|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jazz-muusikolta sujuu tangokin

25.01.2008Kun muusikko Kalle Katz sai tietää bändinsä olevan ehdolla Jazz-Emman saajaksi, iloon yhdistyi iso yllätys. – Joku raatilainen on sattunut kuulemaan levymme, hän povaa.


Kalle Katzin ja hänen vaimonsa Mirella Pendolinin perustaman Kurkirkun ensimmäinen levy, Mesh, ilmestyi viime syksynä. Kun Emma-ehdokkaat jokin aika sitten julkistettiin, Kurkirku esittäytyi medialle kovassa seurassa.

–Nightwish, Anna Abreu - ja me siellä nurkassa, että hei, mekin ollaan täällä, Kalle Katz muistelee nauraen.

Vuotuiset Emma-palkinnot vastaavat Suomessa kevyen musiikin maailman ykköspalkintoa Grammyä. Tänä vuonna ehdolla vuoden miessolistiksi ovat muun muassa Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri, metallialbumien sarjassa on Nightwishin ohella muun muassa Apocalyptica, vuoden yhtye -sarjassa Lauri Tähkä ja Elonkerjuu sekä vuoden yhtyeluokassa Sturm und Drang. Kurkirkun kanssa vuoden Jazz-Emmasta kisaavat Gnomus, Kerkko Koskinen, Umo Jazz Orchestra & Verneri Pohjola, Markus Holkko Quartet sekä The Stance Brothers.

Kalle Katz on tyytyväinen ehdokkuuteen senkin vuoksi, että Suomen jazz-piirit ovat pienet eikä suuren yleisön tietoisuuteen ole helppo päästä. Radioiden soittolistoille on lähes mahdotonta päästä, sillä soittokoneisiin saavat tuotoksensa yleensä vakiintuneet nimet.

Pohjoista luomu-jazzia etnomaustein

Kurkirku syntyi vuonna 2003 ja nykyisessä kokoonpanossaan se on tehnyt musiikkia vuodesta 2004 lähtien. Kalle Katz soittaa pianoa ja säveltää, hänen vaimonsa Mirella Pendolin on bändin solisti ja toinen säveltäjä. Kurkirkussa soittavat lisäksi Mikko Iivanainen, kitara, Pekka Saarikorpi, rummut, sekä Tero Tuovinen, basso.

Bändin erikoista nimeä Kalle Katz joutuu selittelemään säännöllisesti: vastaperustetulla bändillä oli keikka edessä ja legendaarisen porvoolaisen Bar Maryn omistaja kysyi mainokseen nimeä. Mirella ja Kalle olivat parhaillaan Saarenmaalla, jossa kurjet kuljeskelivat puolikesyinä pitkin tienpientareita.

–Ajateltiin, että laitetaan jotain kurjista.
Nimi jäi ja tuntuu jopa seuraavan mukana, sillä Katz-Pendolinin perhe muutti juuri Porvoon Tarmolan Kurjentielle.

Kurkirkun musiikki on Kalle Katzin mukaan vaikeasti lokeroitavaa. Hän luonnehtii sitä improvisoiduksi musiikiksi, jossa on vaikutteita rockista, popista, maailmanmusiikista ja joikaamisesta. Sitä voi kuvata myös orgaaniseksi jazziksi, johon sekoittuu etno- ja kokeellisia vaikutteita. Yleisradio luonnehtii Mesh-debyyttilevyä termillä Nordic.

–Äänitunnelmien luomista. Vähän samantyyppistä kuin norjalainen vuono-jazz. Sibiksen jazz-proffat ei tykkää, jos meidän musiikkia sanoo jazziksi. Itse kutsun sitä luomu-jazziksi, Kalle selittää.

Vaasalaissyntyinen Mirella Pendolin on opiskellut laulua konservatoriossa Norjassa ja se on tuonut tietyn laulutavan.

–Mirella käyttää ääntään kuin soitinta. Dissonanssia voi olla sekä laulussa että soitossa. Mesh-levyllä kappaleiden sovitukset ovat bändin. Mukana on Katzin ja Pendolinin sävellysten ohella pari perinteistä jazz-balladia. Levyllä Pendolin laulaa muun muassa kurkkumaisen version Gershwinin biisistä The man I love.

Kaikenlaista musiikkia

Kalle Katz kävi koulunsa Loviisassa. Sitten tie vei Lapväärttiin Pohjanmaalle kansalaisopiston musiikkilinjalle, jolla opiskeli myös Mirella. Sieltä matka vei muutamaksi vuodeksi Ruotsiin, sitten Helsinkiin ja lopulta Porvooseen.

Kalle aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana. Loviisan musiikkiopistossa Kallea opetti Loviisan silloinen kanttori Tauno Savioja.

–Tauno oli hyvä opettaja, hän ei tuputtanut rankkojen vuosien aikana. Kotona Liljendalin Andersbyssä kuunneltiin jazzin lisäksi kaikenlaista musiikkia, muun muassa Balkanin kansanmusiikkia. Brecht ja Weil tulivat tutuiksi kirjailija Daniel Katzin ja kääntäjä Liisa Ryömän pojalle, kuten teatterin ihmeellinen maailma.

–Silloin en hurahtanut jazziin, vaan heavyyn ja Beatlesiin. Jazz tuli mukaan vasta soittamisen kautta.

Toki jazz oli vahvasti läsnä. Dani-isän serkku oli vastikään kuollut Suomen tunnetuimpiin jazz-kitaristeihin kuulunut Herbert ”Häkä” Katz.

Tangoa teatteriin

Vanhempien mukana Kalle pyöri pienenä poikana Loviisan teatterin produktioissa. Kalle ei ensin muista kivunneensa näyttämölle kertaakaan, mutta sitten hänen mieleensä tulee osa Lumikissa.

–Rooli oli niin pieni, etten edes muistanut! Olin se nössö kuningas ja Mirella paha äitipuoli. –Teatterissa olin lähinnä rakentamassa lavasteita, harjoituspianistina ja makkaraa myymässä.

Teatterin maailmaa Kalle pitää niin kiehtovana, että toivoo pääsevänsä sen taikamaailmaan välillä uudelleen. Viime marraskuussa ensi-iltansa saaneen Daniel Katzin kirjoittamaan Sielun rippeet -näytelmään Kalle teki musiikin. Yhteistyötä isä ja poika eivät tehneet Kuopiossa ensimmäistä kertaa.

–Näytelmä sijoittuu kuvitteelliseen asuntolaan kuvitteellisella 1980-luvulla. On runoilija-äiti, tytär ja ex-tangokuningas. Sain säveltää näytelmään monta tangoa! En aina noudattanut isän ohjeita, mutta yhdestä hän oli tarkka: piti tehdä oikein kliseinen ja korni tango, jotain haavanlehdistä. Kesken tangon tangokuningas pitää monologin.

Kalle sävelsi näytelmään myös yhden argentiinalaistyylisen tangon. –Näytelmän viimeinen tango ei valitettavasti ollut omani, vaan Piazzollan. Toivottavasti katsojat eivät lue käsiohjelmaa kovin tarkkaan!

Emma-palkinnot jaetaan Helsingin kulttuuritalolla lauantaina 8.3.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI