|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kansalaisopistot ovat yhteisöllisen kasvun ja oppimisen paikkoja

15.01.2008Vapaan sivistystyön oppilaitokset, kuten kansalaisopistot, ovat Vakon ja Mi:n uuden rehtorin Eija Temmeksen mielestä ennen kaikkea yhteisöllisen kasvun ja oppimisen paikkoja. Hän on huolissaan kansalaisyhteiskunnan tulevaisuudesta. –Kurssit, jotka voitaisiin pitää yhteiskunnallisen tietämyksen otsikon alla, pitäisi paketoida niin, että ne olisivat kiinnostavia.


Temmes aloitti Valkon kansalaisopiston ja Loviisan ruotsinkielisen kansalaisopiston Mi:n yhteisenä rehtorina joulukuussa. Hän jakaa työaikansa puoliksi molempien opistojen kesken. Pesti kestää ainakin kuluvan vuoden loppuun.

Temmes, joka on kasvatustieteen tohtori, kudonnan artesaani sekä suorittanut eräopasopinnot, on työskennellyt opetusalalla Länsi-Uudellamaalla noin 30 vuotta. Hän on ollut peruskoulun opettajana, luokanopettajana ja viime vuodet erityisryhmien opettajana työskennellen muun muassa sairaalakoulussa. Viime talvena Temmes teki rehtorin sijaisuuden kansanopistossa. Vapaan sivistystyön sarka alkoi kiinnostaa enemmänkin ja niin tie toi Loviisaan.

–Työ kansalaisopistossa vaatii uudenlaista perehtymistä. Lisää haastetta tarjoaa se, että työskentelen sekä suomen- että ruotsinkielisessä opistossa.

Aiemmin molemmilla opistoilla oli omat rehtorit, joilla oli myös muita tehtäviä. Nyt on yksi yhteinen rehtori, joka voi keskittyä kokonaan opistoihin.

Uusi rehtori on vielä ”sisäänajovaiheessa” ja tutustuu talojen tapoihin. Temmeksellä oli jo ennen Loviisaan tuloaan mielikuva kahdesta virkeästä kansalaisopistosta, jotka ovat ajassa eläviä ja elinvoimaisia. Sellaisia hän toivoo opistojen olevan jatkossakin. Parhaillaan laaditaan uuden lukuvuoden suunnitelmia ja juuri nyt on aika esittää myös kurssitoiveita.

Temmes kertoo, että hänelle on vuosien myötä kertynyt laaja verkosto monien asiantuntijoiden suuntaan aina lasten ja nuorten tutkimuksesta suomalaisen yhteiskunnan piirteisiin. Verkostoja voisi hyödyntää myös opistojen toiminnassa.

–Haluan jatkaa opistojen linjaa, jossa viihteellisten kurssien rinnalla valittavana on myös vakavampaa tarjontaa. Viihteellisiä kursseja valitaan yleensä siksi, että työelämä on erittäin tiukkaa. Vastapainoksi halutaan jotain aivan muuta. Tästäkin huolimatta haluan nostaa esille yhteisöllisen kasvun ja oppimisen tärkeyden.

Kieli avaa ovet myös kulttuuriin

Temmes on suomenkielisestä kodista ja juuret löytyvät Imatralta. Sieltä hän lähti Länsi-Uudellemaalla Tammisaareen ja Hankoon. Hän työskenteli jonkin aikaa myös Ruotsissa. –Ruotsin kielen taito on aikuisena hankittu. Kun aloin työskennellä Hangossa, halusin päästä sisälle kaksikielisyyteen ja pärjätä ruotsinkielisessä ympäristössä. Artesaaniksi opiskelin ruotsiksi ja ruotsia käytin myös eräopasopinnoissani.

Hän jatkaa, ettei kieli pelkästään ollut pontimena kieliopinnoille, vaan myös halu oppia tuntemaan ja aistimaan ruotsinkielistä kulttuuria, joka on erilaista kuin suomenkielinen. Tästä taidosta hän arvelee olevan paljon hyötyä nykyisessä työssään.

Luonto ja liikunta ykkösharrastukset

Temmes kertoo olevansa luonto- ja ympäristöihminen. Luontoharrastukset, kuten vaeltaminen, ovat osaltaan vaikuttaneet myös siihen, että Temmes seuraa tarkoin yhteiskunnallisia ympäristökysymyksiä.

–Harrastan liikuntaa myös siten, että pyrin karttamaan henkilöauton käyttämistä. Kävelen, pyöräilen tai käytän julkisia kulkuneuvoja. Talviuinti ja uimahallissa käynti kuuluvat myös vapaa-aikaani, samoin lukeminen ja kirjoittaminen.

Loviisaa uusi rehtori pitää viehättävänä ja uteliaisuutta herättävänä paikkana.

–Uteliaisuutta herättävät etenkin jäljet menneestä ajasta. Vanhaa, kiehtovaa rakennuskantaa on säilytetty ja se on osa elävää miljöötä, miettii Temmes.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI