|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valkom kvarterskolan lakkautetaan äänin 16-11
15.02.2008Vuosia jatkunut kamppailu Valkom kvarterskolanin toiminnan jatkamisesta päättyi keskiviikkona puolustajien tappioon Loviisan valtuuston päätettyä äänin 16-11 lopettaa koulun toiminnan 1.8.2008 alkaen. Ruotsinkielisen kyläkoulun säilyttämisen kannalla oli ruotsalaisen kansanpuolueen koko valtuustoryhmä, joka hävisi äänestyksessä demareiden ja kokoomuksen valtuutetuille.


-Tämä koulun säilyttäminen on tärkeä kysymys meidän valtuustoryhmälle sekä koko kieliryhmälle, vetosi Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikael Hafrén. Hänen mukaansa koulun oppilasmäärät ja ennusteet sekä oppilaskohtaiset kustannukset eivät ole niin huonoja, jos ottaa huomioon sen, että koulussa on vain neljä vuosiluokkaa. Hafrénin mukaan kvarterskolanin oppilaat eivät mahdu Generalshagenin kouluun ainakaan ennen kuin sitä on peruskorjattu ja laajennettu. Hän vaati tarkkoja laskelmia ja suunnitelmia Generalshagenin saneerauksesta ja sen rahoituksesta ennen kvarterskolanin lakkautuspäätöstä.

-Me olemme sitä mieltä, että väestönkasvu edellyttää, että Valkom kvarterskolan jatkaa toimintaansa. Ennusteet näyttävät, että koulun oppilasmäärä voisi olla 24 oppilasta vuonna 2012, jos se lasketaan 6 vuosiluokan mukaan niin (teoreettinen) oppilasmäärä olisi silloin 36 oppilasta. Tämä olisi hyvä alusta koulun jatkolle, Hafrén räknasi.

–Me emme halua olla mukana heittämässä lapsia sellaiseen kouluun, josta ei ole tehty riittäviä laskelmia ja suunnitelmia. Haluamme palauttaa tämän asian uudelleen valmisteltavaksi, Hafrén esitti.

Kvarterskolanista ei tullut kielikysymystä

Ruotsinkielisen kvarterskolanin lakkauttamisesta ei lopulta syntynytkään kielikysymystä, sillä useimmat koulutoimen ruotsinkieliset virkamiehet ja RKP:n ulkopuoliset ruotsinkieliset valtuutetut olivat koulun lakkauttamisen kannalla. Myös demariryhmän ruotsinkielinen valtuutettu ja opettaja Christer Bengts oli lakkauttamisen kannalla. Hänen mukaansa kvarterskolanin oppilaat mahtuvat hyvin Generalshagenin tiloihin. Bengtsin mukaan Hafrénin laskelman koulun oppilasmääristä eivät pidä paikkaansa eikä lapsia olla panemassa Generalshagenissa kellariin.

-Mitään uusia selvityksiä ei enää tarvita. Oppilaille Generalshagen on parempi ratkaisu kuin kvarterskolan. Koulussa on nyt 12 oppilasta, joista osa tuodaan kaupungista Valkoon kouluun. Koulun ylläpitäminen tällä tavoin on tekohengitystä. Generalshagen pystyy tarjoamaan paljon paremman opetusympäristön kuin kvarterskolan, Bengts totesi. Myös Bengtsin ryhmätoveri Jaakko Isotalo oli lakkauttamisen kannalla.

-Minun piti alunperin olla tässä hiljaa, mutta Hafrénin palopuheen jälkeen on pakko tuoda esille toisenlaisiakin näkemyksiä. Hyväksytty kouluselvitys ei millään tavalla puolla kvarterskolanin olemassaoloa. Jos oppilaita siirretään Generalshageniin, siellä ei tarvitse tehdä suuria muutostöitä, ellei niitä väkisin haluta ajaa, ja ainahan vanhassa koulussa tarpeita on, Isotalo sanoi.

-Voi vain kysyä onko se opetuksellisesti järkevää, että luokilla on vain kaksi tai muutama oppilasta. On paljon selvempää ja oppilaille parempi, että ovat normaalissa kouluyhteisössä, normaalikokoisissa luokissa. Kvarterskolanin oppilaat ovat täysin sulautettavissa Generalshagenin luokkiin.

-Ainoa haitta on, sekin kysymysmerkillä, että oppilaat joutuvat tulemaan Loviisaan taksilla. Koulukyydit pelaa jo nyt ovelta ovelle. Tätä ratkaisua on yli viisi vuotta roikutettu. Minäkin olen jossain vaiheessa ollut sitä mieltä, että Valkon imagon kannalta koulu voitaisiin säilyttää, mutta jossain vaiheessa järjen pitää voittaa, Isotalo järkeili.

RKP halusi lisäselvityksiä ja jatkosuunnitelmia

-On tosi ikävää, että olemme taas keskustelemassa Valkom kvarterskolanin lakkauttamisesta. Olisin toivonut, että tässä salissa kaikki ymmärtäisivät, että kvarterskolan ei ole mikään rasite Loviisalle, vaan päinvastoin on suuri etu, että meillä on kaksi koulua. Kaikkea ei voi mitata rahassa, RKP:n Jari Jaatinen sanoi. Hän vaati perusteellisia selvityksiä siihen miten kvarterskolanin lakkauttaminen vaikuttaisi Valkon kaksikielisen päiväkodin toimintaan tulevaisuudessa sekä miten päiväkerhotoiminta järjestettäisiin Valkon koululla, jos kvarterskolan lakkautetaan. Lisäksi hän tiedusteli miten ruotsinkielisten lasten esiopetus järjestetään ja mitä se tulee maksamaan, jos koulu lakkautetaan. Jaatinen kysyi myös voidaanko varmasti luvata, että Valkosta tulevat lapset mahtuvat Generalshageniin.

Entinen Myllyharjun koulun rehtori, kokoomuksen Anna Hiltunen arveli, että Loviisan koulutoimen korkeat kustannukset johtuvat paljolti siitä, että Loviisa on hoitanut erittäin laadukkaasti koulutoimensa; tullut opettajia ja oppilaita vastaan kuljetuksissa ja muissa järjestelyissä sekä panostanut tilojen peruskorjauksiin.

-Ryhmämme on sitä mieltä, että Valkon ruotsinkielinen koulu pitää lakkauttaa ja oppilaat siirtää Generalshagenin tiloihin, Hiltunen sanoi.

Kokoomuksen Reijo Kouvo ihmetteli, ettei kvarterskolanin väelle aikanaan kelvannut, että koulun toiminta olisi siirretty Valkon suomalaisen koulun rakennukseen, vaikka ruotsinkielisille oppilaille olisi järjestetty täysin omat luokat, ruokailutilat, sisäänkäynnit sekä erillinen ulkoilupiha ja vieressä liikuntatilat ja kirjasto monitoimitalossa. Se olisi voinut Kouvon mukaan taata ruotsinkielisen koulutoiminnan jatkumisen Valkossa.

-Nyt ollaan tässä ikävässä välikädessä. Oman kylän koulu lakkautetaan, Kouvo sanoi.

Myös virkamiehet lakkauttamisen kannalla

Demareiden Sinikka Heikkinen muistutti, että kouluverkkoselvityksen perusteella kouluja lakkautetaan muuallakin Loviisan seudulla eikä kvarterskolanin jatkamiselle löydyt mitään erityisperusteita.

-Meidänkin kotikadulla joka kouluaamu on ainakin kolme ellei neljä pientä koululaista piipertää linja-autolle Rautatiekadun risteykseen mennäkseen Loviisasta Valkoon kouluun, jotta se koulu pysyisi pystyssä. Minkä takia kaupungista lapset menevät sinne monen kilometrin päähän, vaikka voisivat mennä parin kilometrin päähän lähemmäs kouluun, ihmetteli Sinikka Heikkinen.

RKP:n Susanne Vauhkonen vaati Generalshagenin tilaselvitysten tekemistä, jotta varmistetaan, että tilat täyttävät lain normit muun muassa ilmanvaihdon osalta. Hän muistutti, että kvarterskolan palvelee valkolaisten lisäksi myös loviisalaisia perheitä.

Viimeisen niitin Valkom kvarterskolanin arkkuun naulasi ruotsinkielinen koulutoimenjohtaja Thomas Grönholm, jolta kokoomuksen Päivi Uotinen pyysi vastausta väitteisiin, etteivät oppilaat mahtuisi Generalshageniin. Grönholmin mukaan oppilaat mahtuvat hyvin Generalshageniin.

-Tällä mahdollinen kvarterskolanin lakkauttaminen ja Generalshagenin lisätilan tarve ei kytkeydy millään tavoin tosiinsa. Generalshageniin tarvitaan uusia tiloja joka tapauksessa, Grönholm todisti.

RKP:n Mikael Hafrén näki, että RKP:n esitys häviää äänestyksessä, ja hän otti esille RKP:n ryhmätoivomuksen.

-Näyttää siltä, että häviämme tämän äänestyksen, joten halumme tehdä ryhmätoivomuksen, että ennen kuin Valkom kvarterskolan lakkautetaan, tehdään selvä suunnitelma Generalshagenin tiloista ja niiden rahoituksesta. Uutta rahaa täytyy löytyä jostain, Hafrén toivoi.

Kokoomuksen Pauli Kopiloff oli tyytyväinen, että kvarterskolan suljetaan ja lapset siirretään turvallisempaan kouluympäristöön Valkosta, jonne satamaan rakennetaan WestTankin palavien nesteiden vaarallinen polttoainevarasto.

Demareiden Pertti Lohenoja muistutti, että Loviisassa on kvarterskolanin jälkeenkin vielä kouluja, joiden kustannukset ylittää jopa kaksinkertaisesti maan keskiarvokustannukset. Hän peräsi kustannuskuria näihin kouluihin.

Valtuusto äänesti ensin Jari Jaatisen kannattamaa Hafrénin esitystä asian palauttamisesta. RKP:n palautusesitys hävisi äänin 16-11. Myös varsinainen äänestys koulun lakkauttamisesta päätyi samoihin lukemiin 16-11.

Loviisan ilmoitukset Östrassa ja Lovarissa

Valtuusto päätti myös, että Loviisan kaupungin virallisina ilmoituslehtinä jatkavat Östra Nyland ja Loviisan Sanomat. Lisäksi ilmoitukset julkaistaan kaupungin ilmoitustaululla Raatihuoneella sekä internetissä. Avoimista viroista ilmoitetaan paikallislehtien lisäksi Helsingin Sanomissa, Hufvudstadsbladetissa ja Uutispäivä Demarissa sekä kaupungin internetsivuilla.

Valtuusto päätti äänin 21-4 yhden äänestäessä tyhjää lähettää sisäministeriön pyytämän täydentävän vastauksen puitelain velvoitteiden täyttämisestä. Kokoomuksen Päivi Uotinen esitti Kopiloffin kannattamana, että ministeriölle todetaan, ettei vastauksia voida tässä vaiheessa antaa, sillä kuntaliitosta sekä yhteistoiminta-aluetta koskevat neuvottelut ovat kesken. Esitys hylättiin ja vastaus päätettiin lähettää helmikuun loppuun mennessä.

Eilen valtuutettu Päivi Uotinen sai sisäministeriön Suvi Savolaiselta sähköpostin, jossa todettiin, ettei Loviisan, Pernajan eikä Liljendalin tarvitse lähettää vastauksiaan, koska kunnat ovat hyväksyneet yhteisen kuntajakoselvittäjän jatkamaan kesken jäänyttä yhteistyöprosessia. Valtuusto hyväksyi myös vuoden 2007 tilinpäätökseen 151.000 euron investointivarauksen Essonmäen vanhan kaatopaikan kunnostuksen tosien vaiheen rahoittamiseksi.

Kokouksen päätteeksi valtuuston puheenjohtajisto luovutti tasavallan presidentin 6.12. myöntämät ansiomerkit Lovisa Gymnasiumin rehtorille Jan Lindhille, joka sai Suomen Leijonan ritarimerkin ja yksityisyrittäjä Mikael Hafrénille Suomen Leijonan ansioristin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI