|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Innostus kylän kehittämiseen viriämässä Tesjoella

12.03.2003Tesjoelle perustettiin sunnuntaina kylätoimikunta, jonka tehtävänä on olla jo olemassa olevia kylän yhdistyksiä yhteen sitova lenkki. Yhteisvoimin monia kylää piristäviä hankkeita pyritään viemään eteenpäin ja niiden toteuttamiseen voidaan hakea myös ulkopuolista rahoitusta. Esimerkiksi skeittiramppi, leikkikentän liukumäki, kyläkeinu ja riippusilta joen yli saattavat olla totta jo piankin, jos tahtoa yhteiseen hiileen puhaltamiseen löytyy.


Kylän kehittämistä pohdittiin sunnuntai-iltana kyläkokouksessa Tesjoen seurakuntakodilla Ruotsinpyhtäällä. Kylän noin tuhannesta asukkaasta paikalle saapui kymmenkunta. Vaikka joukko oli pieni, tuntui se sitäkin innokkaammalta.

Kokouksen koollekutsuja Erja Noroviita kertoi, että ajatus kokouksen pitämiseen juontaa juurensa Tesjoen kylän viimevuotisiin 650-vuotispäiviin. Päiviä puuhasi kymmenen hengen ydinporukka. Kun mukaan laskee myyjät ja muut tapahtumien järjestämiseen osallistuneet, määrä nousee noin 40 kyläläiseen. Kaikkiaan kävijöitä tapahtumissa oli noin 700.

– Se on aika hyvin tuhannen asukkaan kylältä, totesi Noroviita. Hän jatkoi, että juhlien yhteydessä syntyi useita ideoita, joita kaikkia ei ehditty toteuttaa. Esimerkiksi vanha kirkkopolku kallioita pitkin Ahvenkoskelle on vielä kulkematta. Korkea-, Laukka-, Kirkko- ja Sipulikallioita pitkin menevä polku on kuitenkin yhä löydettävissä. Kirkkopolun ympärille voitaisiin rakentaa vaikkapa kesäinen tapahtuma.

Yhdistysten voimat yhteen

Sunnuntaisessa kyläkokouksessa selviteltiin aluksi mitä kaikkia yhdistyksiä Tesjoella toimii. Suurimpia niistä lienevät koulun vanhempainyhdistys ja ruotsinkielinen nuorisoseura.

–Onko syytä perustaa kylätoimikunta vai toimia nykyisten yhdistysten puitteissa, kyseltiin kokouksessa.
Kylätoimikunnan perustaminen nähtiin hyväksi ratkaisuksi. Toimikunta olisi ikäänkuin rusetti, joka sitoisi yhteen jo toimivat yhdistykset.

Kylätoimikuntaan on tarkoitus nimetä jäseniä tasapuolisesti kieli- ja ikäryhmät huomioon ottaen kaikista kylän yhdistyksistä sekä seurakunnasta ja kunnan organisaatioista.

Kylätoimikuntaa, jonka nimeksi tuli Tesjoen kylätoimikunta - Tessjö byaorgan, ei ainakaan tässä vaiheessa rekisteröidä viralliseksi yhdistykseksi. Mikäli jokin hankkeista vaatii taakseen virallisen yhdistyksen, hoidetaan asia jo olemassa olevien yhdistysten kautta.

Useita hankkeita saman sateenvarjon alle

Kyläkokoukseen osallistui myös alueaktivaattori Sari Rahkonen Idässä Itää -yhdistyksessä. Yhdistyksen kautta jaetaan maaseudun kehittämisvaroja eli niin sanottuja POMO-rahoja.

–Rahaa jaetaan tänäkin vuonna. Sitä ei ole paljon, mutta hyville ideoille löytyy aina jotakin, mainitsi Rahkonen.
Hän lisäsi, että tuettavien hankkeiden on liityttävä paikalliseen kehittämiseen, kylien viihtyvyyden lisäämiseen.

–Eli mitä te haluatte tehdä, jotta teidän on parempi olla omalla kylällänne.
Rahkonen kertoi panneensa merkille, ettei Ruotsinpyhtäältä ole jostain syystä tullut yhtään projektiehdotusta moneen vuoteen. Kyläläisiä kuunnellessaan Rahkonen neuvoi nivomaan ideat yhteisen ”sateenvarjon” alle. Kun projektirahoitusta aletaan hakea, voi yhteen projektiin kuulua useampia hankkeita, kuten esimerkiksi kyläkeinu ja skeittiramppi. Jos molemmille lähdetään hakemaan rahoitusta omina projekteina, kertautuvat myös paperityöt, joita avustettavissa hankkeissa riittää jopa kyllästymiseen asti.

Projektin veturin on oltava rekisteröity yhdistys, joka hoitaa paperityöt. Rahkonen muistutti lisäksi, että projektien suunnitteluun, rahoituslaskelmiin, paperien täyttämiseen ja hankkeisiin liittyviin muihin kysymyksiin saa apua Idässä Itää -yhdistykseltä.

Pienilläkin seikoilla vaikutus viihtyisyyteen

Kyläkokouksessa esille nousseet tesjokelaisten toiveet asuinalueensa viihtyisyyden lisäämiseksi eivät olleet pilviä hipovia, vaan jokapäiväiseen elämään liittyviä pieniä parannuksia. Esimerkiksi Tesjoelle paluumuuttanut Tanja Ögård haluaisi leikkikentälle lisää kalustoa, etenkin kunnollisen liukumäen. Leikkikenttä on tärkeä paikka kotona hoidettaville lapsille ja heidän äideilleen. Monelle äidille leikkikenttä on henkireikä, jossa pääsee tapaamaan toisia äitejä.

–Nyt leikkikenttä näyttää ihan samalta kuin silloin, kun itse leikin siellä 30 vuotta sitten, naurahtaa Ögård.
Toiveissa on myös skeittiramppi nuorisolle. Nyt skeittajat käyttävät pyörätietä ja välillä ajorataakin, jolloin turvallisuus kärsii. Skeittirampin tarpeellisuudesta keskustellaan vielä alueen nuorison kanssa.

Myös kyläkeinu ja kävelysillan saaminen joen yli ovat asioita, joilla kyläkuvaan saataisiin elävyyttä.
Monet hankkeet voidaan toteuttaa talkoilla ja mahdollisella kunnan avustuksella, eikä POMO-rahaa välttämättä kaikkiin tarvita.

Toimikunnan kokoonpanoa täydennetään vielä

Kylätoimikuntaan valittiin sunnuntain kokouksessa joukko jäseniä. Kokoonpanoa täydennetään jatkossa, jotta verkostosta saadaan mahdollisimman kattava.

Jäseniä ovat Paavo Kantele, Markku Paakkarinen, Tanja Ögård, Arto Myötyri, Merja Lindroos, Desirée Kantola, Marina Kiljander, Erja Noroviita (puheenjohtaja-tiedottaja) ja Auli Lehto-Tähtinen. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI