu kevyen liikenteen istutuksineen. Olisi puistoistuimia, kävelypolkuja ympäri lammen, saareke keskellä, silta yli lammen, istumapenkkejä ja kohdevalaistuksia.

Huolta purkuvesien vaikutuksesta

Ympäristöaktiivi Risto Tvilling luovutti eilisiltaisessa tilaisuudessa ympäristönsuojelusihteeri Maud Östmanille kirjallisen kysymyksen siitä, mikä on ympäristönsuojeluviranomaisten kanta jätevedenpuhdistamon purkuvesien suhteen ja mitä on tehty tai aiotaan tehdä, jotta rantavesien kuntoa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia saataisiin parannettua. Tvilling kirjoitti aiheesta tammikuussa Loviisan Sanomien yleisöpalstalla. Hän nosti esiin huolen jätevedenpuhdistamon lisääntyvien purkuvesien vaikutuksista asuttujen, matalien ja vilkkaassa virkistyskäytössä olevien sisälahtien veden laatuun. Hän haluaisi myös tietää, onko olemassa tutkimustietoa ravinteiden nykyisestä leviämisestä.

- Nykyisen purkupaikan luoteis- ja länsipuolisten sisälahtien veden laatu on muutaman vuosikymmenen aikana selvästi huonontunut. Tämä on vaikeuttanut jo nykyisellään esimerkiksi virkistyskalastusta, veden tilaa ja uintiviihtyisyyttä.

Tvilling kertoo harrastaneensa pitkään harppuunakalastusta. Veden sameuden huomaa tässä harrastuksessa hyvin.

- Nuolen kärki on metrin päässä, eikä sitäkään tahdo nähdä. Pitäisi kuitenkin nähdä vielä se kala, huomauttaa Tvilling.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI