|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Age Anders Bäcklund saa tänään tasavallan presidentin hengenpelastusmitalin maaherralta
19.02.2008Sen piti olla aivan tavallinen vuoden 2006 syyskesän päivä Age Anders Bäcklundille ja Arvo Leinolle. Miehet olivat sopineet tapaavansa Rönnäsin golfkentän jätevedenpuhdistamolla kello 9. Kun likakaivojen tyhjennysurakointia harjoittava Bäcklund ajeli Lapinjärven Rutumista kohti Isnäsiä, oli Leino jo mennyt puhdistamolle suorittamaan valmistelevia toimenpiteitä ennen varsinaista tyhjennystä. Bäcklundin tietämättä tilanne puhdistamolla oli muuttunut hengenvaaralliseksi.


Rönnäsin puhdistamo on lasikuiturakenteinen, maanpäälliseltä osaltaan hieman sienen muotoinen rakennelma, josta suurin osa on maan alla. Puhdistamon toimintaperiaatteen mukaisesti kiinteä sakka ohjautuu siilon ylöspäin levenevän kartion muotoiselle pohjalle ja esipuhdistettu vesi siirtyy edelleen puhdistettavaksi muualle. Siilon pohjalle valunut sakka imetään Bäcklundin ja muiden alan yrittäjien toimesta erityisvalmisteisten autojen säiliöihin ja kuljetetaan jatkokäsittelyyn, kuten kompostointiin.

Puhdistamon katolla on luukku, jonka Arvo Leino ensi töikseen avasi ja meni sitä kautta sisälle puhdistamoon. Koska puhdistusprosessissa käytetään varsin voimakkaita kemikaaleja ja itse lietekin tuottaa mm. metaanikaasua, on tärkeää tuulettaa puhdistamoa ennen sisään menoa.

Arvo Leino kiipesi sisälle puhdistamoon huoltotikkaita pitkin ja laskeutui huoltotasanteelle aloittaen tyhjennyksen valmistelun. Puhdistamon ulkopuolella koiraa ulkoiluttanut rouva Leino havaitsi yllättäen, että Arvo Leino oli jostain syystä pudonnut huoltotasanteelta alas suoraan lietteen joukkoon ja oli vaarassa hukkua.

Samaan aikaan Age Anders Bäcklund oli matkalla Lapinjärven Rutumissa sijaitsevasta kodistaan kohti Rönnäsiä.

Yleensä olen pikkuisen myöhässä, mutta sinä aamuna olin jostakin syystä paikalla jo kymmenen minuuttia ennen sovittua aikaa, muistelee Bäcklund.

Nopea toiminta pelasti miehen hengen

Puhdistamolle saavuttuaan Bäcklund havaitsi ensimmäiseksi rouva Leinon, joka huusi ”Arvo hukkuu!”. Bäcklund nappasi autostaan mukaansa kuormaliinan ja kiipesi puhdistamoon. Koska aikaa ei ollut hukattavaksi, hän laskeutui saman tien alas lietteeseen ja sitoi liinan Arvo Lehdon kainaloiden alta siten, että miehen pää pysyi pinnalla. Rouva Lehto oli Bäcklundia odotellessaan onnistunut pitämään miestään pinnalla koiran talutushihnan avulla, mutta raskaasta lietteestä ylösnostaminen ei onnistunut. Kun Bäcklund oli saanut Leinon tilanteen stabilisoitua, hän soitti hätänumeroon: Isnäsin VPK saapui paikalle todella nopeasti, kiittelee Bäcklund

Bäcklund joutui toimimaan vielä VPK:n apulaisena ja laskeutumaan köyden kanssa alas lietteeseen. Kun köysi oli kiinnitetty sekä Leinon että Bäcklundin itsensä ympärille, hiissasi Isnäsin VPK painavan, mutta arvokkaan paketin ylös päivänvaloon. Age Anders Bäcklundin kylmäpäinen ja epäitsekäs toiminta hätätilanteessa oli pelastanut ihmishengen. Paikalle saapunut ambulanssi kuljetti miehet jatkohoitoon, sillä myrkyllinen liete ei varsinkaan hengitysteihin joutuessaan ole ollenkaan terveellistä ihmiselle.

Kyllähän siinä iho punoitti aika lailla jälkeenpäin. Antibiootteja määräsivät Porvoossa, kertaa tapahtuman jälkihoitoa Bäcklund.

Arvo Leinon sairaalavisiitti olikin perusteellisempi sisältäen muun muassa tehostettua hoitoa. Hänetkin saatiin hoidettua täysin terveeksi.

Tänään on juhlan aika

Tasavallan Presidentti myönsi 30.11.2007 Age Anders Bäcklundille tunnustukseksi ihmishengen pelastamisesta hengenpelastusmitalin. Mitali luovutetaan Bäcklundille ja kuudelle muulle sankarille Etelä-Suomen lääninhallituksessa tänään kello 10 alkavassa kahvitilaisuudessa. Mitalin luovuttaa maaherra Anneli Taina.

Age Anders Bäcklund on vaatimaton mies eikä halua korostaa omaa rooliaan Arvo Leinon hengen pelastamisessa. Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että juuri hänen panoksensa Leinon hengen pelastamisessa oli täysin ratkaiseva. Mielenkiintoinen sattuma, tai kohtalo ohjasi Bäcklundin juuri sinä aamuna tapojensa vastaisesti lähtemään liikkeelle kymmenen minuuttia normaalia aikaisemmin. Kymmenen ratkaisevaa minuuttia.

Markku Lautamäki

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI