|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntien rahapula näkyy mielen-
terveyskuntoutujien palveluissa

12.02.2008Kirkon jokavuotinen yhteisvastuukeräys polkaistiin komeasti käyntiin Ruotsinpyhtäällä sunnuntaina. Keräyksellä edistetään tällä kertaa kehitysvammaisten työllistymistä kotimaassa sekä autetaan sisällissodan runtelemaa Liberiaa jälleenrakennustyössä.


– Kuulemma vielä 1980-luvulla vammaiset saivat paremmin töitä. Nyt tilanne on toinen. On tullut globaali talousjärjestelmä ja Euroopan Unioni. Ei ole enää paljoa vapaita työpaikkoja. Työelämästä on tullut niin vaativaa, kuvaili juhlapuheessaan tesjokelainen Pauli Väisänen.

Väisänen työskentelee Loviisan toimintakeskuksessa. Keskuksessa tekee töitä noin 40 kehitysvammaista ja mielenterveyskuntoutujaa.

– Minulle työ merkitsee sitä, että se kehittää käsien taitoja ja sillä on terapeuttinen vaikutus mieleen. Töissä kehittyvät ihmissuhdetaidot eli siellä saa uusia kavereita ja ystäviä. Suojatöissä oppii ajattelemaan positiivisesti eli meillä on positiivinen asenne. Minä orientoidun paremmin päivärytmiin kun käyn töissä. On hyvä olla paikka jonne mennä, että ei tarvitse jäädä yksin kotiin, kertoi Väisänen toimintakeskuksen merkityksestä.

Kiirekulttuuri lisää mielenterveyskuntoutujien määrää

Väisänen totesi, että kuntien kireä taloudellinen tilanne näkyy myös mielenterveyskuntoutujille tarjolla olevissa palveluissa.

– Kuntien taloudellisesta tilanteesta riippuu myös se, kuinka hyvin mielenterveyskuntoutujille suunnatuista palveluista voidaan neuvotella. Kehitysvammaisten osalta laki on säädetty paremmin. Mielenterveyslaissa ei ole mainintaa täydestä työviikosta. Laki on väljempi ja jättää enemmän sijaa tulkinnoille. Tämän epäkohdan korjaaminen saattaisi vähentää myös laitoshoidon tarvetta. Se on rahasta kiinni.

Väisänen tekee toimintakeskuksessa savitöitä alihankintana.
– Toimintakeskuksessa töitä saa tehdä omaan tahtiin, mutta joskus tilauksilla on kiire. Silloin meidän pitää olla ahkeria. Kuitenkin minun motto on, että laatu korvaa määrän. Työkeskustoiminnan tärkeimpiin kuuluvana antina Väisänen mainitsi sen, että siellä tehtävä suojatyö antaa tekijöilleen motivaatiota ja omanarvontuntoa.

–Minä olen saanut kehuja siellä, mutta kaikki työntekijät ovat tärkeitä eikä kukaan ole täydellinen eikä virheetön.

Väisänen kertoi, että toimintakeskuksessa mielenterveyskuntoutujien osuus on kasvanut jatkuvasti.

– Johtajamme Leena Pulkkinen on arvellut sen johtuvan lamavuosien säästötoimenpiteistä, kiirekulttuurista sekä taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisestä. Tavallaan kehitysvammaisten osalta suojatyöasiaa tarkastellaan yksilölähtöisesti, mielenterveyskuntoutujien osalta järjestelmän vinkkelistä. Töitä riittää, mutta ei työpäiviä eikä rahaa. Minäkin tunnustan, että suojatyö on monella tapaa minulle terveydeksi. Mutta meillä on joskus hauskaakin siellä, liiankin kivaa välillä. Kuitenkin me eletään sääntöjen kanssa ihan normaalia elämää.

Vapaaehtoisten panos merkittävä

Tapahtumaa juontanut Ruotsinpyhtään seurakunnan keräyspäällikkö Jaana Huovila kiitteli keräyksen järjestelyihin osallistuvia vapaaehtoisia ja vertasi heitä keräyksen tämänvuotiseen logoon, jossa yhteisvastuusydämen tuntumassa pörrää mehiläinen.

–Vapaaehtoiset on nähty ahkerina pörriäisinä ja sen näki täälläkin tänä aamuna, kun alettiin leipoa. Tosin myös taikinakone surrasi mukana!

Tesjoen seurakuntakodissa pidetyssä tempauksessa pidettiin muun muassa arpajaiset, joihin niin yksityiset kuin yrityksetkin olivat lahjoittaneet voittoja.

–Ilman vapaaehtoisia tällaisia tempauksia on voitaisi toteuttaa.
Huovila mainitsi keräyksen kotimaan kohteesta, että kehitysvammaisten työllistämisen edistämiseksi erityisesti työhön valmentajia tarvittaisiin lisää.

Keräyksen painopiste onkin käytännön työllistämisessä, eli tavoitteena on tukea kehitysvammaisten työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Keräystuotto ohjataan kehitysvammaisten tukijärjestöille.

Keräyksen ulkomaan kohteessa Liberiassa apua koordinoivat Kirkon Ulkomaanapu ja Luterilainen maailmanliitto.

Yhteisvastuutapahtumassa musisoi vs. kanttori Anu Lehtinen, joka soitti Bachia sekä pianolla että huilulla. Hartauden piti vs. pastori Johanna Pesonen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI