|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Naisten iltapäivään Valkon kirkossa kokoontui liki 50 henkeä

26.02.2008Lisää tällaisia tapahtumia, toivoivat naiset Valkon kirkossa sunnuntaina järjestetyssä Naisten iltapäivässä. Loviisalainen Lilly Mäkinen arvioi ystävättäriensä kanssa kaupungissa järjestettävän liian vähän sunnuntain tapaisia tilaisuuksia.


- Ohjelma oli kiinnostava. Ehdottomasti tällaisia lisää, seurakunnan juhlavuoden päätyttyäkin. Seurakunnan on tultava ihmisten luo, totesi Mäkinen.

Naisten iltapäivä kokosi liki 50 naista Valkon kirkkoon. Muutama mieskin oli paikalla, arvattavasti kuljettajan ominaisuudessa, yleisöstä kun iso osa oli tullut paikalle kaupungista. Tilaisuus oli osa Loviisan suomalaisen seurakunnan 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Aiemmin on pidetty musiikki-iltapäivä ja tulossa on vielä iltapäivät perheille ja miehille. Iltapäivän juontajana toiminut Anna Hiltunen kertoi, että juhlavuonna pidetään myös opastettu hautausmaakierros ja valokuvanäyttely. Kirkkoa esitellään tulevilla WWP-päivillä.

Iltapäivässä oli tarkoitus kuulla kolmea alustajaa. Sairastumisen vuoksi pois jäi kuitenkin Sirkku Zeilerin kaamosmasennus –alustus. Iltapäivän puheet aloitti Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen tuore puheenjohtaja Tuija Leppämäki. Tottunut puhuja otti yleisönsä hyvin valmistelulla ja asiantuntevalla puheellaan. Leppämäki puhui unelmista ja kysyi, minkä arvoista elämä olisi ilman unelmia. Viipurissa syntyneen Leppämäen lapsuutta värittivät perheen tarinat ja muistelut syntymäkaupungista. Vaikka hän asui ja kävi koulua Turussa, ei identiteetti muuttunut turkulaiseksi, vaan pysyi viipurilaisena. Helsingissä pitkään asuneena identiteetti oli viipurilaisuuden lisäksi punavuorelainen.

- Jotta identiteetti kiinnittyisi johonkin paikkaan, täytyy ympäristön olla sellainen josta voi olla ylpeä ja josta löytää jonkin historiallisen taustan omaan elinympäristöönsä, totesi Leppämäki.

Viitisen vuotta sitten hän alkoi käydä Loviisassa, alkuun koska ystävätär muutti tänne. - Loviisassa historiallinen kulttuuriympäristö tuli vastaan voimakkaana. Tapasin ihmisiä, joilla oli unelmia ja tahtoa lähteä toteuttamaan niitä.

Unelmien toteuttajia löytyi etenkin Wanhassa Wara Parempi –päivien väen joukosta.

- Miten tällainen tapahtuma syntyy. Tarvitaan idearikkaita, työhön valmiita tekijöitä, joilla on ennakkoluulottomuutta ja uskoa ideaan. Tarvitaan unelmien toteuttajia, jotka kertovat miten vanhaa taloa korjataan, kunnioitetaan ja rakastetaan. Tarvitaan myös hyvää suunnittelua ja kaavoitusta.

Leppämäki luki otteita asemakaavaopin professori Otto-Iivari Meurmanin kirjasta 99 vuotta Mörrin muistelmia. Meurman muun muassa neuvoi nuoria arkkitehtejä seuraamaan roomalaisen arkkitehdin ja insinöörin Pollio Vitruviuksen ohjeita: Utilitas, Firmitas, Venustas – käyttökelpoisuus, lujuus ja kauneus. Professori nostaa muistelmissaan huonoksi arkkitehtuuriksi Itä-Pasilan ja Merihaan, jotka ovat hänen mielestään tuloksia sieluttomasta teknillis-taloudellisesta ajattelusta.

- Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike alkoi rakennussuojelusta, mikä on edelleen tärkeää. Yhdistys antaa myös mm. kaavalausuntoja. Ajankohtaista on ns. Menteran talon purku ja mielestämme liian ”lähiötalon” tyyppisen kerrostalon rakentaminen Loviisan ydinkeskustaan. Huolta on Almin talosta, Kappelista ja sen puistosta sekä Schillmarkin puistosta. Paljon on tehtävää, kertoi Leppämäki.

Kahvitauon jälkeen puhui Kaarina Liljeström, joka on ”löytänyt vanhoille rakennuksille uutta käyttöä”. Hän tuli Loviisaan ensin kesäasukkaana. Kun Helsingin hoitokodille tuli laajennustarvetta, hän hankki vuonna 2004 tyhjillään olleen Ulrica-kodin. 50-luvulla rakennetun osan modernisointi eteni suunnitellusti.

- Kun eteen tuli 100 vuotta vanhan osan uusiminen, en raaskinutkaan muuttaa esimerkiksi huonejärjestelyjä niin, että ne olisi voitu modernisoida. Päätin, että laitetaan vain tilat kuntoon, ehkä niille käyttöä löytyy, muisteli Liljeström.

Viereinen Ukkolakin jäi tyhjilleen ja sen omistaja haki sille purkulupaa, saamatta. Tästä talosta Liljeström teki kaupat puolisentoista vuotta sitten. Taaskaan ei ollut tietoa, mitä tiloihin tulisi, mutta kunnostus aloitettiin. Nyt Ukkolassa toimii käsityömyymälä ja kahvila.

- Isoäidiksi tulon jälkeen olen hurahtanut lastenkulttuuriin. Jouluna meillä oli satupolku ja kesäksi tulee koko perheen Kontion poika ja tsaarin tytär –tapahtuma, johon huovutettujen hahmojen lisäksi liittyy mm. musiikkia ja luentoja. Tuleva wwp-tapahtuma näkyy myös meillä venäläisteemoin, kertoi Liljeström.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI