|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Korkein hallinto-oikeus säilytti Tarasoffin talon

20.03.2008Lapinjärven kirkonkylän keskustassa sijaitsevaa Tarasoffin taloa ei saa purkaa. Korkein hallinto-oikeus kumosi keskiviikkona antamallaan päätöksellä Helsingin hallinto-oikeuden ja Lapinjärven valtuuston päätökset kaavamuutoksesta, joka olisi mahdollistanut talon purkamisen.


Kunnanvaltuusto hyväksyi helmikuussa 2006 kirkonkylän Musan alueen asemakaavan muutoksen. Uudenmaan ympäristökeskus valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen lokakuussa 2006. Ympäristökeskus valitti tämän jälkeen KHO:een. Korkein hallinto-oikeus toteaa oikeudellisessa arviossaan aluksi, että Lapinjärven kirkonkylän arvo valtakunnallisesti arvokkaana kulttuuriympäristönä perustuu kulttuuriympäristön säilyneisyyteen ja kerroksellisuuteen. Kirkonkylän miljöössä näkyy myös kaupan rakennusten 150 vuodelle ajoittuva kehitys. Tarasoffin talo on kylän vanhimpia liikerakennuksia ja Lapinjärventietä ajettaessa se on näkyvä ja oleellinen osa kyläraitin keskustan maisemakuvaa ja kulttuurihistoriaa. KHO toteaa, että siten talolla on merkitystä osana rakennettua kulttuuriympäristöä, vaikka sitä ei ole yksilöidysti mainittu Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisussa. Talon purkaminen ja torin rakentaminen ja puurivin istuttaminen sen tilalle heikentäisivät kulttuuriympäristön arvoa, koska toriaukio avaisi näkymää ja samalla kyläraittia rajaava ja katutilaa jäsentävä rakennus jäisi pois.

Säilyttäminen ei kohtuutonta

Osuuskauppa Osla on suunnitellut uutta myymälärakennusta Tarasoffin talon taakse ehdolla, että talo voidaan purkaa. KHO toteaa, että vanhan talon säilyttäminen ei ole kohtuutonta, kun otetaan huomioon Oslalle kaavamuutoksessa osoitettu rakennusoikeus ja se, että Tarasoffin talon säilyttäminen ei estä liikerakennuksen toteuttamista tontin takaosaan suunniteltuun paikkaan.

Tarasoffin talon säilyttäminen ei aseta myöskään liikerakennuksen edellyttämille liikennejärjestelyille rajoituksia, joita olisi pidettävä kohtuuttomina.

Päätös äänestämällä

KHO:n päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Kaavapäätöksen kumoamista kannattivat KHO:n presidentin Pekka Hallbergin lisäksi hallintoneuvokset Marjatta Kajan ja Jukka Mattila. Eri mieltä oli hallintoneuvos Hannu Ranta, jonka äänestyslausuntoon hallintoneuvos Tuula Pynnä yhtyi.

Eriävässä kannanotossa todetaan, että inventointien ja selvitysten perusteella Tarasoffin taloon itseensä ei liity Rakennusuojelulain toisessa pykälässä lueteltuja suojeluarvoja. Suojeluarvot liittyvät Lapinjärven kirkonkylään kokonaisuutena ja vanhalla liikerakennuksella on merkitystä vain osana tuota rakennusryhmää. Tämän mukaisesti asiassa tulee arvioitavaksi vain se, heikentääkö rakennuksen purkaminen kirkonkylän muodostamaan kokonaisuuteen liittyviä suojeluarvoja.

”Taloon ei liity arvoja”

Ranta ja Pynnä toteavat lisäksi, että Tarasoffin talon merkitys on kaupunkikuvallinen. Rakennukseen itseensä ei liity rakennushistoriallisia tai muitakaan arvoja. Kaupunkikuvaan liittyvien suojeluarvojen turvaamisen kannalta on riittävää rakentaa paikalle uusi rakennus, joka vastaa julkisivultaan vanhaa rakennusta.

Ajallisesti kerroksellisen elinympäristön säilyttämisen tavoite ei myöskään sinänsä ole esteenä sellaisten rakennusten purkamiselle, joihin ei liity erityisiä suojeluarvoja.

Osla ei luovu suunnitelmastaan

KHO:n ratkaisu ei merkitse Oslan myymälähankkeen kaatumista. Toimialajohtaja Jukka Pöyhönen kertoi maaliskuun alussa, että jos KHO ei anna lupaa Tarasoffin talon purkamiseen Osla etsii Lapinjärven kirkonkylästä toisen paikan Sale-myymälälle.

Pöyhönen totesi, että Oslassa lähdetään siitä, että Lapinjärvelle tarvitaan joka tapauksessa uusi myymälä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI