|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyläkävelyllä kurkistettiin lähihistoriaan

20.03.2008Sotakorvaustelakan myötä syntynyt Valkolammen kylä oli Valkon kyläyhdistyksen ensimmäisen ”ympäristöoppia” -kävelykierroksen aiheena palmusunnuntaina. Kymmenkunta osallistujaa sai kuulla tarinoita kotikylänsä lähihistoriasta ja tutustua paikkoihin, joissa takavuosina tanssittiin, uitiin, saunottiin, leikittiin ja tehtiin paljon muutakin.


–Valkoon on viime vuosina muuttanut paljon uusia ihmisiä, jotka eivät tunne asuinpaikkansa historiaa. Heitä ajatellen päätimme järjestää kyläkävelyjä, kertoi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Brand ja harmitteli osallistujien vähäistä määrää.

Ensimmäisen ympäristöoppi -kierroksen oppaana toimi historiaa harrastava Risto Tvilling. 1940-luvun lopulta asti Valkossa asunut Tvilling on taltioinut etenkin Valkolammen kylän eilispäivää. Tvillingillä riitti mielenkiintoista kerrottavaa koko parituntisen kierroksen ajan ja monta tarinaa jäi mukana olleilta taatusti vielä kuulemattakin.

Valkolammen kylän synty juontaa juurensa sataman viereen perustettuun sotakorvaustelakkaan, Valkon Laiva Osakeyhtiöön. Kylän sydän rakennettiin silloiseen umpimetsään Valkolammen lahden eteläpuolelle vuoden 1945 jälkeen. Kylästä tuli telakan työntekijöiden ja toimihenkilöiden asuinalue.

Työläisille rakennettiin kaksikerroksisia kahdeksan perheen kerrostaloja. Niitä lämmitettiin uuneilla, keittiöissä oli puuhella, vesi kannettiin sisään ja ulos ja ulkona oli puuceerivistö. Näistä taloista on jäljellä kaksi, kun niitä alunperin oli ainakin kahdeksan. Kylään rakennettiin myös niin kutsuttu sähkötalo.

–Se sai nimensä siitä, että talossa oli alusta pitäen keskuslämmitys, sähköliedet ja sisävessat, selvitti Tvilling kierroksella, joka sivuutti nykyisen Ilmarinsenkujan päässä yhä olevan talon.

Telakan alemmille toimihenkilöille oli Lemminkäisentien ja Vårdöntien varrella kahden perheen taloja. Suurin osa niistä on sittemmin muutettu yhden perheen asunnoiksi. Ylempiä toimihenkilöitä asui Ainontien varrella yhden perheen taloissa ja jokunen talo oli Lemminkäisentielläkin.

”Pääsy kielletty”- kylttiä myös toteltiin

Telakan ylin johto asui Joukahaisentien varrella. Tien päässä oli Joukahainen eli telakan vierasmaja ja rannassa savusauna, joka paloi useamman kerran.

–Joukahaisentien alussa oli liikennemerkki ”yksityisalue, pääsy kielletty”. Sillä haluttiin varmistaa ylimmän johdon rauha ja yksityisyys. Tässä tiettävästi onnistuttiinkin. Ainakaan me pikkupojat emme uskaltaneet sinne mennä, sillä niin ankarasti meitä oli kielletty, muisteli Tvilling.

Hän jatkoi, että kun savusauna jälleen kerran oli tulessa, eivät pojat menneet sammuttajien perään, vaikka mieli olisi kovasti tehnyt. Kylttiä toteltiin. –Sen sijaan me ajoimme polkupyörillä uimarannalle ja katselimme paloa sieltä. Tvilling jatkoi, että asuntoalueen järjestely Valkolammella noudatteli pitkälti samanlaista patruunahenkistä linjaa, joka vallitsi vanhoilla ruukki- ja paperitehdaspaikkakunnilla.

Tanssilava meren rannalla pääsi elokuvaan

Kylän keskellä oli kauppa ja siinä se on vielä nykyisinkin. Kaupan takana olevalla kalliolla sijaitsi lastentarha. Laaja piha oli ympäröity verkkoaidalla ja kallion laella oli lautarakenteinen liukumäki.

–Lahden pohjukassa nykyisen Ilmarisenkujan päässä oli tanssilava. Siinä oli katettu esiintymiskoroke ja iso avoin tanssilava, jonka päissä olivat telineet koripallon peluuta varten. Täällä on pelannut myös Jorma Pilkevaara, joka on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista, mainitsi Tvilling ja jatkoi, että lava on nähty myös elokuvassa.

–Siellä on kuvattu tanssilavakohtaus ”Lasisydän” -nimiseen elokuvaan. Rannassa tanssilavan läheisyydessä oli myös voimistelutelineitä sekä pukukoppi uimareita varten.

–Mereen oli tehty pitkä laituri, jonka päässä oli hyppytorni kolmen ja viiden metrin hyppytasoineen. Lännen puolella oli myös kääntölaituri uimakilpailujen järjestämiseksi. Kesäisin monet työntekijät kulkivat veneellä lahden yli töihin. Talvisin käytössä olivat auratut jäätiet.

Sauna oli ahkerassa käytössä

Yksi ranta-alueen tärkeimmistä paikoista oli ahkerassa käytössä ollut saunarakennus, joka on yhä paikoillaan. Rakennuksessa oli suuri yleinen sauna sekä muutamia perhesaunoja. Sen toisessa päässä oli pesutupa ja mankelihuone.

–Saunan rannassa oli laituri mattojen pesua ja uimista varten. Hieman edempänä oli pitkä kuuri, jonka koko rannan puoleinen seinä oli avattavissa. Kuurissa säilytettiin kilpasoutuveneitä. Kilpasoutu oli suosittu harrastus, kertoi Tvilling.

Valkolammen kylä alkoi pikku hiljaa laajentua länteen, kun silloinen Rauma-Repola ryhtyi myymään omakotitontteja henkilökunnalleen Pitkäniityntieltä. Sinne rakennettiin omakotitaloja pääosin 1950- ja 1960-luvulla.

Pitkäniityntie olikin sunnuntaisen kyläkävelyn viimeinen osuus. Kevään aikana on tarkoitus järjestää vielä toinen ympäristöoppia- kävelykierros. Silloin tutustutaan varsinaiseen eli vanhaan Valkoon sataman ympäristössä. Kävelyn lomassa Harri Hilli kertoo alueesta ennen vuotta 1945.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI