|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtää ja Kotka avasivat
yhteistoiminta-alueneuvottelut

01.02.2008–Ruotsinpyhtää on vahvasti kallellaan viiden Loviisan seudun kunnan fuusioon, josta on lainvoimainen ja selvällä enemmistöllä tehty päätös. Koska se juna meni jo, on muitakin ratkaisuja mietittävä. Kaikki muut vaihtoehdot ovat kuitenkin ihan auki, toteaa Ruotsinpyhtään kunnanjohtaja Risto Nieminen, joka kävi eilen yhdessä luottamushenkilöiden kanssa Kotkassa keskustelemassa yhteistoiminta-alueen muodostamisesta Kotkan, Pyhtään ja Ruotsinpyhtään välille.


Niemisen mukaan kuntarakenne- tai yhteistoiminta-aluekeskusteluihin Kotkan kanssa ei päästä kunnolla käsiksi ennen kuin selvitys Etelä-Kymenlaakson tulevaisuudesta eli työnimeltään ”Ruotsinpyhtäältä rajalle, elivoimaa ja kilpailukykyä” -niminen selvitys on valmistunut.

–Selvitys valmistuu kesään mennessä ja sen jälkeen käydään keskustelut. Emme pääse mihinkään siitä tosiasiasta, että Ruotsinpyhtää on osa Kymenlaaksoa Kymijoen varrella. Mutta kuntakokonaisuus kuuluu Loviisaan seutuun.

Nieminen muistuttaa, että päätös viiden Loviisan seudun kunnan fuusiosta on tehty. Se olisi hänen mielestään edelleen paras ratkaisu, mikäli sitä pystytään viemään eteenpäin. –Keskustelu neljän kunnan fuusiosta on käyty ainakin vähäksi aikaa, jos mitään merkittävää uutta sen uudelleen virittämiseksi ei ilmene, sanoo Nieminen ja jatkaa, että yhteistoiminta-alue Loviisan seudulle on sekin Ruotsinpyhtään kannalta vielä avoin kysymys.

Loviisan seudun keskusteluihin Nieminen toivoo jonkinlaista ehdotusta nimitettävältä selvitysmieheltä.

Kymenlaaksossakin riittää solmuja avattaviksi

Nieminen mainitsee, että Kotka näkee Ruotsinpyhtään Etelä-Kymenlaakson kokonaisuudessa ihan mielellään, jos Ruotsinpyhtää sinne haluaa. Ruotsinpyhtää on käynyt keskusteluja myös Pyhtään kanssa.

–Pyhtäälläkin tilanne on täysin avoin. Sen pitää antaa helmikuun loppuun mennessä valtioneuvostolle selvitys puitelain toteuttamisesta. Pyhtään viimeisin esitys on yhteistoiminta-alue Kotkan kanssa. Kotka taas on vastannut, että keskustelee fuusiosta Pyhtään kanssa. Pyhtää taas lähtee siitä, että se keskustelee koko Etelä-Kymenlaakson viiden kunnan fuusiosta. Ja jos Ruotsinpyhtää haluaisi olla siinä mukana kuudentena, tuskin siihen mitään vastaan olisi, selvittää Nieminen ja jatkaa, että avattavia solmuja löytyy Kymenlaaksostakin.

–Kaakonkulman kunnat Hamina, Miehikkälä ja Virolahti taas keskustelevat keskenään mahdollisesta fuusiosta, mutteivät koko Etelä-Kymenlaakson fuusiosta. Tehtävällä selvityksellä pyritään avaamaan juuri näitä solmuja.

Alijäämää jo toista miljoonaa

Ruotsinpyhtää piti keskiviikkona oman valtuustoseminaarinsa, jossa pohdittiin puitelain määräysten toteuttamista. Niemisen mukaan tilanne nähdään nyt ehkä hieman toisenlaisena kuin vielä syksyllä. Yksi syy siihen on yhä synkkenevä kunnan taloudellinen tilanne.

–Viime vuoden tilinpäätöstä on jo avattu ja se antaa enemmän pohjaa sille tiedolle, että Ruotsinpyhtään selviäminen itsenäisenä eli yhteistoiminta-alueen osana, on vähintään kyseenalaista tulevaisuudessa olipa yhteistoiminta-alue mikä tahansa. Usko kunnan mahdollisuuksiin uuden lainsäädännön ja kunnan talouden puitteissa alkaa olla teoriaa. Niemisen mukaan viime vuoden tilinpäätöksen jälkeen kertynyttä alijäämää alkaa olla jo pitkälti toista miljoonaa euroa. Myös kuluvan vuoden talousarvio on alijäämäinen.

–Kun siihen ynnätään se, että meidän pitäisi tehdä toimenpideohjelma kunnan talouden saamiseksi tasapainoon neljässä vuodessa eli kattaa alijäämä samaan aikaan kun meille tulee lisää alijäämää, ollaan aika hankalassa yhtälössä.

Nieminen lisää, että kunnan taloutta pystytään teoriassa korjaamaan yhteistoiminnalla tai palveluja lakkauttamalla.

–Palvelujen lakkauttaminen lienee mahdotonta, eikä yhteistoimintakeskusteluihin päästä ennen kuin suunta on valittu. Meillä on aika tavalla kotikutoinen Gordionin solmu tällä hetkellä.

Ikuisen itsenäisyyden puolesta ei hirveästi kannata huudella

Taloudellinen tilanne on Niemisen mukaan tullut selväksi luottamushenkilöille viimeistään nyt, kun tilinpäätöstä tehdään.

–Olemme uusissa lähtötiedoissa. Kunnan itsenäisenä oleminen on mielestäni nyt ymmärretty sillä tavalla, että se on hyvin vaikeasti hoidettava asia nykyoloissa. Keskusteluissa on ollut sellainen sävy, ettei ole syytä hirveästi huudella itsenäisyyden ikuisesta säilyttämisestä.

Kunnanhallitus pohtii tilannetta maanantaina. Samalla se ottaa kantaa Porvoon lähettämään kirjeeseen, jossa Porvoo on ilmoittanut olevansa edelleen valmis keskusteluihin Itä-Uudenmaan kuntarakenteen kehittämiseksi kuntaliitosten avulla. Jos liitokset osoittautuvat mahdottomiksi, on Porvoo valmis muodostamaan laajan sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueen.

Selvittäjä ei hidasta Pernajan ja Porvoon neuvotteluja

Selvitysmiehen asettaminen ratkomaan Loviisan seudun kuntien yhteistyön solmuja ei hidasta Pernajan aikeita selvittää samanaikaisesti fuusiokysymystä Porvoon suuntaan. –Ristiriitaa ei ole ajallisesti, sillä selvityshenkilön selvitys valmistuu ennen kuin päätöksiä tehdään, sanoo Pernajan kunnanjohtaja Ralf Sjödahl.

Pernajassa halutaan joka tapauksessa katsoa, mihin Loviisan seudun viiden kunnan yhteistyökuvioissa päädytään selvitysmiehen avulla. Seudun kunnanvaltuustot ottavat kantaa selvitysmiehen ehdotuksiin jo kevään kuluessa, sillä selvittäjän työ valmistunee viimeistään huhtikuussa.

Pernajan kunnanhallitus päätti viime kuun puolivälissä käynnistää uudelleen liitosneuvottelut Porvoon kanssa sen jälkeen, kun yhdistymisaikeet ensin viiden, sitten neljän kunnan kesken kariutuivat.

Pernajan kunnanvaltuusto näytti vihreää valoa viime syksynä ensin viiden, sitten neljän kunnan fuusiolle. Mikäli yhdistyminen kiinnostaisi vain kolmea kuntaa, Pernaja turvautuisi Porvoo-vaihtoehtoon.

Pernajan ja Porvoon keskusteluissa on tarkoitus laittaa ajantasalle jo kertaalleen neuvoteltu liitossopimusehdotus. Pernajassa neuvotteluihin ryhdytään heti, kun se Porvoolle sopii. Teknistä korjailua sopimusehdotus kaipaa muun muassa ns. porkkanarahojen suhteen että siinä, miten luottamushenkilöorganisaatio järjestetään syksyn kunnallisvaalien jälkeen. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI