|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Sdp:n yhtälö on mahdoton? ? Orpo tyrmää Rinteen luvut (14.11.2018 15:24)
Googlen liikenteen ?kaappaus?: Tunnustus tulikin Nigeriasta (14.11.2018 14:49)
Talviolympiakisojen kriisi syvenee ? kisahakijat kaikkoavat (14.11.2018 12:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porlammin Sale suljetaan
25.01.2008Kylän ainoa kauppa, Sale, sulkee ovensa parin viikon kuluttua Porlammilla Lapinjärvellä. Osuuskauppa Hämeenmaa katsoo, ettei täydellisen remontin tarpeessa olevaan kauppakiinteistöön kannata investoida tilanteessa, jossa kylän väkimäärä vain vähenee.


Osuuskauppa Hämeenmaan market- ja rautakaupan toimialajohtaja Olli Vormisto toteaa, että Porlammin myymälän tilannetta ja väestömäärän kehitystä on seurattu jo pidempään.

–Liikekiinteistön tilat ovat aikansa eläneet ja heikossa kunnossa. Ne vaatisivat aikamoista investointia, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa. Kesällä myymälässä on jopa 30 astetta lämmintä ja talvella varasto on lähes pakkasen puolella. Se kuvastaa sitä tilannetta missä on toimittu, selvittää Vormisto.

Hän jatkaa, että tilat vaatisivat niin suuren remontin, että halvemmaksi tulisi rakentaa kokonaan uusi kauppa. Siihen Osuuskauppa ei kuitenkaan lähde, sillä väkimäärä, alle 600 asukasta, ei riitä.

–Minimi alkaa olla 1.500 asukkaan väestöpohja. Avaamme helmikuussa Porlammilta noin kymmenen kilometrin päähän Artjärvelle uuden myymälän. Artjärvellä on noin 1.500 asukasta ja se on pienin paikka mihin me ikinä olemme uutta myymälää tehneet. Nyt ikäänkuin testaamme, onko se enää kannattavaa. Myymälä on hieman alle 400 neliön suuruinen ja avoinna myös sunnuntaisin.

Henkilöstö siirtyy Artjärvelle

Kaupan sulkeminen tuli porlammilaisille täytenä yllätyksenä. Vormisto toteaa, että lakkauttamispäätös tehtiin nyt, kun Artjärvelle avataan uusi myymälä.

–Emme halunneet sellaista tilannetta, että Porlammin myymälän henkilökunta jäisi työttömäksi. Nyt henkilökunnan työpaikat voidaan turvata, sillä he siirtyvät Artjärvelle töihin. Porlammilla on ollut neljä työntekijää.

Vormisto toteaa, että porlammilaiset ovat olleet varsin uskollisia oman kauppansa käyttäjiä ja kauppa on ollut pidetty.

–Tilanne on ikävä, hän myöntää ja sanoo taloudellisten syiden kuitenkin ratkaisevan. Kaupan kannattavuus ei ole Vormiston mukaan ollut kovin korkea.

–Käytännössä se on tehnyt nollatulosta. Välillä on oltu vähän tappiolla, välillä vähän plussan puolella. Nollan molemmin puolin on liikuttu.

Asiakkaita kuljetetaan ostoksille

Osuuskauppa Hämeenmaa aikoo ryhtyä kuljettamaan porlammilaisia ostoksille aluksi Myrskylän liikkeeseensä ja Artjärven myymälän avauduttua Artjärvelle. Molempiin on noin kymmenen kilometrin matka.

–Tarkoitus on alkuvaihessa kuukauden tai kahden ajan viedä ihmisiä taksilla tai linja-autolla lähimpiin myymälöihimme. Maksuton kuljetus järjestetään näillä näkymin kaksi kertaa viikossa.

Vormisto sanoo tietävänsä, että Porlammilla asuu runsaasti vanhusväestöä sekä autottomia. Julkiset liikenneyhteydet ovat heikot.

–Myynti myymälässä on ollut sen kokoinen, että elintarvikekioskityyppinen yritys voisi toimia Porlammilla hyvinkin kannattavasti. Toivottavasti kiinnostunut yrittäjä löytyy.

Porlammille pyritään löytämään uusi kauppias

Tieto Porlammin Salen sulkemisesta tuli täytenä yllätyksenä kyläläisten lisäksi myös kunnanjohtaja Peter Backmanille.

–Kyllähän mekin olemme pettyneitä siitä, että päätös tehtiin tiedottamatta mitään etukäteen, sanoo Backman ja jatkaa, että nyt kunnassa mietitään asioimisliikenteen aloittamista samalla, kun Porlammille pyritään löytämään uusi kauppias.

Asioimisliikenteen käynnistämisestä ehdittiin tehdä jo valtuustoaloite keskiviikkona. Backman toteaa, että kunnan tekninen toimi pyrkii järjestämään asioimisreitin Porlammilta kirkonkylään niin pian kuin mahdollista.

–Alkuhätäänhän Hämeenmaa hoitaa kuljetuksia omiin kauppoihinsa.
Backmanin mukaan Osuuskauppa Hämeenmaalla ei hänen saamiensa tietojen mukaan ole mitään sitä vastaan, että nykyinen Porlammin myymälätila myydään esimerkiksi kilpailevalle ketjulle tai uudelle kauppiaalle. Tila kaipaa kuitenkin remonttia.

–Kunnan elinkeinotoimella on tarkoitus käynnistää keskustelut uuden kauppiaan löytämiseksi. Samalla selvitetään tilojen myyntihintaa sekä mahdollisia tukimuotoja uuden toiminnan käynnistämiseksi. Tueksi tarvitaan tietysti myös tietoja liikevaihdosta, asiakaskunnasta sekä asiakasvirroista. Lisäksi täytyy selvittää, miten paljon porlammilaiset ovat kauppaansa käyttäneet.

Hämeenmaa on perustellut liikkeensä sulkemista ennen kaikkea väen vähenemisellä. –Onhan Porlammi noin 600 asukkaan kylä, eli ei ihan pieni. Sale-konsepti on kuitenkin sellainen, että asukaspohjan tulisi olla 1.500-2.000 henkilöä. Porlammi on selkeästi myös Hämeenmaan reuna-aluetta.

Backmanin mukaan Porlammin tilanteeseen pyritään löytämään ratkaisu mahdollisimman pian.

–Porlammilta on todella surkeat julkiset kulkuyhteydet. Sieltä ei oikeastaan pääse mihinkään suuntaan kauppoihin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI