|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Miten kuluttaja suunnistaa lääkemarkkinoinnin viidakossa?

01.02.2008Lääketiede muuttuu hirveän nopeaa vauhtia. Kehitetään uusia lääkkeitä ja hoitokeinoja. Tämän lisäksi terveydenhuollon kentällä on jatkuvasti lisää toimijoita, joilla on omat intressinsä.


Miten tämän kaiken keskellä pärjää yksittäinen terveydestään huoltapitävä ja siitä huolestunut kansalainen? Kuluttajaliiton kehittämispäällikkö ja terveyspalvelujen asiantuntija, kansanterveystieteestä väitellyt filosofian tohtori Hanna Toiviainen alusti torstaina Loviisassa siitä, miten kuluttaja voi tunnistaa ja arvioida kriittisesti reseptilääkkeiden lääketietoa ja lääkemainontaa ja terveyteen ja sairauteen liitettyjä kaupallisia kytkentöjä.

Olennaista tänään on, että lääkkeisiin liittyy vahva markkinointi. Mielikuvia painotetaan markkinoinnissa entistä enemmän ja tämä koskee myös lääkäreihin kohdistuvaa markkinointia. Terveys on kauppatavaraa ja sairaudesta tehdään tuote.

Mainontaa säätelevä lainsäädäntö on Suomessa olemassa samoin EU-direktiivi. Lääketeollisuudella on kuitenkin tapoja kiertää lain säädöksiä. Tästä on Toiviaisen mukaan paljon esimerkkejä myös Suomessa.

Tyypillistä on, että lääkemainonta painottuu uusiin kalliisiin lääkkeisiin, joille on tyypillistä myös pitkäaikainen käyttö. Mukavuuslääkkeet ovat myös markkinoinnissa korostuneet. Lääketeollisuus myös markkinoi voimallisesti lääkkeitä, jotka liittyvät normaalin ikääntymisen ilmiöihin.

Toiviainen kertoo, että lääkärikunnassa on viime aikoina herättänyt hyvin vilkasta mielipiteidenvaihtoa kolesterolilääkkeet. Näihin lääkkeisiin liittyy se, että pienen riskin omaavia potilaita hoidetaan liikaa, kun hoidon pitäisi keskittyä suuririskisten tunnistamiseen.

Osteoporoosiin eli luukatoon liittyy Toiviaisen toinen esimerkki. Kaatumapotilaan osteoporoosilääkitys aloitetaan aivan liian herkästi, kun pitäisi keskittyä kaatumien ennaltaehkäisyyn.

Uudenlaista retoriikkaa

Erektiolääkkeiden markkinoinnissa lääketeollisuus käyttää uudenlaista retoriikkaa.

-Ei puhuta impotenssista, vaan erektiöhäiriöistä. Ikääntyvien miesten ongelmasta on tehty keski-ikäisten miesten ongelma, Hanna Toiviainen kertoo. Näin lääketeollisuus voi todeta, että ongelma koskeekin Suomessa puolta miljoonaa miestä.

Tähän alueeseen liittyy myös se retoriikan muuttuminen, että puheeseen miesten seksuaalihäiriöistä liitetään lisäksi testosteroni-hormonilääkitys. 20-30-vuotiaiden miesten erektiolääkkeiden huvikäytö on kasvava ilmiö, johon tutkijatkin ovat Suomessa tarttuneet.

Lääketehtaat käyttävät epäsuoria keinoja markkinoinnissa. Kampanjoille on tyypillistä Toiviaisen mukaan se, että hakemalla haetaan sairautta.

Lääkäristä reseptiautomaatti

Internet on oma lukunsa. Jos kansalainen tekee nettitestin niin ruksausten tulos on vääjäämättä se, että hoitoon on mentävä. Tässä lääkärin tehtävänä on toimia reseptiautomaattina.

-Potilas voi myös alkaa epäillä, että olemassaoleva lääkitys onkin väärä, Toiviainen toteaa. Suuntaus on se, että kansalaiset myös Suomessa yhä enemmän esiintyvät lääkärilleen potilaina, jotka haluavat olla itsenäisessä roolissa, eivät vain kuunnella, mitä hoitokeinoja ja lääkkeitä lääkäri katsoo potilaansa tarvitsevan.

Lääkärikunnan suhtautuminen potilaan suoriin vaatimuksiin omasta lääkityksestään vaihtelee. Yksi viidesosa suhtautuu myönteisesti, kaksi viidesosaa suhtautuu kielteisesti ja loput kaksi viidesosaa eivät ota trendiin kantaa.

Yksityissektorin lääkärit suhtautuvat potilaiden itsenäiseen esiintymiseen myönteisemmin kuin julkisen sektorin lääkärit. Toiviainen huomauttaa, että yksityisen sektorin investoinnit on saatava tuottamaan. Julkisella puolella potilaita riittää joka tapauksessa jonoiksi asti.

Vastuu viranomaistaholla

Kun kansalaisilta kysytään, miten he osaavat käyttää nettiä tiedon hankintaan terveyttä koskevissa asioissa vastaukset huokuvat luottamusta omiin kykyihin erottaa mainonta tosiasioista. Tosiasia on kuitenkin, että lääketieto- sekä viranomaistietokantoja osataan käyttää hyvin vähän. Tyypillistä on Toiviaisen mukaan, että googleen lyödään hakusana ja sitten toimitaan ensimmäisten hakusanojen mukaan.

-Viranomaiset ovat vastuullisia siitä, että ihmisille tarjotaan välineitä arvioida tietoa ja riippumatonta tietoa on tarjolla. Viranomaistahon tulisi turvata ei-kaupallisten tietolähteiden rahoitus, Toiviainen toteaa ja vaatii viranomaistaholta voimallisempaa panostusta lääkevalistukseen. Myös median rooli on tärkeä.

-Ihmisten on oltava tietoisia näistä asioista ennen kuin heistä tulee potilaita. Paljon tutkittua tietoa on saatavilla nettiosoitteesta www.terveyskirjasto.fi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI