|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Itä-Uudenmaan kaikki palokunnat siirtyvät Porvoon palkkalistoille

12.03.2003Koko Itä-Uudenmaan maakunnan kattavan maakunnallisen aluepelastuslaitoksen perustamissopimus allekirjoitettiin perjantaina Porvoossa. Allekirjoitustilaisuus toteutettiin Porvoon kaupungintalolla palopäällikkö Boris Aarnion tiukassa komennossa. Hän komensi kunnanjohtajia allekirjoitusrivistöön ja kuntien palopäälliköitä siirtämään sopimusasiakirjoja niin jämerästi, että jokunen kaipasi samaa tyyliä muuhunkin maakuntayhteistyöhön. Allekirjoitussulkeisten jälkeen nostettiin kuohujuomamalja uudelle pelastusalueelle.


Sopimuksen allekirjoittivat kaikki maakunnan kymmenen kuntaa yhtä lukuunottamatta. Askolan kunta laski pelastustoimensa menojen lähes kaksinkertaistuva eikä halunnut sopimusta allekirjoittaa. Käytännössä Askolakin liitetään vuoden 2004 alussa muiden kuntien mukana Porvoon kaupungin alaisuudessa toimivaan aluepelastuslaitokseen, vaikkei kunta sopimusta allekirjoittaisikaan.

Pernajan osalta sopimuksen allekirjoittivat kunnanjohtaja Ralf Sjödahl ja kunnansihteeri Siv Gustafsson, Liljendalista kunnanjohtaja Sten Frondén ja -sihteeri Siv Mårtens, Lapinjärveltä kunnanjohtaja Peter Backman ja vs. kunnansihteeri Susanne Sjöblom, Ruotsinpyhtäältä kunnanjohtaja Risto Nieminen ja -sihteeri Jorma Liiri ja Loviisasta kaupunginjohtaja Olavi Kaleva.

Palopäällikkö Boris Aarnion mukaan Askolan sopimuksen kanssa voi tulla ongelmia, mutta laki lähtee hänen mukaansa siitä, että koko alueen pelastustoimi hoidetaan yhteneväisesti. Aarnion mukaan askolalaisten on sopeuduttava siihen, että heidän osalta ratkaisut sanellaan nyt muualta.

Vaikka kymmenen kunnan muodostama yhteinen aluepelastuslaitos on suuri ja sen toimialue laaja, on se silti Suomen pienimpiä aluepelastuslaitoksia. Aluepelastuslaitoksen vastuualue ulottuu Vastilanmutkasta Sipoon saaristoon. Uusi aluepelastuslaitos toimii osana Porvoon kaupungin organisaatiota, ja henkilöstön palkan maksaa Porvoo. Muut kunnat ostavat alan palvelut Porvoolta. Aarnion mukaan on todennäköistä, ettei mikään olennaisesti muutu kuntatasolla, vaan nykyisen viranhaltijat jäävät pääsääntöisesti toimipaikoilleen.

Kuntakokardit maakuntakokardeiksi

Uuden laitoksen nimi on vielä vahvistamatta, mutta Aarnion mukaan se on todennäköisesti Itä-Uudenman pelastuslaitos. Ainakin vakinaisen henkilökunnan virka-asuihin tulee kuntien omien kokardien tilalle maakunnan tunnukset ja maakuntavaakuna, jossa on jo tarkoitukseen sopivasti kolme liekkiä. Sopimuspalokuntien kokardikysymys on vielä avoinna.

Alkuvaiheessa kunkin kunnan alueella toimivien VPK:iden sopimukset siirretään sellaisenaan kotikunnalta Porvoon kaupungille. Myöhemmin sopimuksia on tarkoitus yhtenäistää maakunnan alueella.

Allekirjoitustilaisuudessa puhunut vaakuntavaltuuston puheenjohtaja Klaus Hellberg muisteli maakunnan kamppailua oman alueellisen pelastustoimen saamiseksi. Itä-Uusimaata oltiin liittämässä osaksi Keski-Uudenmaan alueellista pelastustointa.

-Täällä oltiin kuitenkin sitä mieltä, että Itä-Uudellamaalla tarvitaan oma alueellinen pelastustoimi. Viimein helmikuussa 2002 tuli päätös, että Itä-Uusimaa saa muodostaa oman pelastusalueensa, kertoi Klaus Hellberg.

Maakunnassa yhteensä 59 palokuntaa

Kuntien allekirjoittaman sopimuksen jälkeen aluepelastuslaitos ryhtyy neuvottelemaan seudun sopimuspalokuntien eli VPK:iden kanssa palokuntasopimuksista. Maakunnassa toimii kaikkiaan 50 sopimuspalokuntaa, kolme vakinaista pelastuslaitosta, kolme puolivakinaista palokuntaa ja kolme laitospalokuntaa. Ammattipalokuntia on vain Porvoossa, Sipoossa ja Loviisassa. Niiden palveluksessa on 17 päällystöön, 13 alipäällystöön ja noin 50 miehistöön kuuluvaa pelastajaa. Askolassa, Myrskylässä ja Ruotsinpyhtäällä toimivat puolivakinaiset palokunnat, joiden pelastajat ovat muualla töissä, mutta saavat hälytyksistä ja harjoituksista toimenpidepalkkion kunnalta. Toimenpidepalkkaisia sivutoimisia pelastajia maakunnassa on yhteensä noin 60. Ensi vuoden alusta heidän palkkansa maksaa Porvoon kaupunki.

Lähes tuhat henkilöä hälytysvalmiudessa

Eniten VPK-perusteisia sopimuspalokuntia toimii Porvoossa, jossa on yhteensä 18 VPK:ta. Sipoossa sopimuspalokuntia on 13, Loviisassa 2, Pernajassa 10, Lapinjärvellä 4, Liljendalissa 2 ja Pukkilassa 1.

Maakunnan 50 sopimuspalokunnassa on 5 minuutin lähtövalmiudessa yhteensä 64 henkilöä, 10 minuutin hälytysvalmiudessa 91 henkilöä ja 15 minuutin valmiudessa lisäksi 15 henkilöä. Sopimuspalokuntien hälytysjärjestelmien piirissä on Itä-Uudellamaalla yhteensä 720 henkilöä, joista vähintään 155 on sopimusten mukaan sitoutunut lähtemään paloasemiltaan hälytyksiin viimeistään 10 minuutin kuluttua kutsusta kaikkina vuorokaudenaikoina. Lovisa FBK:n ja Valkon VPK:n sopimusten mukainen lähtövaatimus on 7 minuuttia, ja esimerkiksi Lapinjärven VPK:n 5 minuuttia.

Vakinaisten, puolivakinaisten ja sopimuspalokuntien hälytysjärjestelmien piirissä on maakunnan alueella yhteensä lähes tuhat henkilöä. niiden lisäksi monisa VPK:issa toimivat aktiiviset nais-, nuoriso- ja veteraaniosastot. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI